Cum afecteaza umiditatea poluarea aerului?
In liceu, multi dintre noi am fi stat cu bratele incrucisate in timp ce profesorul explica sensul umiditatii. Ei bine, acum este momentul sa invatam mai multe fara a fi la curs.
In acest articol, v-am explicat tot ce trebuie sa stiti despre umiditate. Ne vom concentra si asupra modului in care umiditatea afecteaza poluarea aerului.
De ce Umiditate?
De ce ar trebui sa aflu despre umiditate? Ei bine, exista un numar foarte mare de motive. Umiditatea este un factor determinant al confortului locuintei, conditiilor de viata adecvate, conditiilor meteorologice favorabile si, in cele din urma, sanatatii si vietii umane.
Ca fiinte umane, nu ne putem lipsi de umiditate, deoarece ne asigura ca avem suficient aer respirabil in casele noastre. Umiditatea relativa ne asigura ca ne putem regla temperatura interna a corpului prin transpiratie. Interesant este ca animalele de companie domestice nu sunt lasate deoparte.
Respiratie
Stim cu totii ca avem nevoie de respiratie pentru viata de zi cu zi. Da. Asta am invatat multi dintre noi la scoala. Dar stim ce este responsabil pentru aceasta? Ei bine, umiditatea! Umiditatea scazuta sau ridicata poate provoca respiratie slaba la om din cauza stresului de caldura si a germenilor aerieni.
Transpiratie
Cel mai bine ar fi sa va amintiti inca sensul transpiratiei. Este doar procesul de generare a caldurii corpului. Ei bine, umiditatea relativa ajuta la reglarea temperaturii corpului, asigurand transpiratia.
Cum afecteaza umiditatea poluarea aerului?
Multi oameni din intreaga lume simt disconfort fizic ca raspuns la vremea calda si umeda. Necunoscuta de multi, umiditatea afecteaza poluarea aerului in moduri care o fac mai daunatoare oamenilor si sanatatii noastre respiratorii.
Daca va indoiti ca umiditatea afecteaza poluarea aerului, atunci ar trebui sa stiti acest lucru. Umiditatea este apa gazoasa din aer. Este cantitatea de vapori de apa din atmosfera. Aceasta inseamna ca umiditatea afecteaza calitatea aerului pe care il respiram in fiecare moment.
Trebuie sa stiti ca umiditatea este o combinatie de aer uscat si vapori de apa. Gradul de combinatie al acestui duo, determina in cele din urma cat de calda sau rece este temperatura. Acest scenariu prinde viata atunci cand simtim caldura intensa a corpului si iritatii ale pielii sau cand tremuram necontrolat.
Umiditatea ridicata creste rata substantelor chimice nocive sau toxice din aer. De asemenea, provoaca acarieni in casele noastre, diminuand calitatea aerului. Organismele bacteriene si virale care provoaca infectii respiratorii prospera ca urmare a umiditatii ridicate si scazute. Umiditatea scazuta provoaca de asemenea, germeni in aer.
Atentie, afectiunile respiratorii precum astmul si bronsita prospera in medii cu umiditate scazuta. Deci ori de cate ori vedeti aceste simptome, probabil ele apar din cauza umiditatii scazute.
Pe scurt, efectele adverse ale umiditatii inadecvate afecteaza in cele din urma atmosfera noastra si calitatea sanatatii si vietii oamenilor si animalelor.
Umiditatea este un poluant al aerului?
Nu, umiditatea este un fenomen natural, care este comun in anumite clime si anotimpuri din intreaga lume. Desi este naturala, umiditatea poate provoca stres persoanelor cu sistem respirator slabit, in special celor cu afectiuni preexistente, cum ar fi astmul.
De asemenea, poate provoca cresterea mucegaiurilor si bacteriilor daunatoare care declanseaza raspunsuri respiratorii negative. Cel mai important, umiditatea creste efectele negative ale poluantilor nocivi ai aerului, cum ar fi fumul.
Cum afecteaza umiditatea materia particulelor?
Particulele sunt formate din particule miniaturale de aproximativ 2,5 microni ca dimensiune (invizibile cu ochiul liber) care sunt suspendate in aer. Acestea pot fi alcatuite din lucruri precum polen, praf, cenusa, spori, funingine, fum, picaturi de aerosoli etc.
Toate aceste particule miniaturale trec cu usurinta de apararea noastra naturala si pot fi respirate adanc in sistemul respirator inferior. Concentratia ridicata a acestor particule a fost asociata cu slabirea sanatatii umane. Deci, ce rol are umiditatea?
Umiditatea afecteaza depunerea naturala a particulelor in aer. Odata cu cresterea umiditatii, creste si dimensiunea particulelor. In cele din urma, devin prea grele pentru a ramane in aer, si incep sa cada. Aceasta este ceea ce se numeste depunerea uscata a particulelor.
Amintiti-va ca multe particule sunt periculoase pentru fiintele vii din cauza respiratiei. Deci, cu cat este mai putin volum de particule in aer, cu atat este mai bine pentru toata lumea si pentru tot ce este pe pamant.
Cum afecteaza umiditatea calitatea aerului?
Umiditatea este conectata activ la calitatea aerului din mediu, in special intr-o zona inchisa. Contrar a ceea ce cred multi, calitatea aerului nu este determinata de controlul poluarii, de ventilatie adecvata sau de prospetimea aerului. Umiditatea are un rol vital intotdeauna de jucat.
Nivelul de umiditate intr-o zona inchisa poate fi principala cauza a igienei inadecvate. In esenta, atunci cand umiditatea relativa a unui loc creste prea mult sau scade prea mult, poate fi o cauza semnificativa a disconfortului, a problemelor de sanatate si a atmosferei igienice scazute.
Daca nu este controlata sau mentinuta in mod optim, umiditatea aerului intr-o zona inchisa poate contribui la conditiile adverse de sanatate ale celor din zona inchisa. Prin urmare, este esential sa mentineti umiditatea aerului in fiecare zona inchisa pentru a avea o calitate buna a aerului.