Efectele negative ale poluarii
Poluarea aerului, a solului si a apei contribuie la schimbarile climatice si au un impact negativ asupra sanatatii umane. De asemenea, poluantii pun in pericol multe specii de plante si animale.
Intreaga lume trebuie sa cunoasca informatii de baza despre poluare si sa ia masuri pentru reducerea acesteia, deoarece efectele negative ale poluarii sunt grave si potential fatale.
Toate tipurile de poluare sunt in detrimentul sanatatii umane si vietii salbatice si contribuie la schimbarile climatice, ceea ce pune intreaga planeta in pericol. Cunoasterea este putere, asa ca invatarea despre efectele poluarii este cruciala pentru a face schimbari in bine.
Efectele poluarii aerului
Gazele cu efect de sera, precum combustibilii fosili eliberati de vehicule si fabrici, si metanul eliberat de animale, contribuie la poluarea aerului si se adauga la schimbarile climatice prin cresterea temperaturii pamantului. Intr-un cerc vicios, schimbarile climatice agraveaza apoi un anumit tip de poluare a aerului.
O reactie intre noxele emisiilor de combustibili fosili si lumina solara creeaza fum, o ceata galbui sau negricioasa cunoscuta si sub denumirea de „ozon la nivelul solului”. Schimbarile climatice creeaza de asemenea, mai multi poluanti ai aerului, cum ar fi mucegaiul cauzat de conditiile umede si polenul cauzat de un sezon mai lung de polen si cresterea productiei de polen.
Poluarea aerului poate avea un impact grav asupra sanatatii asupra oamenilor. Daca sunteti expus la niveluri foarte ridicate de poluanti ai aerului, puteti prezenta iritatii ale ochilor, nasului si gatului, respiratie suieratoare, tuse, si aveti un risc mai mare de atacuri de cord.
Poluarea aerului poate agrava si afectiunile pulmonare si cardiace existente, cum ar fi astmul. Fumul poate irita ochii si gatul si, de asemenea, dauneaza plamanilor.
Copiii, persoanele in varsta si persoanele care lucreaza sau fac exercitii fizice sunt expuse unui risc mai mare. Cei mai expusi riscului sunt persoanele cu astm sau alergii, deoarece poluantii pot agrava simptomele si pot declansa atacuri de astm.
Peste tot in lume, schimbarile climatice provoaca aparitia unor fenomene nedorite, cum ar fi mai multa seceta, valuri de caldura, cresterea nivelului marii, furtuni, incalzirea oceanelor si cresterea nivelului marii, care afecteaza speciile de animale distrugand habitatele lor naturale.
Efectele poluarii solului
Poluantii care se regasesc sol, in cele mai multe cazuri provin din surse industriale, despaduririle si eliminarea necorespunzatoare a deseurilor, pun animalele si plantele in pericol. Solul poluat de substante chimice devine in cele din urma infertil si nu poate sustine culturile si alte vieti vegetale.
Acest lucru impiedica productia de alimente si poate duce la subnutritie in comunitatile locale. Daca poluantii solului produc alimente contaminate, oricine il mananca se poate imbolnavi. Solul toxic poate provoca de asemenea, boli prin contact cu pielea sau prin inhalare.
Efectele poluarii apei
Poluantii din apa care rezulta din gunoi, deversari de petrol, deversari de ape uzate si scurgeri din campurile agricole, santierele si fabricile afecteaza speciile de plante si animale native. Consumul de apa contaminata cauzata de revarsarea apelor reziduale poate cauza imbolnaviri si probleme digestive la om. Poluantii precum mercurul din peste si fructe de mare pot duce la probleme grave de sanatate, in special la copii si femei insarcinate.
Cand apa este otravita, multe animale mor. La sase luni dupa varsarea de petrol BP din 2010, care a afectat 16.000 de mile de coasta SUA, peste 8.000 de animale au fost raportate moarte. De asemenea, animalele sunt adesea ranite sau ucise de deseuri solide aruncate in apa.