Care sunt efectele viitoare ale poluarii?
Poluarea apare atunci cand substantele chimice si alte substante straine patrund in pamant, aer si apa. Acesti poluanti contin toxine care au un impact negativ asupra ecosistemelor si a vietuitoarelor din ele.
Desi grupurile de sanatate si siguranta a mediului lucreaza pentru a creste gradul de constientizare a pericolului pe care il prezinta poluarea, daca poluarea continua la ritmul actual, efectele viitoare ar putea fi cu adevarat devastatoare pentru populatiile umane si pentru mediul inconjurator.
Poluarea provoaca disparitia insectelor
Poluarea are un impact negativ asupra vietii salbatice si va continua sa o faca atat de bine in viitor. Un raport din 2004 din „New Scientist” afirma ca poluarea este cauza principala a disparitiei diferitelor specii de fluturi si alte insecte in Marea Britanie.
Desi poluarea reprezinta o amenintare pentru creaturile de pe uscat, creaturile acvatice se pot confrunta cu un pericol si mai mare.
Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului, intre 1975 si 2025, intre 1 si 11% din toate speciile marine vor fi pe cale de disparitie.
Poluarea apei provine din scurgerile industriale si agricole, si pe langa faptul ca prezinta un pericol pentru viata acvatica, poluarea apei, de asemenea afecteaza oamenii deoarece disparitia vietii marine afecteaza negativ lantul trofic.
Boli umane pot aparea din cauza poluarii
Pe masura ce nivelurile de poluanti cresc, va creste si expunerea umana la toxine. Agentia pentru Protectia Mediului noteaza ca expunerea la poluanti este direct legata de cancer si boli de inima.
Poluarea aerului este o problema principala in zonele urbane si pentru persoanele care locuiesc in apropierea drumurilor principale, deoarece vehiculele degaja o concentratie mare de poluanti.
Pe masura ce poluarea aerului creste, cercetatorii anticipeaza ca vor creste si efectele negative ale expunerii asupra sanatatii.
Incalzire globala se datoreaza poluarii
Arderea combustibililor fosili pentru energie, cum ar fi carbunele, petrolul si gazul natural, elibereaza dioxid de carbon si alte toxine in atmosfera Pamantului.
Nivelurile ridicate de dioxid de carbon cresc temperatura aerului. Potrivit Initiativei John Ray, acest lucru poate determina modificarea rapida a temperaturii medii a Pamantului.
Expresia „efect de sera” are adesea conotatii negative. In realitate insa, efectul de sera este un proces natural si benefic prin care ozonul Pamantului impiedica caldura sa scape in atmosfera.
Deoarece dioxidul de carbon determina cresterea temperaturii de pe Pamant, capacitatea stratului de ozon de a capta caldura aproape de suprafata poate duce la incalzirea globala pe masura ce nivelurile poluantilor cresc.
Efecte economice ale poluarii
Poluarea, datorita capacitatii sale de a provoca boli la om, poate avea un impact semnificativ asupra economiei lumii. Organizatia Mondiala a Sanatatii noteaza ca o rata crescuta a imbolnavirilor din cauza poluarii pune o presiune financiara asupra companiilor de asigurari, programelor de sanatate finantate de guvern si persoanelor insisi.
In plus, cu cat sunt mai multi indivizi care se imbolnavesc, cu atat angajatii mai putin productivi sunt prezenti pentru a efectua activitatile necesare pentru a mentine o afacere in functiune.
Elevii absenti de la scoala din cauza bolilor cauzate de poluare pot rata oportunitatile educationale de care altfel s-ar fi bucurat – crescand si mai mult dificultatile economice viitoare cu care s-ar confrunta societatile ca urmare a poluarii.
Concluzie
Intreaga lume trebuie sa stie despre poluare si sa ia masuri pentru a o reduce, deoarece efectele negative ale poluarii sunt grave si potential fatale. Toate tipurile de poluare sunt daunatoare sanatatii umane si faunei salbatice si contribuie la schimbarile climatice, care pun intreaga planeta in pericol.
Cunoasterea este putere, asa ca invatarea despre efectele poluarii este cruciala pentru a face schimbari in bine.