POLUARE

Cum polueaza dioxidul de carbon aerul?

Dioxidul de carbon apare in mod natural in atmosfera, si este un ingredient care are un rol esential in fotosinteza, procesul prin care plantele produc alimente si energie. Nivelurile de dioxid de carbon din atmosfera au crescut de la Revolutia industriala.

Cauzele cele mai importante ale cresterii nivelurilor de dioxid de carbon, sunt defrisarile si arderea combustibililor fosili, cum ar fi carbunele.

Dat fiind faptul ca nivelurile de dioxid de carbon au crescut, la fel si efectele sale asupra poluarii aerului. Dioxidul de carbon reprezinta mai putin de 1 la suta din gazele atmosferice. Cu toate acestea, exista un echilibru delicat intre dioxidul de carbon si alte gaze.

O mare preocupare in ceea ce priveste dioxidul de carbon, este legata de schimbarea semnificativa aparuta datorita acestuia, intr-o perioada relativ scurta de timp.

Efect de sera

Dioxidul de carbon contribuie la poluarea aerului in rolul sau in efectul de sera. Dioxidul de carbon prinde radiatiile la nivelul solului, creand ozon la nivelul solului. Acest strat atmosferic impiedica pamantul sa se raceasca noaptea.

Unul dintre rezultate este o incalzire a apelor oceanice.

Oceanele absorb dioxidul de carbon din atmosfera. Cu toate acestea, temperaturile mai mari ale apei compromit capacitatea oceanelor de a absorbi dioxidul de carbon. In timp, efectele dioxidului de carbon sunt compuse.

Schimbarea climei

Un alt efect asupra mediului inconjurator al dioxidului de carbon, si ca rezultat al poluarii aerului este reprezentat de schimbarile climatice. Temperatura suprafetei pamantului a crescut in ultimii 100 de ani, conform studiilor realizate de Administratia Nationala a Oceanicului si Atmosferice (NOAA). Oamenii de stiinta cred ca poluarea cu dioxid de carbon este principalul vinovat.

Efectele sunt extrem de complexe. Dovezile arata insa ca, nivelul apei oceanelor a crescut, ceea ce a dus la o pierdere a tarmurilor si a zonelor umede de coasta.

Ploaie acida

Dioxidul de carbon are un rol important la efectul de mediu cunoscut sub numele de ploi acide. Emisiile eliberate de centralele energetice care ard combustibil fosil se combina cu umiditatea din aer.

Rezultatul acestui lucru sunt precipitatiile cu un continut ridicat de acid (ploi acide). Dovada documentata arata deteriorarea fizica a copacilor si a altor vieti vegetale. Poluarea apei si a solului apar din precipitatiile acide.

Un factor complicant este mobilitatea emisiilor. Efectele dioxidului de carbon pot fi vazute si simtite departe de sursele lor, ceea ce face ca efectele lor asupra poluarii aerului sa fie mai grave.

Impactul asupra sanatatii umane

Un alt amanunt interesant pe care trebuie sa il aveti la cunostinta in legatura cu emisiile de dioxid de carbon, este acela ca au impact asupra sanatatii umane prin deplasarea oxigenului in atmosfera.

Respiratia devine mai dificila pe masura ce nivelurile de dioxid de carbon cresc. In zonele inchise, nivelurile ridicate de dioxid de carbon pot duce la reclamarea unor probleme de sanatate, cum ar fi durerile de cap.

Nivelurile de dioxid de carbon pot indica niveluri ridicate de alti poluanti nocivi ai aerului, cum ar fi compusi organici volatili care contribuie la poluarea aerului din interior.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro