CASA SI GRADINA

Care sunt avantajele caselor din lemn?

Casele din lemn sunt considerate a fi cea mai buna alegere pentru toti cei care isi doresc o casa naturala, economica si ecologica.

Lemnul este un material usor care are unele avantaje semnificative, astfel ca poate fi procesat multilateral, nu are emisii, este sanatos si economic.

Casele din lemn respira, iar din acest motiv contribuie la un mediu sanatos si natural. Principalele avantaje ale unei case din lemn:

  • Durabilitatea caselor este ridicata;
  • Izolarea termica (lemnul este unul dintre cei mai buni izolatori termici);
  • Timpul de constructie este foarte scazut si nu este influentat de anotimpuri;
  • Economic;
  • Elasticitatea lemnului confera locuintelor rezistenta la cutremure;
  • Verde;
  • Sanatos.

Costuri reduse

In mod evident, pretul este cel mai important factor in decizia finala privind tipul de casa construita. Casele din lemn sunt cu 30% – 40% mai ieftine decat casele din caramida de exemplu, deoarece materialele utilizate sunt mai ieftine, timpul de executie este foarte scurt, iar faptul ca pot fi prefabricate intr-o mare masura, face ca pretul sa fie si mai mic.

Eficienta energetica

In ultimele decenii, la nivel mondial caramida si betonul au inceput sa piarda teren in fata caselor din lemn masiv. Lemnul este de 6 ori mai izolant in comparatie cu caramida si de 15 ori mai izolant in comparatie cu betonul, ceea ce duce la economii semnificative la costurile de incalzire.

Casele din lemn sunt atat de apreciate si datorita faptului ca asigura un confort termic excelent, fiind calde iarna si racoroase vara.

Temperatura peretilor, chiar si iarna este de 18 grade fata de 5 grade cat au peretii zidariei. Din cauza unei inertii termice foarte scazute, o casa din lemn va fi incalzita imediat chiar si iarna, dupa o pauza foarte lunga.

Rezistenta / siguranta

Casele din lemn sunt flexibile si usoare, iar unul dintre marile avantaje este acela ca nu sunt periculoase in caz de cutremur. Principiul transmiterii greutatii este identic cu cel al structurilor cadrului, dar diferenta consta in faptul ca materialul utilizat este lemnul, care este un material mai elastic in comparatie cu materialele de constructie conventionale precum caramida.

Acest lucru, impreuna cu propria greutate redusa, ajuta constructiile din lemn sa reziste la cutremure cu magnitudine peste 8 grade pe scara Richter.

Durabilitatea locuintelor

In ciuda prejudecatilor pe care le cunoastem cu totii, cele mai importante calitati ale lemnului raman elasticitatea si durabilitatea. Exista o opinie preconceputa ca lucrurile efectuate rapid nu sunt sustenabile.

Casele din lemn insa dovedesc contrariul, si arata faptul ca „rapid” si „durabil” este un concept real. In sprijinul acestei afirmatii, amintim faptul ca exista mai multe biserici din lemn, construite in nordul Europei, zeci de milioane de case din lemn construite in tarile occidentale.

In Romania, dar mai ales in Germania si Austria, exista o multime de case din lemn care au o vechime de peste 100 de ani! In SUA, peste 90% din locuintele unifamiliale sunt construite din lemn, PAL sau placi de ghips. Structura acestor case este conceputa si proiectata ca un sistem spatial de rame elastice.

Viteza de executie

In fabrica, o casa din lemn casa este produsa intr-o saptamana, in timp ce asamblarea acesteia dureaza aproximativ o saptamana. Casele din lemn pot fi facute in orice anotimp. Din acest punct de vedere, aceasta depaseste orice alte tipuri de constructii.

Grija pentru mediu

Spre deosebire de locuintele din caramida si beton, lemnul „respira” si, prin urmare, este o sursa de „liniste” si „echilibru”. Lemnul este un element natural si ecologic. Intr-o casa de zidarie poate aparea umezeala, condens, in timp ce o casa de lemn „respira” si nu sufera de vapori.

Din punct de vedere estetic, lemnul este de-asemenea foarte eficient, dat fiind faptul ca ii confera cadrului interior o atmosfera calda, familiara, relaxanta, in timp ce pe exterior constructia se distinge prin abordarea si stilul arhitecturii mediului.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro