Ce sunt criptomonedele?
O criptomoneda este o moneda digitala sau virtuala conceputa sa functioneze ca mijloc de schimb. Utilizeaza criptografia pentru a asigura si verifica tranzactiile, precum si pentru a controla crearea de noi unitati ale unei anumite criptomonede.
In esenta, criptomonedele sunt intrari limitate intr-o baza de date pe care nimeni nu le poate schimba daca nu sunt indeplinite conditii specifice.
Istorie
Au existat mai multe incercari de a crea o moneda digitala in timpul boom-ului anilor ’90, cu sisteme precum Flooz, Beenz si DigiCash care apar pe piata. Au fost multe motive diferite pentru esecurile lor, cum ar fi frauda, problemele financiare si chiar frictiunile dintre angajatii companiilor si sefii lor.
In mod special, toate aceste sisteme au utilizat o abordare de incredere a tertilor, ceea ce inseamna ca companiile din spatele lor au verificat si au facilitat tranzactiile. Din cauza esecurilor acestor companii, crearea unui sistem de numerar digital a fost privita ca o cauza pierduta de mult timp.
Apoi, la inceputul anului 2009, un programator anonim sau un grup de programatori sub un alias Satoshi Nakamoto a introdus Bitcoin. Satoshi a descris aceasta moneda virtuala ca pe un „sistem electronic de numerar peer-to-peer”. Este complet descentralizata, ceea ce inseamna ca nu exista servere care sa fie implicate, si nici nu exista o autoritate centrala de control. Conceptul seamana strans cu retelele peer-to-peer pentru partajarea de fisiere.
Una dintre cele mai importante probleme pe care orice retea de plati trebuie sa le rezolve este cheltuiala dubla. Este o tehnica frauduloasa pentru cheltuirea aceleiasi sume de bani de doua ori. Solutia traditionala era o terta parte de incredere, un server central care tinea evidenta soldurilor si a tranzactiilor.
Totusi, aceasta metoda a implicat intotdeauna o autoritate in principal in controlul fondurilor si cu toate detaliile dvs. personale la indemana.
Intr-o retea descentralizata precum Bitcoin, fiecare participant trebuie sa faca aceasta treaba. Aceasta se face prin intermediul Blockchain, un registru public al tuturor tranzactiilor care s-au intamplat vreodata in retea, care este la dispozitia tuturor. Prin urmare, toti cei din retea pot vedea soldul fiecarui cont.
Fiecare tranzactie este un fisier care consta in cheile publice ale expeditorului si ale destinatarului (adrese portofel) si cantitatea de monede transferate. Tranzactia trebuie de asemenea, sa fie semnata de expeditor cu cheia lui privata.
Toate acestea sunt doar criptografie de baza. In cele din urma, tranzactia este difuzata in retea, dar trebuie confirmata mai intai.
In cadrul unei retele de criptomonede, doar minerii pot confirma tranzactiile rezolvand un puzzle criptografic. Ei iau tranzactii, le marcheaza drept legitime si le raspandesc in retea. Dupa aceea, fiecare nod al retelei il adauga la baza de date. In momentul in care tranzactia a fost confirmata, aceasta devine imposibila si ireversibila, iar un miner primeste o recompensa, plus taxele de tranzactie.
In esenta, orice retea de criptomonede se bazeaza pe consensul absolut al tuturor participantilor cu privire la legitimitatea soldurilor si tranzactiilor. Daca nodurile retelei nu sunt de acord cu un singur echilibru, sistemul se va rupe practic. Cu toate acestea, exista un numar foarte mare de reguli pre-construite si programate in retea, pentru a nu permite ca acest lucru sa se intample.
Criptomonedele se numesc asa deoarece procesul de pastrare a consensului este asigurat cu o criptografie puternica. Acest lucru, impreuna cu factorii mentionati, fac tertii si increderea orba ca un concept complet redundant.
Ce puteti face cu criptomonedele?
In trecut, incercarea de a gasi un comerciant care accepta criptomoneda a fost extrem de dificila, daca nu chiar imposibil. In aceste zile, insa, situatia este complet diferita. Exista din ce in ce mai multi comercianti atat online cat si offline, care accepta Bitcoin si alte criptomonede ca forma de plata.
Bitcoin-urile pot fi folosite pentru a plati hoteluri, zboruri, bijuterii, aplicatii, piese de computer si chiar o diploma universitara. Alte valute digitale precum Litecoin, Ripple, Ethereum si asa mai departe nu sunt acceptate la fel o scara atat de larga. Cu toate acestea, lucrurile se schimba, Apple a autorizat cel putin 10 criptomonede diferite ca forma viabila de plata in App Store.
Desigur, utilizatorii criptomonedelor, altele decat Bitcoin, pot schimba intotdeauna monedele pentru BTC. Mai mult, exista site-uri web de vanzare cu carduri cadou precum Gift Off, care accepta aproximativ 20 de criptomonede diferite. Prin carduri cadou, puteti cumpara, in esenta, orice cu o criptomoneda.
Puteti de-asemenea sa alegeti sa investiti in aceste monede digitale. Multi au fost cei care au cumparat monedele la preturi de nimic (in jur de 2 dolari in anul 2009), atunci cand au fost lansate, si le-au vandut apoi pe bani foarte multi. La mijlocul lunii decembrie a anului 2017, o astfel de criptomoneda a costat 19.850 de dolari (14.214 euro) la acel moment.