Care sunt efectele eroziunii solului?
Eroziunea solului este reprezentata de intemperiile indepartate ale solului cauzat de apa, vant sau sol. Pesticidele si alte substante chimice pot fi acaparate de catre sol, fluxurile poluante si raurile pe masura ce solul se desparte.
Eroziunea solului poate duce de asemenea, la alunecari de teren si inundatii, afectand negativ integritatea structurala a cladirilor si drumurilor. In timp, procesele abuzive de agricultura si de prelucrare agricola pot duce la degradarea nutrientilor – scaderea calitatii solului.
Acest tip de eroziune epuizeaza materia organica din sol, ceea ce o face mai putin potrivita pentru plantarea si recoltarea culturilor sau pentru productia naturala a vegetatiei.
Poluarea si calitatea slaba a apei
Eroziunea treptata a solului creeaza sedimentare, proces prin care rocile si mineralele din sol se separa de sol si se depun in alta parte, adesea depunandu-se in paraie si rauri.
Poluantii din sol, cum ar fi ingrasamintele si agentii de combatere a daunatorilor folositi pentru protejarea culturilor, se instaleaza si in paraie si rauri. Poluantii de apa au ca rezultat o calitate slaba a apei – inclusiv calitatea apei potabile daca poluantii nu sunt eliminati inainte de consum.
Sedimentarea duce de asemenea, la cresterea excesiva a algelor, deoarece lumina solara poate trece prin sedimente. Nivelurile ridicate de alge elimina prea mult oxigen din apa, ceea ce duce la moartea animalelor acvatice si a populatiilor de peste reduse, potrivit Fondului Mondial pentru Fauna.
Alunecari si probleme structurale
Eroziunea solului duce la alunecari de noroi, care afecteaza stabilitatea si integritatea structurala a cladirilor si drumurilor. Alunecarile nu afecteaza doar structurile sustinute de sol, ci si cladirile si drumurile care se afla pe calea diapozitivelor.
Alunecarile se produc atunci cand nisipul fin, lutul, pamantul, materia organica si solul se varsa pe laturile dealurilor si ale versantilor ca urmare a fortei si a energiei ploilor abundente.
Aceasta scurgere are loc rapid, astfel incat nu exista suficient timp pentru ca suprafata sa reabsorbeasca sau sa capteze solul erodat, potrivit Envirothon, un program al Fundatiei Nationale pentru Conservare si cea mai mare competitie de educatie a mediului din America de Nord.
Deforestarea (defrisarea padurilor) si inundatiile
Defrisarea copacilor pentru a crea loc pentru orase si agricultura – erodeaza solul. Copacii ajuta la mentinerea solului in loc, asa ca atunci cand sunt dezradacinati, vanturile si ploile imping solul liber si rocile spre paraie si rauri, ducand din nou la sedimentarea nedorita.
Straturile grele de sedimente impiedica fluxurile si raurile sa curga lin, ducand in cele din urma la inundatii. Excesul de apa, in special in anotimpurile ploioase si cand zapada se topeste, este prinsa de sedimente si nu are unde sa mearga decat inapoi pe uscat.
Degradarea solului
Degradarea substantelor nutritive din sol este adesea un rezultat al practicilor agricole si agricole prost conduse care duc la eroziunea solului. Irigarea excesiva si practicile de depasire depasite reduc cantitatea de nutrienti din sol si o fac mai putin fertila in scopuri vegetale naturale si agricole.
Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului, metodele agricole, cum ar fi lasarea intentionata a materiei organice in sol si asigurarea ca cel putin 30 la suta din reziduurile de culturi din anul precedent raman in sol, cresc fertilitatea si vitalitatea solului. In unele cazuri, semintele pot fi plantate direct in reziduurile de cultura din anul precedent, fara a mai fi alte lucrari de cultivare.