CASA SI GRADINA

Cum alegi gazonul pentru propria curte?

Cei care locuiesc la casa, au posibilitatea de a opta pentru o curte frumos amenajata, cu gazon, pentru a se bucura de iarba verde.

Fiecare ati vazut curti frumoase, pavate sau acoperite cu beton sau cu diferite tipuri de pietre, dar nu exista comparatie intre o astfel de curte, si o curte cu gazon, cu ronduri de flori si cu un foisor in curte.

Alegerea gazonului insa nu reprezinta o sarcina atat de simpla precum pare, insa in continuare vom aborda acest subiect, si vom vedea cum se alege gazonul potrivit. Iata asadar despre ce este vorba.

  1. Tipuri de gazon

Gazonul poate fi de mai multe tipuri, in functie de rolul pe care il poate indeplini. Aceste tipuri sunt:

  • Gazon ornamental – acest tip de gazon are o culoare verde intensa si este folosit la amenajarea gradinilor. Este mai putin pretensios, dar nu rezista la multe calcari, si este pretentios la intrijit.
  • Gazon pentru terenuri de sport – acesta este un tip de gazon rezistent, care fata fata calcarilor repetate si care poate fi tuns foarte scurt.
  • Gazon clasic – acest tip de gazon este putin pretentios, dar nu necesita o ingrijire iesita din comun. Se poate amplasa in jurul casei, pentru a oferi un covor de iarba deasa, si care nu are restrictii precum gazonul ornamental.
  • Gazon cu destinatie speciala acesta este creat dintr-un amestec de seminte de iarba alese cu atentie, pentru plantarea in locuri speciale, cum ar fi locurile umbrite sau cele aflate in bataia soarelui, ori in locurile unde terenurile sunt secetoase.

In functie de tipul de gazon ales, aceasta se poate planta prin insamantare, acesta fiind o optiune care presupune timp si munca, dar care are costuri reduse.

Exista gazon care vine in rulouri, dar care sunt mai costisitoare, insa necesita mai putina munca decat cel prin insamantare.

Tipurile de gazon cele mai utilizate sunt paiusul rosu (Festuca rubra), aigras (Lolium perenne), paiusul inalt (Festuca arundinacea), firuta (Poa pratensis) si iarba-campului (Agrostis).

De ce unelte ai nevoie pentru plantarea gazonului

Atunci cand intentionezi sa iti amenajezi curtea optand pentru gazon, ai nevoie de diferite unelte foarte importante, iar in continuare se poate vedea despre ce este vorba:

  • motosapa sau cazma – se folosesc pentru a sapa terenul inaintea insamantarii si pentru destelenirea arbustilor care vor iesi din peisaj.
  • sapa – pentru a marunti brazdele.
  • grebla – pentru afanarea solului.
  • roaba – pentru transportul pamantului fertil sau a balegarului din alta parte.
  • manusi.
  1. Pregatirea terenului

Terenul pe care urmeaza sa fie plantat gazonul trebuie sa fie curat, fara buruieni sau alte cele; astfel incat iarba sa se dezvolte in voie. De preferat ar fi sa fie eliminate florile si chiar si arbustii daca acestia sunt prezenti.

Urmeaza apoi etapa de nivelare a solului, pentru ca nu este indicat ca acesta sa aiba denivelari. Atunci cand solul nu este nivelat, lumina nu va ajunge peste tot in mod egal.

Urmeaza apoi saparea, pentru care se foloseste o motosapa sau o cazma. Brazdele trebuie sapate undeva la 15 – 20 de centimetri, dupa care trebuiesc maruntite. Urmeaza apoi utilizarea greblei pentru pregatirea terenului, dupa care are loc fertilizarea (se poate utiliza balegar maruntit, in jur de 1 kg/mp). Se mai foloseste si azotat de amoniu (3 kg la 100 de mp).

Tot acum trebuie instalat si sistemul de irigare, (aspersoarele pentru sistem automat). Sprinklerele si furtunurile se pot ingropa acum cu mare usurinta.

  1. Plantarea gazonului

Cand se planteaza gazonul, se tine cont de temperaturile exterioare. De preferat ar fi ca acesta sa nu fie plantat la mai putin de 18 grade Celsius. Se planteaza de obicei gazonul in luna mai sau in luna septembrie.

Semanarea gazonului se poate face manual sau cu semanatoarea, in functie de suprafata terenului. Pentru fiecare mp, conteaza foarte mult ceea ce scrie pe cutia produsului.

Ingroparea semnintelor se realizeaza cu o grebla, astfel incat semintele sa se amestece cu solul,  pentru a incolti. Urmeaza apoi irigarea terenului, pentru germinarea semintelor.

Udarea se poate face cu o stropitoare cu gauri mici sau cu un furtun cu presiune redusa. nu trebuie aplicata apa foarte puternic pentru a nu scoate semintele din pamant.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro