Ce este internetul?
Internetul este o parte tot mai importanta a vietii de zi cu zi pentru oamenii din intreaga lume. Dar daca nu ati folosit niciodata internetul, toate aceste informatii noi s-ar putea sa vi se para putin confuze, insa cu siguranta la sfarsitul acestui articol, veti obtine informatiile de care aveti nevoie.
Internetul este reteaua mai larga care permite retelelor de calculatoare din intreaga lume administrate de companii, guverne, universitati si alte organizatii sa discute intre ele.
Rezultatul este compus dintr-un numar impresionant de cabluri, calculatoare, centre de date, routere, servere, repetoare, sateliti si turnuri wifi. Toate acestea sunt parti componente care permit obtinerea informatiilor digitale, si fac ca informatiile sa calatoreasca in intreaga lume.
Internetul este acea infrastructura de care avem nevoie pentru a viziona filme pe Netflix, pentru a socializa cu prietenii pe Facebook si Instagram, pentru a cumpara online si a efectua plati online si nu numai.
Cum functioneaza internetul?
In acest moment este posibil sa va intrebati, cum functioneaza internetul? Raspunsul exact este destul de complicat si ar dura un timp pentru a explica. In schimb, sa ne uitam la unele dintre cele mai importante lucruri pe care ar trebui sa le stii.
Este important sa ne dam seama ca Internetul este o retea globala de cabluri fizice, care pot include fire de telefon din cupru, cabluri TV si cabluri cu fibra optica. Chiar si conexiunile wireless precum Wi-Fi si 3G / 4G se bazeaza pe aceste cabluri fizice pentru a accesa Internetul.
Cand vizitati un site web, computerul trimite o solicitare pentru aceste fire catre un server. Un server este locul in care sunt stocate site-urile web si functioneaza la fel ca hard disk-ul computerului. Odata ce cererea ajunge, serverul preia site-ul web si trimite datele corecte inapoi la computer. Ce este uimitor este ca toate acestea se intampla in doar cateva secunde!
Cata energie consuma internetul?
Compania chineza de telecomunicatii Huawei estimeaza ca industria tehnologiei informatiei si comunicatiilor (TIC) ar putea utiliza 20% din energia electrica mondiala si poate elibera peste 5% din emisiile de carbon din lume pana in 2025.
In anul 2016, laboratorul national Lawrence Berkeley al guvernului american a estimat ca centrele de date americane (acestea fiind instalatiile in care computerele stocheaza, prelucreaza si partajeaza informatii) s-ar putea sa aiba nevoie de 73b n kWh de energie in 2020. Aceasta este productia a 10 centrale nucleare Hinkley Point B.
Ce este web-ul mondial?
Web-ul este o modalitate de a vizualiza si de a impartasi informatii pe internet. Aceste informatii, indiferent ca este vorba de text, muzica, fotografii sau videoclipuri sau orice altceva, sunt scrise pe paginile web deservite de un browser web.
Google gestioneaza peste 40.000 de cautari pe secunda si are 60% din piata globala de browser prin Chrome. Exista aproape 2 miliarde de site-uri web, dar majoritatea sunt greu vizitate. Topul 0,1% dintre site-urile web (aproximativ 5 m) atrage mai mult de jumatate din traficul web din lume.
Printre ele se numara Google, YouTube, Facebook, site-ul chinez Baidu, Instagram, Yahoo, Twitter, reteaua de socializare rusa VK.com, Wikipedia, Amazon si site-urile porno.
Alte lucruri pe care le puteti face pe Internet
Una dintre cele mai bune caracteristici ale Internetului este capacitatea de a comunica aproape instantaneu cu oricine din lume. Email-ul este unul dintre cele mai vechi si mai universale moduri de a comunica si de a impartasi informatii pe Internet, iar miliarde de oameni o folosesc. Social media permite oamenilor sa se conecteze intr-o varietate de moduri si sa construiasca comunitati online.
Exista multe alte lucruri pe care le puteti face pe internet. Exista mii de moduri de a tine pasul cu noutatile sau a face cumparaturi pentru orice online. Puteti sa va platiti facturile, sa va gestionati conturile bancare, sa intalniti oameni noi, sau sa invatati noi abilitati. Puteti invata sau face aproape orice online.