DESPRE MASINI

Cauzele avarierii parbrizului auto

Parbrizul masinii protejeaza interiorul vehiculului de schimbarile de temperatura, precipitatii si efectele deplasarii la viteze mai mari.

Din pacate, exista situatii in care soferii se confrunta cu probleme precum spargerea, ciobirea sau fisurarea parbrizului, iar in acest caz trebuie sa le repare sau sa le inlocuiasca, in functie de gravitatea problemei.

In randurile care urmeaza vom dezbate acest subiect, si veti putea descoperi care sunt cateva dintre cauzele avarierii parbrizului auto.

ACCIDENTE AUTO

Cand va imaginati un accident de masina care rupe un parbriz, probabil va imaginati o explozie de sticla. In timp ce se poate produce o rupere extinsa, in special in timpul ciocnirilor frontale, se manifesta adesea mici fisuri dupa accidente minore.

Un parbriz spart dupa un accident ar putea insemna ca rama este indoita, punand presiune in exces pe geam, dar cea mai mare rupere legata de accidente provine doar din impact.

Practicati o conducere in siguranta pentru a minimiza riscul de accident, si trebuie intotdeauna sa verificati integritatea structurala a parbrizului dvs. dupa orice coliziune.

TEMPERATURI EXTREME

Sticla se extinde cand este calda si se contracta cand este rece. In timp ce sticla auto este conceputa pentru a minimiza incordarea termica, temperaturile extreme pe perioade lungi de timp pot incuraja sa se formeze fisuri intr-un parbriz.

Parbrizul dvs. poate avea de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta fisuri daca traiti intr-un climat in care vremea se poate schimba brusc. De exemplu, daca aveti perioade lungi de vreme sub inghet, dar zile in care temperaturile cresc cu 10 – 15 grade Celsius, schimbarea temperaturii ar putea cauza daune.

Aceste defecte apar mai degraba datorita anilor de eforturi termice, mai degraba decat unei singure dupa-amieze calduroase in timpul iernii. Ori de cate ori este posibil, parcati-va masina intr-o zona climatizata in perioadele de fluctuatie de temperatura.

INSTALARE INCORECTA

Instalarea incorecta a parbrizului va poate lasa cu o forma nepotrivita. Daca geamul este prea liber, conducerea normala va provoca niveluri ridicate de vibratii care ar putea sparge geamul.

Daca observati zgomote reverberante sau vibratii vizibile dupa ce ati instalat un parbriz, vizitati tehnicianul dvs. pentru a remedia problema, pentru ca in caz contrar, veti avea parte de deteriorarea acestuia in cel mai scurt timp.

Tocmai din acest motiv, cand aveti probleme cu un parbriz spart, parbriz fisurat sau cand observati ciobirea parbrizului, duceti masina intr-un atelier profesionist.

STICLA DE CALITATE INFERIOARA

Sticla parbrizului ieftin si de calitate scazuta este mai probabil sa prezinte defecte de fabricatie decat sticla de inalta calitate. In timp ce defectele pot sa nu fie vizibile imediat, in timp, mici zone slabe se pot transforma in fisuri mari.

Cand investiti intr-un parbriz nou, lucrati cu un tehnician care utilizeaza parbrize durabile si de incredere de la un brand de incredere. In timp ce aceste piese de sticla pot fi putin mai scumpe, parbrizele de inalta calitate sunt mai putin susceptibile sa necesite inlocuire in viitor.

MODIFICARI RAPIDE ALE PRESIUNII

Sticla auto este una dintre cele mai puternice varietati de sticla disponibila – trebuie sa fie pentru a supravietui conditiilor de conducere. Cu toate acestea, chiar si sticla auto poate dezvolta fracturi cauzate de stres in anumite conditii adverse, inclusiv schimbari rapide sau extreme de presiune.

O schimbare rapida a presiunii rezulta din fortele care actioneaza pe vehiculul dvs. atunci cand conduceti cu viteze foarte mari, in timp ce o schimbare de presiune extrema s-ar putea produce din cauza unui obiect apasat sau cazand pe parbriz.

FURTUNA

Cu siguranta furtunile si fenomenele meteo nefavorabile se pot dovedi resposabile de aceasta problema. In timp ce grindina care cade puternic poate sparge parbrizul, acesta poate fi afectat si de obiectele purtate de vant, care va pot lovi parbrizul. In aceste conditii, este indicat sa pastrati masina in garaj daca aveti aceasta posibilitate.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro