De ce este indicat sa ascultam muzica?
Cu totii ascultam muzica, desi unii preferam unele genuri muzicale, in timp ce altii au alte preferinte. Cert este faptul ca muzica poate avea unele beneficii pentru fiecare individ in parte.
Au fost efectuate odata cu trecerea timpului diferite cercetari in ceea ce priveste muzica, si s-au descoperit unele beneficii, dar si alte potentiale beneficii pe care aceasta le are pentru oameni. Cititi pana la final pentru a afla de ce este indicat sa acultati muzica!
Imbunatateste starea de spirit.
Studiile arata ca ascultarea muzicii poate fi un lucru foarte benefic pentru bunastare generala, poate ajuta la reglarea emotiilor si poate crea fericire si relaxare in viata de zi cu zi.
Reduce stresul.
Ascultarea muzicii „relaxante” (amintim aici muzica in general, considerata a avea un ritm lent cum ar fi muzica ambienala, care are un ton si este fara versuri), s-a demonstrat ca reduce stresul si anxietatea la persoanele sanatoase si la persoanele care urmeaza proceduri medicale (de exemplu, chirurgie, stomatologie, colonoscopie).
Reduce anxietatea.
In studiile asupra persoanelor cu cancer, ascultarea muzicii in combinatie cu ingrijirea standard a redus anxietatea in comparatie cu cei care au primit ingrijiri standard numai.
Imbunatateste exercitiile fizice.
Studiile sugereaza ca muzica poate imbunatati exercitiile aerobe, poate stimula stimularea mentala si fizica si poate creste performanta generala. Acesta este si unul dintre motivele pentru care, cei care merg zilnic in sala de sport asculta muzica la casti.
Imbunatateste memoria.
Cercetarile au aratat ca elementele repetitive ale ritmului si melodiei ajuta creierul nostru sa formeze modele care sa sporeasca memoria. Intr-un studiu asupra supravietuitorilor de accident vascular cerebral, ascultarea muzicii i-a ajutat sa experimenteze mai multa memorie verbala, mai putina confuzie si o atentie mai bine concentrata.
Usureaza durerea.
In studiile la pacientii care se recupereaza in urma unei interventii chirurgicale, cei care ascultau muzica inainte, in timpul sau dupa operatie au avut mai putin durere si o satisfactie mai mare in comparatie cu pacientii care nu au ascultat muzica ca parte a ingrijirii lor.
Ofera confort.
Muzicoterapia a fost de asemenea folosita pentru a ajuta la imbunatatirea comunicarii, si a exprimarii unor sentimente precum frica, singuratatea si mania la pacientii care au o boala grava si care sunt in ingrijire de sfarsit de viata.
Ajuta copiii cu tulburari din spectrul autismului.
Studiile asupra copiilor cu tulburare a spectrului de autism care au primit terapie muzicala au aratat imbunatatiri in raspunsurile sociale, abilitatile de comunicare si abilitatile de atentie.
Poate ajuta la tratarea bolilor mintale
Muzica schimba literalmente creierul. Cercetatorii neurologici au descoperit ca ascultarea muzicii declanseaza eliberarea mai multor neurochimice care joaca un rol in functia creierului si in sanatatea mintala:
- dopamina, un produs chimic asociat cu centrele de placere si „recompensare”.
- hormoni de stres precum cortizolul.
- serotonina si alti hormoni legati de imunitate.
- oxitocina, o substanta chimica care favorizeaza capacitatea de conectare la ceilalti.
Desi trebuie sa se faca mai multe cercetari pentru a intelege cu exactitate modul in care muzica poate fi utilizata terapeutic pentru a trata bolile mentale, unele dintre ele sugereaza ca terapia muzicala poate imbunatati calitatea vietii si conectarea sociala a persoanelor cu schizofrenie.