Ce este poluarea digitala?
„Poluarea digitala” este un termen care inca nu este cunoscut, dar descrie un fenomen foarte real, la fel de devastator ca poluarea aerului civil a carui dezvoltare este exponentiala.
Ce este poluarea digitala?
Poluarea digitala este pur si simplu poluarea din functionarea internetului. Pentru multi, Internetul este sinonim cu dematerializarea. Departe de a fi virtual, Internetul se bazeaza pe o infrastructura fizica. Intreaga retea de cabluri, centre de date si servere stau la baza functionarii internetului:
- In Franta, centrele de date consuma aproximativ 10% din energia electrica a tarii.
- 58.944 antene releu sunt acum instalate in Franta si in teritoriile de peste mari.
- Franta produce 45,72 kg de deseuri electronice pe secunda.
Activitatea digitala este responsabila pentru 2% din emisiile de CO2 ale planetei
Astfel, Internetul genereaza 2% din emisiile de CO2 ale planetei prin utilizarea motoarelor de cautare, trimiterea de e-mailuri, stocarea datelor. Si acesta este doar inceputul acestei noi forme de poluare. De fapt, poluarea digitala va reprezenta intre 3 si 4% din emisiile de dioxid de carbon in patru ani … O situatie alarmanta!
Stiai?
Este posibil sa ne reciclam productia de CO2. Actiunile zilnice la fel de simple precum trimiterea de e-mailuri, navigarea pe Internet, utilizarea motoarelor de cautare sau stocarea datelor sunt, prin urmare, un factor de cost real pentru mediu:
- Cand cautati pe Google, sunt emise intre 5 si 7 grame de CO2.
- Conform ADEME, costurile de CO2 ale unui e-mail cu un atasament de 1 MB sunt de 19 grame CO2. Poate parea marginal, dar daca luam in considerare intregul flux de e-mail din lume, situatia devine rapid mai mult decat consistenta. Aceasta inseamna ca peste douasprezece miliarde de e-mailuri sunt trimise intr-o ora, ceea ce corespunde la peste 4.000 de tone de petrol.
- Una dintre principalele forme de poluare digitala se numeste „poluare in stare latenta”. Aceasta din urma se datoreaza in principal stocarii de e-mailuri. Ce stim prea putin este ca fiecare e-mail stocat intr-o cutie postala conduce multe servere in centrele de date fara intrerupere.
Cu toate acestea, centrele de date sunt foarte consumatoare de energie si trebuie sa fie in mod constant climatizate pentru a putea fi racite. Stocarea datelor din lume determina ceea ce este comparabil cu cinci centrale nucleare! Si acesta este doar inceputul … De fapt, cantitatea de date stocate se dubleaza la fiecare doi ani.
Cifre cheie pentru poluarea digitala
- Stiati ca internetul este unul dintre cei mai mari poluatori de pe planeta? Distribuim fisiere in spatele ecranelor noastre, trimitem e-mailuri si introducem multe cautari in fiecare zi. Dar toate acestea au un impact ecologic.
- Internetul daca ar fi o tara, ar fi al cincilea consumator de energie electrica
- 2,5 miliarde de persoane conectate la internet in 2017 = 51% din populatia lumii + 60% pana la finalul anului 2019
- Consumul de TIC (tehnologiile informatiei si comunicatiilor) = 10% din generarea globala de energie electrica = 13,5% din consumul de electricitate francez
- 15% din procesoare nu sunt niciodata oprite, inclusiv noptile si weekendurile
- 29 milioane de utilizatori de internet francezi = 287.600 tone CO2 / an = 1,5 milioane km cu masina
- Vizionarea unui film in streaming este mai poluanta decat crearea unui DVD
- Streaming = 63% din traficul din retea
- 215 miliarde de e-mailuri schimbate in intreaga lume intr-o singura zi (fara spam)
- 10 miliarde de e-mailuri schimbate pe ora = productia de 15 centrale nucleare pentru o ora = 4.000 de calatorii dus-intors Paris-New York cu avionul.
- In 2017, internetul a emis tot atata CO2 cat traficul aerian
Stiati ca?
Prin dezabonarea de la buletine informative pe care nu le cititi, va limitati amprenta de carbon. Pentru fiecare e-mail pe care nu il mai primiti, evitati emisia de aproximativ 10 grame de CO2. Poate pare nesemnificativ, dar oamenii primesc o multime de mesaje pe mail in fiecare luna, pe care probabil nici nu le deschid.
In incheiere facem precizarea ca toate aceste date provin in urma unor studii efectuate in Franta, motiv pentru care, este data aceasta tara drept exemplu in anumite puncte ale acestui articol.