Ce sunt compresoarele de aer?
Compresoarele furnizeaza fluxul de aer pentru toate echipamentele dintr-un sistem. Compresoarele de aer functioneaza in doua faze: operatia de compresie si operatia de eliberare. Compresoarele sunt de doua tipuri, si anume compresoare cu deplasare pozitiva si dinamica (numita si centrifuga).
Viteza cu care un compresor poate furniza un volum de aer este notata in metri cubi pe minut (cfm). Dat fiind faptul ca presiunea atmosferica joaca un rol in modul in care aerul rapid se deplaseaza in cilindru, cfm va varia cu presiunea atmosferica.
De asemenea, variaza cu temperatura si umiditatea aerului. Pentru a stabili un teren de joc egal, producatorii calculeaza picioare cubice standard pe minut (scfm) ca cfm la nivelul marii cu 68 ° F de aer la 36% umiditate relativa. Evaluarile Scfm sunt date la o presiune specifica cuprinsa de la – 3.0 scfm, pana la 90 psi, de exemplu. Daca presiunea este redusa, scfm creste si invers.
Compresoare de aer cu deplasare pozitiva
Compresoarele cu deplasare pozitiva preiau aer si reduc mecanic spatiul ocupat de aer pentru a creste presiunea. Compresoarele dinamice folosesc actiunea mecanica a rotulelor rotative pentru a transfera presiunea in aer.
Compresoarele cu deplasare pozitiva se pot imparti in continuare in tipuri rotative si reciproce. La compresoarele cu suruburi rotative, aerul filtrat intra la intrarea capatului de aer unde rotorii masculi si femele se desfac. Aerul este prins intre rotori si carcasa capatului de aer.
Acest spatiu este redus pe masura ce rotorii se refac pe partea opusa a capatului de aer. Astfel, aerul este comprimat si mutat in portul de descarcare. Lichidul de racire injectat in carcasa se amesteca cu aerul pentru a sigila, unge si indeparta caldura generata de compresie.
Acest fluid formeaza o pelicula subtire intre rotoare care elimina practic contactul si uzura de la metal la metal. Lichidul este separat de aerul comprimat, racit, filtrat si readus la punctul de injectie.
Deoarece racirea are loc chiar in interiorul compresorului, piesele de lucru nu experimenteaza niciodata temperaturi extreme de functionare. Prin urmare, compresorul rotativ este un pachet compresor cu racire continua, racit cu aer.
Compresoarele de aer cu surub rotative sunt usor de intretinut si de utilizat. Controlul capacitatii acestor compresoare se realizeaza prin viteza variabila si deplasarea variabila a compresorului. Pentru cea din urma tehnica de control, in interiorul carcasei este pozitionata o supapa de glisare.
Pe masura ce capacitatea compresorului este redusa, robinetul glisant se deschide, ocolind o parte din aerul comprimat inapoi la aspiratie. Avantajele compresorului cu surub rotativ includ o iesire de aer lina, fara impulsuri, intr-o dimensiune compacta, cu volum mare de iesire pe o durata lunga de viata.
Compresoarele de aer cu surub rotative, fara ulei, folosesc capete de aer special concepute pentru a comprima aerul fara ulei in camera de compresie obtinand un aer adevarat fara ulei. Compresoarele de aer cu surub rotative fara ulei sunt disponibile sub forma de racire cu aer si de racire cu apa si ofera aceeasi flexibilitate ca rotativele inundate cu ulei atunci cand este necesar aer fara ulei.
Compresoarele de aer reciprocatoare folosesc un piston intr-un cilindru ca element de compresie si deplasare. Compresoarele cu un singur stadiu si cu doua etape sunt disponibile in comert. Compresoarele cu o singura etapa sunt utilizate in general pentru presiuni in intervalul 70-100 psig, iar compresoarele in doua etape sunt utilizate in general pentru presiuni mai mari in intervalul 100-250 psig.
Compresorul de aer alternativ este cu actiune unica atunci cand compresia se realizeaza folosind doar o parte a pistonului. Un compresor care utilizeaza ambele parti ale pistonului este considerat cu actiune dubla.
Compresoarele de aer recirculante sunt disponibile fie sub forma de racire cu aer, fie racite cu apa, in configuratii lubrifiate si non-lubrifiate si ofera o gama larga de selectii de presiune si capacitate.
Compresoare de aer dinamice
Compresorul centrifugal de aer este un compresor dinamic, care depinde de transferul de energie de la un rotor rotativ in aer. Compresoarele centrifuge produc descarcare de inalta presiune prin transformarea momentului unghiular oferit de rotorul rotativ (deplasare dinamica).
Pentru a face acest lucru eficient, compresoarele centrifuge se rotesc la viteze mai mari decat celelalte tipuri de compresoare. Aceste tipuri de compresoare sunt de asemenea, proiectate pentru o capacitate mai mare, deoarece debitul prin compresor este continuu.
Reglarea paletelor de intrare este cea mai obisnuita metoda de control al capacitatii unui compresor centrifugal. Prin inchiderea paletei de ghidare, fluxurile volumetrice si capacitatea sunt reduse. Compresorul de aer centrifugal este un compresor fara ulei dupa design. Angrenajul de rulare lubrifiat cu ulei este separat de aer prin garnituri de arbore si orificii de aerisire.
Acestea sunt utilizate in principal pentru serviciile permanente si stationare in industrii precum rafinariile de petrol, instalatiile chimice si petrochimice si instalatiile de prelucrare a gazelor naturale.