Ce sunt poluantii secundari si care sunt acestia?
Nu este un secret faptul ca poluarea este o problema urgenta cu care omenirea se confrunta in viata de zi cu zi, si care merita o atentie imediata. Poluarea toxica afecteaza peste 200 de milioane de oameni din intreaga lume, iar poluarea aerului inconjurator contribuie la 5,4% din totalul deceselor din intreaga lume.
Poluarea ucide mai multi oameni decat malaria, SIDA si tuberculoza combinate. Poluantii dupa cum bine se stie, sunt clasificati ca fiind poluanti primari sau secundari, iar acest articol va prezinta cativa dintre cei mai cunoscuti si mai importanti poluanti secundari.
Ce sunt poluantii secundari?
Poluant secundar se formeaza atunci cand poluantii primari emisi direct dintr-un proces de ardere reactioneaza in atmosfera. Poluantii primari includ amoniac, dioxid de sulf, dioxid de azot si monoxid de carbon. Poluantii secundari includ ozon la nivelul solului, dar si ploi acide si compusi de imbogatire a nutrientilor.
Ozon la sol
Ozonul se formeaza atunci cand hidrocarburile si oxizii de azot se combina in prezenta soarelui si a aerului stagnant. Este un gaz incolor, extrem de iritant, cu un miros dulce care se formeaza chiar deasupra suprafetei Pamantului.
Arderea carbunelui, benzinei si petrolului in case, autovehicule, centrale electrice si industrii creeaza oxizi de azot. Arderea benzinei, productia de petrol si gaze, arderea lemnului si evaporarea combustibililor lichizi si a solventilor creeaza hidrocarburi. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca acest poluant secundar provine si din surse naturale, cum ar fi padurile de conifere.
Expunerea la ozon poate provoca mortalitate prematura si probleme majore de sanatate. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca acest poluant afecteaza vegetatia, impiedica productivitatea culturilor si dauneaza materialelor sintetice si materialelor textile, cum ar fi bumbacul si poliesterul.
Ploaie acida
Ploaia acida, care este alcatuita din mai multi compusi acizi, se formeaza atunci cand dioxidul de sulf si dioxidul de azot reactioneaza in aer cu apa, oxigenul si alte substante chimice. Vantul transporta compusii acizi in aer si acestia cad mai tarziu la sol, fie sub forma uscata, fie uda.
La sol, ploaia acida dauneaza plantelor si copacilor si creste nivelul de aciditate al solurilor si corpurilor de apa, provocand daune ecosistemelor. Ploaia acida provoaca de asemenea, deteriorarea cladirilor si poate irita ochii si caile respiratorii.
Compusi de imbogatire a nutrientilor
Compusii de imbogatire a nutrientilor contin azot si fosfor. In timp ce acesti nutrienti provin adesea din surse naturale, activitatile umane, cum ar fi agricultura, urbanizarea si industria creeaza azot excesiv si fosfor in mediu.
Majoritatea aerului pe care il respiram in viata de zi cu zi, in cazul in care nu stiati, este alcatuit din azot, iar atat azotul, cat si fosforul apar in mod natural in ecosistemele acvatice.
Compusii de imbogatire a nutrientilor provoaca poluarea aerului si a apei, ceea ce duce la cresterea rapida a algelor. Cresterea algelor afecteaza calitatea apei, aprovizionarea cu alimente si habitate si scade aprovizionarea cu oxigen a pestilor si a altor vietuitoare acvatice.
Infloririle mari de alge pot elibera toxine si bacterii, facand apa si uneori pestele si crustaceele din ea nesigure pentru consumul uman.
Nivelurile ridicate de azot din atmosfera produc de asemenea poluanti precum amoniac si ozon, care va afecteaza capacitatea de a respira.