Ce probleme exista in desert?
Daca pana acum, in categoria de articole despre poluare ati avut ocazia de a citi despre poluantii care ne afecteaza viata fiecaruia dintre noi, acest articol este diferit, si va prezinta problemele si pericolele ecologice ale desertului.
Schimbarile climatice de-a lungul planetei noastre au creat schimbari in mediul nostru, una dintre ele fiind cresterea cantitatii de teren arid care acopera suprafata Pamantului.
Pe masura ce populatia creste, este din ce in ce mai probabil sa se regaseasca in locuri desertice, unde cad mai putin de 50 de centimetri de ploaie pe metru patrat in fiecare an. Devine astfel mai important sa intelegem provocarile la adresa stabilitatii ecologice cu care se confrunta mediul desert, multe dintre acestea fiind exacerbate de activitatea umana.
Deficitul de apa
Desi deserturile exista in medii calde sau reci, toate se caracterizeaza prin cantitatea mica de precipitatii pe care o primesc anual. Deoarece copacii si ierburile cu radacini ar putea prinde orice precipitatii, in general nu sunt raspandite in toate deserturile.
Solul desertic pastreaza putina apa, ceea ce face ca apa sa fie redusa. Oamenii care vin sa traiasca in deserturi folosesc aceasta resursa, si de asemenea, modifica acoperirea solului prin indepartarea plantelor in timp ce dezvolta noi comunitati.
Aceasta pierdere de viata a plantelor poate lasa si mai putina apa in sol si poate duce la eroziunea solului, creand obstacole suplimentare in calea inradacinarii plantelor.
Scaderea calitatii solului
Cu toate acestea, lipsa apei nu este singurul factor care poate duce la degradarea solului. Defrisarile, supra-cultivarea culturilor, si, in cazul desertului Gobi din China, pasunatul excesiv al animalelor au condus la desertificarea terenurilor sau au redus calitatea solului existent in desert, privand solul de surse de nutrienti care sustin viata.
Cu toate acestea, s-a demonstrat ca practicile responsabile de irigare si cultivare imbunatatesc continutul de nutrienti (si retinerea apei) a solului din desert.
Calitate slaba a aerului
O furtuna de vant poate ridica solul nisipos in aer, acesta fiind fara doar si poate, un alt mod de a elimina dintr-o zona desert, nutrienti vitali ai solului.
Pe langa afectarea calitatii solului, totusi este important de mentionat faptul ca furtunile de praf pot face respiratia dificila si chiar pot ascunde lumina soarelui necesara pentru ca viata plantelor sa prospere.
In orase precum Tucson, Arizona, dezvoltarea urbana a descoperit spori fungici care infesteaza tesutul pulmonar si provoaca o afectiune cunoscuta sub numele de „febra de vale”, degradand sanatatea populatiei in timp ce introduce specii latente inapoi in mediu.
Specii invazive
Schimbarile aduse habitatelor din desert pot face dificila supravietuirea speciilor native. In plus, speciile stabilite se pot confrunta cu amenintari din partea organismelor nou-sosite in desert, care sunt mai potrivite climatului si mediului.
Aceste specii pot migra in desert in mod natural sau pot fi aduse chiar neintentionat de oamenii care calatoresc acolo. In orice caz, pot concura cu speciile stabilite pentru resurse, prezentand o alta amenintare la echilibrul delicat al ecologiei desertului.