SCULE SI UNELTE

Cum se alege o surubelnita electrica?

Indiferent ca esti un un foarte bun meserias intr-un anumit domeniu de activitate, esti omul bun la toate, sau pur si simplu iti place sa iti faci singur reparatiile, ai nevoie de mai multe scule electrice, si instrumente de mana.

Printre acestea se numara si o surubelnita electrica, aceasta fiind o unealta care nu trebuie sa lipseasca din nici o locuinta. O surubelnita electrica iti poate fi de folos cand vrei sa asamblezi sau sa dezasamblezi mobila sau cand desfasori alte activitati de bricolaj.

Pentru a face cea mai buna alegere, este important sa ai in vedere cateva lucruri, iar in continuare vei putea afla despre ce este vorba.

Tipuri de surubelnite electrice

Surubelnitele electrice se impart in doua categorii, si anume surubelnite electrice cu fir, si surubelnite electrice cu acumulator reincarcabil.

O surubelnita electrica cu fir are o putere mai mare decat o surubelnita electrica cu acumulator reincarcabil, are viteze de rotatii mai mari si momente de torsiune de sute de Nm.

Surubelnitele electrice cu acumulator sunt ideale pentru cei care le folosesc ocazional, iar lucrarea nu necesita mai mult de cateva zeci de minute. O surubelnita electrica cu acumulatori de 3.6V si 1 – 1.5A, este ideala.

Caracteristici tehnice importante

Exista cateva caracteristici tehnice carora trebuie sa le acorzi o mare importanta, iar in continuare poti afla care sunt acestea.

  1. Tensiunea si amperajul acumulatorului

Acestea sunt cele doua valori furnizate de cele mai multe ori in denumirea produsului. Tensiunea iti spune care este puterea de insurubare, in timp ce amperajul iti spune despre autonomia uneltei. Inmultite cele doua valori, va rezulta puterea totala (Watti) a uneltei.

  1. Momentul de torsiune (Nm)

Acesta se exprima in Newton/metru, o surubelnita electrica are aproximativ 20 Nm, in timp ce modelele cu burghiu au in jur de 30 Nm. Cu cat este mai mare Nm, cu atat se va putea insuruba in materiale mai dure, care opun o mai mare rezistenta inaintarii surubului.

  1. Viteza de rotatie (RPM)

Aceasta este valoarea ce masoara in gol rotatiile masinii intr-un minut. Cu cat numarul de rpm este mai mare, cu atat masina este mai puternica si impinge mai puternic surubul in materiale.

  1. Tipul acumulatorului

Cei mai multi producatori scot pe piata surubelnite electrice cu acumulatori Li-Ion sau Li-Po, care sunt usori, rezistenti si fara efect de memorie. Chiar daca se gasesc inca surubelnite electrice cu acumulatori Ni-Cad, acestia trebuiesc evitati.

  1. Autononia

In functie de capacitatea acumulatorului, aceasta este exprimata in minute sau in zeci de minute. Cu siguranta insa, autonomia este influentata de tipul suruburilor si de materialele cu care lucrezi.

  1. Timpul de incarcare

Cand alegi o surubelnita electrica, este foarte important sa stii cat timp este necesar pentru incarcarea bateriei. In cele mai multe cazuri, aceasta are nevoie de cel putin o ora pentru a fi incarcata, insa cu cat acumulatorul este mai mare, cu atat bateria se va incarca mai repede, iar munca va putea fi inceputa.

  1. Indicator de incarcare

Este foarte importanta aceasta caracteristica, dat fiind faptul ca te atentioneaza cat de incarcata este unealta, si stii cand trebuie sa te opresti din lucru pentru a o pune la incarcat.

  1. Greutatea

Este important sa stii ca o surubelnita electrica, cu cat este mai grea, cu atat este si mai puternica. Poti gasi si asemenea unelte care sa aiba 400 – 500 de grame minim, dar autonomia nu va fi una mare.

  1. Ergonomia

Aici ne referim la micile detalii care impreuna fac o mare diferenta. Discutam despre manerul cauciucat al unelti, despre calitatea butoanelor, despre distributia greutatii sau setarea din fabrica a cursei ambreiajului, care se foloseste pentru reglarea turatiei capului de insurubare.

  1. Mandrina magnetica

Pentru ca sa poti schimba usor capatul de insurubare, vei dori surubelnita electrica care sa aiba un lacas magnetic de fixare pentru capul de insurubare; care trebuie sa fie completat de o mandrina de strangere si fixare a capului de insurubare. Diametrul tipic al mandrinei are 5 mm.

Cand deschiderea este mai mare, pot fi folosite si alte tipuri si dimensiuni de suruburi sau dibluri.

  1. Blocarea arborelui

Aceasta functie iti da voie sa bochezi cu usurinta capul de insurubare in mandrina, sau daca este cazul sa folosesti unealta manual, daca ramai fara baterie.

  1. Baterie detasabila

O unealta profesionala iti da voie sa schimbi acumulatorul din mers, iar astfel nu mai trebuie sa faci pauze nedorite, insa pentru utilizari ocazionale nu vei avea nevoie de aceasta caracteristica.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro