POLUARE

Ce sunt gazele cu efect de sera?

Termenul de gaze cu efect de sera (GES) se refera la un tip de gaz care este capabil sa tina sau sa capteze caldura in atmosfera. Cu alte cuvinte, gazele cu efect de sera sunt tipul de gaze care absoarbe mai intai radiatiile infrarosii si apoi emit efectiv radiatia termica inapoi.

Acest intreg proces este practic ceea ce determina efectul de sera. In cazul in care nu ar fi existat efectul de sera, planeta ar fi fost mult mai rece si conform specialistilor, ar fi fost mult mai dificil pentru rasa umana sa supravietuiasca. Cresterea numarului de gaze cu efect de sera din atmosfera are drept consecinta efectul de sera, ceea ce duce la incalzirea globala.

Planeta Pamant primeste o cantitate enorma de lumina solara de la soare. Din totalul luminii solare primite, aproximativ 30% sunt reflectate in spatiu de nori, gheata, zapada, nisip si alte surse reflectante. Restul de 70% din radiatiile solare sunt absorbite de oceane, de pamant si de atmosfera.

Acesta este motivul pentru care pamantul ramane cald chiar si dupa apusul soarelui, deoarece a absorbit multa energie de la soare. In timpul noptii, suprafata Pamantului se raceste dand radiatii infrarosii.

Dar inainte ca aceste radiatii sa poata emite inapoi in spatiu, acestea sunt absorbite de gazele cu efect de sera in atmosfera, ceea ce face ca atmosfera sa fie mai calda. Acesta este motivul pentru care pamantul ramane cald, ceea ce face posibila supravietuirea oamenilor.

Exista o serie de gaze cu efect de sera diferite, cele primare ale Pamantului fiind ozonul (stratul care ne protejeaza pe noi si restul lumii de radiatiile cele mai nocive ale soarelui), metan, dioxid de carbon si chiar vapori de apa.

Cu toate aceste gaze cu efect de sera din atmosfera Pamantului, Pamantul este de fapt in medie cu aproximativ 33 de grade centigrad mai rece decat este in prezent, ceea ce face ca majoritatea locurilor sa fie locuibile.

Care sunt sursele de gaze cu efect de sera?

Dupa cum am mentionat anterior, exista o serie de gaze cu efect de sera diferite in atmosfera Pamantului. Cele primare sunt ozonul, metanul, vaporii de apa, dioxidul de carbon si oxidul de azot. Toate acestea au o serie de surse diferite, iar unele dintre ele sunt mai comune decat altele.

Ozon (O3)

Stratul de ozon protejeaza Pamantul de cele mai daunatoare dintre razele soarelui si apare in mod natural in atmosfera Pamantului. Stratul de ozon apare intre 10 si 50 km deasupra suprafetei Pamantului. Ozonul este produs de fapt cand undele ultraviolete ale soarelui care vin in contact cu moleculele de oxigen.

Metan (CH4)

Metanul este adesea folosit drept combustibil in zilele noastre si este cel mai frecvent utilizat pentru incalzire si pentru gatit in case. Apare in mod natural in atmosfera Pamantului si a fost, de asemenea, creat subteran prin descompunerea materialelor organice de-a lungul a sute de milioane de ani. Este unul dintre combustibilii fosili cei mai des folositi si in ultimii ani.

Vapori de apa (H2O)

Vaporii de apa sunt pur si simplu starea gazoasa a apei si apar in mod natural in atmosfera Pamantului ca parte a ciclului apei. Cand vaporii de apa se aduna ca nori pe cer, pregatiti sa ploua, se pot bloca adesea in caldura, deoarece sunt un gaz cu efect de sera, motiv pentru care uneori, chiar daca este ploios sau cenusiu si soarele nu poate fi vazut, totusi se poate simti cald sau mohorat.

Dioxid de carbon (CO2)

Poate cel mai cunoscut dintre toate gazele cu efect de sera, dioxidul de carbon este absolut esential pentru viata de aici pe Pamant. Este gazul pe care il expulzam cand respiram si este gazul pe care copacii si plantele il utilizeaza ca o componenta esentiala pentru fotosinteza.

Desi apare in mod natural in atmosfera, o combinatie de carbon si doi atomi de oxigen, faptul ca ardem multe sute si mii de tone de combustibili fosili in fiecare an contribuie foarte mult la cantitatea de carbon din atmosfera. Cand combustibilii fosili cum ar fi carbunii, sunt arsi, acestia elibereaza dioxid de carbon in atmosfera.

Desi este perfect sigur in atmosfera, o cantitate prea mare contribuie la numarul de gaze cu efect de sera din atmosfera, ceea ce face ca temperatura medie a suprafetei Pamantului sa creasca treptat in fiecare an.

Oxid de azot (N2O)

Oxidul de azot este administrat pacientilor sub forma de anestezic disociat. Inca o data, este perfect natural si se afla in mod normal in atmosfera Pamantului, desi constituie doar un procent foarte mic din volumul total de gaze.

Oxidul azotos creeaza oxidul nitric atunci cand reactioneaza cu atomii de oxigen si astfel reactioneaza cu stratul de ozon, facandu-l unul dintre regulatorii principali ai stratului stratosferic de ozon din jurul Pamantului.

Efectele gazelor cu efect de sera asupra schimbarilor climatice

Gazele cu efect de sera au avut un efect enorm asupra schimbarilor climatice. Am turnat tot mai mult dioxid de carbon si metan in atmosfera, ceea ce inseamna ca exista multe alte gaze cu efect de sera in intreaga lume.

Deoarece aceste gaze permit radiatia termica a soarelui si apoi o reflecta inapoi la suprafata Pamantului cand se ridica in mod natural, provoaca o crestere treptata a temperaturii medii a suprafetei Pamantului.

Incalzire globala

Desi Pamantul are cicluri naturale de caldura extrema si frig extrem, provocam o incalzire globala odata cu arderea constanta de combustibili fosili.

Din ce in ce mai multe din radiatiile termice care ne vin de la soare, sunt prinsi pe Pamant din cauza stratului dens al multor gaze de sera diferite, ceea ce inseamna ca temperatura medie a Pamantului este in crestere si nu este setata sa se opreasca in curand.

Aceasta inseamna ca multe locuri sufera de seceta mai des pe parcursul anului si unele locuri devin complet inospitale.

Topirea ghetarilor

Ca rezultat direct al gazelor cu efect de sera care pastreaza caldura de la soare aproape de Pamant, ghetarii incep sa se topeasca intr-un ritm alarmant.

Aceasta problema nu este doar pentru animalele care se bazeaza ghetari pentru supravietuirea lor de exemplu, focile si ursii polari care ii folosesc ca adapost, locuri pentru a vana si locuri pentru a-si creste puii; ci ar putea insemna de asemenea, ca media nivelul marii va incepe sa creasca alarmant de repede.

Schimbarea climatelor si anotimpurilor

Din pacate, acumularea de gaze cu efect de sera in atmosfera noastra inseamna ca temperaturile medii cresc treptat si ca ploile devin din ce in ce mai rare in unele zone ale lumii, dar inseamna de asemenea ca anotimpurile si climatele sunt din ce in ce mai sporadice si dificil de prezis.

De exemplu, in locurile care nu sunt de obicei ploioase pot incepe sa apara din ce in ce mai multe precipitatii; undeva unde de obicei nu vede zapada pana in adancul iernii, se pot vedea ninsori in septembrie, sau poate chiar mai devreme.

Acest lucru se datoreaza faptului ca incalzirea Pamantului are multe efecte secundare dificil de urmarit, dar care pot provoca perturbarea modului in care functioneaza de obicei anotimpurile si climatul.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro