Cum ne-a schimbat internetul viata?
Internetul ne-a intors existenta cu capul in jos. A revolutionat comunicarea, in masura in care este acum mijlocul nostru preferat de comunicare de zi cu zi. In aproape tot ceea ce facem, folosim internetul.
Comandarea unei pizza de exemplu, sau cumpararea unui smartphome sau a unui televizor, partajarea unui moment cu un prieten, trimiterea unei fotografii prin mesagerie instantanee, toate acestea se fac acum prin datorita internetului.
Inainte de internet, daca vroiai sa fii la curent cu stirile, trebuia sa te duci la standul de ziare cand era deschis dimineata si sa cumperi o editie locala care raporta ceea ce s-a intamplat in ziua precedenta.
Dar astazi, un click sau doua este suficient pentru a citi informatiile, fara a mai fi nevoie sa mergeti la chioscul de ziare dupa ziarul local. Acum, orice sursa de stiri din orice parte a lumii, este actualizata pana la minut.
Internetul in sine a fost transformat. La inceputurile sale care dintr-o perspectiva istorica sunt inca relativ recente, internetul era o retea statica conceputa pentru a transfera un mic transport de octeti sau un mesaj scurt intre doua terminale; a fost un depozit de informatii in care continutul a fost publicat si intretinut doar de codificatorii experti.
Astazi insa, se incarca si se descarca cantitati imense de informatii peste acest leviatan electronic, iar continutul este al nostru, deocamdata suntem cu totii comentatori, editori si creatori.
In anii ’80 -’90, internetul s-a extins in scopul de a cuprinde capacitatile IT ale universitatilor si centrelor de cercetare si, ulterior, a entitatilor publice, institutiilor si intreprinderilor private din intreaga lume.
Internetul a inregistrat o crestere imensa; nu mai era un proiect controlat de stat, ci cea mai mare retea de calculatoare din lume, care cuprinde peste 50.000 de sub-retele, 4 milioane de sisteme si 70 de milioane de utilizatori.
Aparitia web 2.0 in prima decada a secolului al XXI-lea a fost ea insasi o revolutie in istoria scurta a Internetului, incurajand ascensiunea de social media si alte instrumente interactive de comunicare bazate pe multime.
Internetul nu mai era preocupat doar de schimbul de informatii: era un instrument sofisticat multidisciplinar care permitea persoanelor sa creeze continut, sa comunice intre ele si chiar sa scape de realitate.
Astazi, putem trimite date de la un capat al lumii la celalalt in cateva secunde; putem sa facem prezentari online, sa traim in paralel „lumi de jocuri” si sa folosim imagini, video, sunet si text pentru a ne impartasi vietile noastre reale. Povestile personale devin publice; problemele locale devin globale.
Cresterea internetului a starnit o dezbatere despre modul in care comunicarea online afecteaza relatiile sociale. Internetul ne elibereaza de retelele geografice si ne reuneste in comunitati bazate pe subiecte care nu sunt legate de niciun loc specific.
A noastra este o societate globalizata in retea, conectata prin noile tehnologii. Internetul este instrumentul pe care il folosim pentru a interactiona unul cu celalalt si, in consecinta, prezinta noi provocari pentru confidentialitate si securitate.
Tehnologiile informationale au dus la o schimbare fundamentala in intreaga societate, determinand-o sa treaca de la epoca industriala la era in retea. In lumea noastra, retelele globale de informatii sunt infrastructura vitala, dar in ce moduri a schimbat relatiile umane?
Internetul a schimbat mediul de afaceri, educatia, guvernul, asistenta medicala, si chiar modurile in care interactionam cu cei dragi. Practic, internetul a devenit unul dintre factorii cheie ai evolutiei sociale.
Schimbarile comunicarii sociale au o semnificatie deosebita. Desi instrumentele analogice isi pastreaza inca locul in anumite sectoare, noile tehnologii continua sa castige teren in fiecare zi, transformand practicile si posibilitatile noastre de comunicare – in special in randul tinerilor. Internetul a eliminat toate barierele de comunicare.
Online, constrangerile conventionale ale spatiului si timpului dispar si exista o gama larg ametita de posibilitati comunicative. Impactul aplicatiilor de social media a declansat discutiile despre „noua democratie de comunicare”.
Dezvoltarea Internetului in prezent este modelata preponderent de comunicatii mobile instantanee. Internetul mobil este o noua revolutie. Conectivitatea completa la internet prin intermediul smartphone-urilor si tabletelor duce la o realitate din ce in ce mai mobila: nu suntem legati de niciun dispozitiv specific si totul este in cloud.
Internetul si educatia
Internetul a avut un impact clar asupra tuturor nivelurilor de educatie, oferind posibilitati nelimitate pentru invatare. Cred ca viitorul educatiei este un viitor in retea. Oamenii pot folosi Internetul pentru a crea si a impartasi cunostinte si pentru a dezvolta noi modalitati de predare si invatare care captiveaza si stimuleaza imaginatia elevilor in orice moment, oriunde, folosind orice dispozitiv.
Datorita conectarii si abilitatii studentilor si profesorilor, putem accelera cresterea economica si spori bunastarea societatii in intreaga lume. Ar trebui sa lucram impreuna, printr-o retea, pentru a construi societatea globala de invatare.
Internetul si Cultura
Ca si in sfera educatiei, dezvoltarea tehnologiilor informationale si de comunicare si a efectelor largi ale globalizarii schimba ceea ce suntem si sensul identitatii culturale. A noastra este o lume complexa in care fluxurile culturale peste granite sunt mereu in crestere.
Conceptele de spatiu, timp si distanta isi pierd sensurile conventionale. Globalizarea culturala este aici si o miscare globala a proceselor si initiativelor culturale este in desfasurare.
Din nou, in arena culturala, se deschid campuri vaste de oportunitati datorita instrumentelor online. Posibilitatile sunt inmultite pentru diseminarea unei propuneri, a unui element de cunostinte sau a unei opere de arta.
Internetul si relatiile personale
Internetul a schimbat si modul in care interactionam cu familia, prietenii si partenerii de viata. Acum toata lumea este conectata la toata lumea intr-un mod mai simplu, mai accesibil si mai imediat; putem conduce o parte din relatiile noastre personale folosind laptopuri, telefoane inteligente si tablete.