SCULE SI UNELTE

Cum alegi un pistol de lipit?

La casa omului sunt necesare mai multe instrumente de mana si scule, care pot fi folosite in diferite activitati. Una dintre ustensilele care nu trebuie sa lipseasca dintr-o gospodarie, este cu siguranta pistolul de lipit.

Exista situatii in care diferite obiecte din casa sau din gospodarie se rup sau sunt fisurate. Exista situatii in care componente ale mobilierului (sertare, placaje, etc.) se rup. Obiectele de uz casnic se pot rupe, plus multe alte lucruri.

Ei bine, indiferent ca aveti nevoie sa lipiti lemn, metal, portelan, ceramica, textile, sticla, pluta sau hartie, pistolul de lipit este cel mai bun aliat al vostru.  Un asemenea instrument are un pret foarte atractiv, si poate fi deosebit de util pentru ca lucreaza repede, curat si precis.

Cu un astfel de pistol, lipirea efectuata la cald va fi permanenta si puternica. In continuare am ales sa va prezentam cateva dintre detaliile pe care trebuie sa le cunoasteti cand vreti sa cumparati un pistol de lipit.

Tipul de activitate

Este important sa tineti cont de tipul proiectului pentru care aveti nevoie de un asemenea instrument. In functie de activitatea desfasurata, puteti alege un pistol de lipit pentru electronisti daca este nevoie sa folositi pistolul pentru instalatii electrice. Puteti gasi si pistoale de lipit cu batoane de plastic de exemplu.

Tipul de alimentare

Exista pistoale de lipit cu acumulator, si cu fir. Cele cu fir stim cu totii ca depind de o priza pentru a fi utilizate, pe cand cele cu aumulator au acumulatori care trebuie sa fie incarcati.

Un pistol de lipit cu acumulator este mai usor de manevrat pentru ca nu are fir, si permite utilizarea si in locuri greu accesibile. Un asemenea pistol are de obicei o autonomie de 45 de minute, iar dupa cateva minute de inactivitate, pentru a conserva energia, pistolul se opreste.

Puterea si temperatura de incalzire

Puterea acestor instrumente de lucru se masoara in W, iar pentru proiecte mici si pentru utilizarea in gospodarie, un asemenea instrument cu o putere de aproximativ 60 – 75 W, este mai mult decat suficient.

In cazul in care este nevoie de un pistol de lipit pentru activitati mai mari, precum proiecte de izolatie, constructie, pentru reconditionarea mobilierului si nu numai, se recomanda alegerea unui pistol de lipit care are o putere mai mare. Pentru astfel de proiecte se gasesc chiar si pistoale de lipit care dispun de trepte de incalzire, iar astfel temperatura de incalzire poate fi marita sau micsorata in functie de proiect.

De precizat este faptul ca supraincalzirea pistolului de lipit poate duce la scurtarea duratei de viata a acestuia. Deci, aveti grija de el si respectati indicatiile producatorului.

Manevrabilitate

Nu trebuie uitat acest aspect. Cu siguranta, cu cat pistolul de lipit este mai greu, cu atat este mai dificil de manevrat. Este recomandat sa alegeti un pistol de lipit care are cel mult 400 de grame. Cu cat este mai greu, cu atat va obosi mai mult articulatiile si va slabi controlul asupra pistolului pentru persoana care il manevreaza.

Este recomandat ca manerul pistolului sa fie ergonomic, si sa aiba material moale in zona de prindere, pentru confort si aderenta.

Functii suplimentare

Exista unele caracteristici suplimentare pe care le pot avea unele pistoale de lipit si care sunt foarte importante pentru un asemenea instrument, iar aici amintim de exemplu capacitatea de utilizare a pistolului fara cablu, controlul electronic al temperaturii sau duzele interschimbabile.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro