Efectele poluantilor auto asupra mediului
Poluantii auto provoaca efecte imediate si pe termen lung asupra mediului. Noxele emise de catre autoturisme emit o gama larga de gaze si materie solida, provocand incalzirea globala, ploi acide si daunand mediului si sanatatii umane.
Zgomotul motorului si deversarile de combustibil provoaca, de asemenea, poluare. Masinile, camioanele si alte forme de transport sunt cel mai mare contribuitor la poluarea aerului din tari precum Statele Unite ale Americii, dar proprietarii de masini pot reduce efectele vehiculului asupra mediului.
Incalzire globala
Poluarea provocata de autoturisme este una dintre cauzele majore ale incalzirii globale. Masinile si camioanele emit dioxid de carbon si alte gaze cu efect de sera, ceea ce contribuie la o cincime din poluarea totala a incalzirii globale a Statelor Unite ale Americii (am dat drept exemplu SUA pentru ca acolo au loc cele mai multe cercetari legate de poluarea auto).
Gazele cu efect de sera capteaza caldura in atmosfera, ceea ce determina cresterea temperaturilor la nivel mondial.
Fara gaze cu efect de sera, Pamantul ar fi acoperit cu gheata, dar arderea unor cantitati excesive de combustibili fosili, cum ar fi benzina si motorina, a provocat o crestere de 0,6 grade Celsius, sau 1 grad F, in temperaturi globale inca din timpurile pre-industriale, si aceasta va continua sa creasca in deceniile urmatoare.
Temperaturile globale mai calde afecteaza agricultura, fauna salbatica, nivelul marii si peisajele naturale.
Aer, sol si apa
Efectele poluarii auto sunt raspandite, afectand calitatea aerului, a solului si a apei. Oxidul azotos contribuie la epuizarea stratului de ozon, care protejeaza Pamantul de radiatiile ultraviolete daunatoare de la soare. Dioxidul de sulf si dioxidul de azot se amesteca cu apa de ploaie pentru a crea ploi acide, care dauneaza culturilor, padurilor si altor vegetatii si cladiri.
Deversarile de ulei si combustibil din masini si camioane se scurg in sol in apropierea autostrazilor, iar combustibilul aruncat si particulele provenite din emisiile vehiculelor contamineaza lacurile, raurile si zonele umede.
Sanatatea umana
Particulele, hidrocarburile, monoxidul de carbon si alti poluanti provocati de masina dauneaza sanatatii umane. Motoarele diesel emit niveluri ridicate de particule, care sunt particule aeriene de funingine si metal. Acestea provoaca iritatii ale pielii si ochilor si alergii, iar particulele foarte fine se ciobaresc adanc in plamani, unde provoaca probleme respiratorii.
Hidrocarburile reactioneaza cu dioxidul de azot si lumina solara si formeaza ozonul, care este benefic in atmosfera superioara, dar daunator la nivelul solului. Ozonul inflameaza plamanii, provocand dureri in piept si tuse, ingreunand respiratia.
Monoxidul de carbon, un alt gaz de evacuare, este deosebit de periculos pentru sugari si persoanele care sufera de boli de inima, deoarece interfereaza cu capacitatea sangelui de a transporta oxigenul. Alti poluanti auto care dauneaza sanatatii umane includ dioxidul de sulf, benzenul si formaldehida.
Reducerea poluarii auto
Exista mai multe modalitati prin care proprietarii de masini si camioane pot reduce efectele poluantilor auto asupra mediului. Vehiculele vechi si slab intretinute provoaca cea mai mare poluare dintre masini, dar masinile electrice, hibride si alte masini curate, cu consum de combustibil, au un impact redus.
Cand cumparati o masina noua, verificati eticheta economiei de combustibil si a mediului. Evaluarile ridicate inseamna un nivel scazut de poluare. Maximizati economia de combustibil prin eliminarea tuturor elementelor inutile si conducand constant, in loc sa accelerati rapid si sa franati cu putere.
Mentineti vehiculul bine intretinut, asigurati-va de faptul ca reglajele si verificarile obisnuite ale anvelopelor sunt efectuate la timp, si lasati masina acasa oricand puteti. Plimbati-va, bicicleta sau folositi transportul public atunci cand este posibil.