SCULE SI UNELTE

Cum alegi drujba potrivita?

Daca locuiesti la casa, cu siguranta ai in gospodarie mai multe scule si unelte pe care le folosesti in viata de zi cu zi. Printre acestea ar trebui sa se afle si o drujba, care iti poate fi de folos atunci cand ai de taiat lemne pentru foc, sau cand ai de efectuat tot felul de lucrari, si trebuie sa tai lemne.

Cand intentionezi sa iti cumperi o drujba, trebuie sa tii cont de cateva criterii importante, iar in continuare vei afla care sunt acestea. Citeste asadar pana la final, pentru a afla cum alegi o drujba potrivita.

  1. Tipul motorului

Atunci cand cauti o drujba, tipul motorului este primul criteriu pe care trebuie sa il ai in vedere, pentru ca exista drujbe cu motor electric sau drujbe cu motor pe benzina.

In cazul in care folosesti ocazional drujba, atunci o drujba cu motor electric reprezinta alegerea potrivita pentru tine, aceasta fiind destinata semi-profesionistilor. Drujbele cu motor electric sunt cu fir sau cu acumulator, insa puterea mai mare o au cele cu fir.

In cazul in care insa folosesti foarte des drujba, atunci cu siguranta vei avea nevoie de o drujba cu motor pe benzina, care are o putere mai mare, si care are avantajul de a putea fi utilizata oriunde.

Referitor la portabilitate, drujbele cu motor pe benzina, sau cele cu motor electric cu acumulator pot fi transportate si manevrate cu usurinta, pe cand cele cu fir, depind de o sursa de curent.

  1. Lantul

Lantul drujbei are de-asemenea o foarte mare importanta. Trebuie tinut cont de lungimea acestuia cand alegi drujba, iar aceasta este cuprinsa intre 30 si 59 de centimetri. Exista si drujbe care au lantul mai mare de 60 de centimetri.

Tot referitor la lant, conteaza mult si latimea acestuia, unele lanturi avand 1.1 cm latime, in timp ce altele au 1.3 cm latime. Viteza lantului este un alt criteriu care conteaza si care trebuie luat in considerare.

  1. Greutatea

Cand intentionezi sa faci alegerea potrivita, trebuie sa tii cont si de greutatea drujbei, iar aici trebuie facuta precizarea ca, cu cat drujba este mai grea, cu atat are si performante mai mari; in timp ce drujbele usoare au performante medii.

  1. Sistemul anti-vibrare

Acest sistem reprezinta una dintre caracteristicile care merita o foarte mare atentie. Aceasta caracteristica este deosebit de eficienta, pentru ca daca drujba nu vibreaza, este mai usor de taiat lemnele. Cand este necesara o taiere precisa, la milimetru, iar drujba vibreaza, sunt foarte mari sansele ca taietura sa nu fie perfecta.

  1. Echipamete de protectie

Atunci cand cauti cea mai potrivita drujba pentru nevoile tale, este deosebit de important sa te asiguri ca aceasta vine la pachet si cu accesorii de protectie.

Daca drujba nu dispune ochelari sau manusi de protectie, cu siguranta inainte de a o folosi, este important sa te asiguri ca iti cumperi o pereche de pantaloni rezistenti la taieri, ochelari de protectie, casca de protectie, manusi de protectie care sunt special concepute pentru prinderea grea.

De-asemenea, mai trebuie sa te asiguri ca iti alegi si castile de protectie, si incaltamintea (bocanci sau papuci rezistenti). Este foarte important sa te protejezi atunci cand lucrezi si cand folosesti drujba.

  1. Brand

Atunci cand vrei sa faci cea mai potrivita alegere, asigura-te ca iti alegi o drujba de la unul dintre cei mai importanti producatori de pe piata, asa ca iti poti indrepta atentia spre drujbele Bosch, Husqvarna, Makita, Stihl, sau daca iti doresti o drujba romaneasca, poti alege o drujba Ruris.drujba romaneasca

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro