SCULE SI UNELTE

Ce alegi dintre motosapa si motocultor?

In cazul in care locuiesti la casa si intentionezi sa cultivi diferite legume sau leguminoase in propria gradina, cu siguranta ai nevoie de utilaje care sa iti usureze munca.

In aceste conditii, poti alege o motosapa sau un motocultor, in functie de suprafata de teren pe care o detii, iar in randurile care urmeaza vei putea afla mai multe detalii despre cele doua utilaje.

  1. Motosapa

Motosapa este utilajul ideal pentru maruntirea solului atunci cand ai o gradina mica, o sera sau solarii. Pentru suprafete de teren de cel mult 1500 de metri patrati, poti folosi fara probleme o motosapa, dar cand deja curtea este mai mare, motosapa nu mai face fata cerintelor.

Aceasta are in dotare un motor pe benzina in 4 timpi, iar latimea maxima a frezelor este de 50 de centimetri. Motosapa iti permite sa ii atasezi si unele accesorii pentru a-ti desfasura activitatea.

Motosapa dispune de o singura viteza si este potrivita pentru intretinerea solurilor sau pentru arat, iar pentru solurile nisipoase ofera o adancime de cel mult 12 cm. In comparatie cu motocultoru, o motosapa este un utilaj de dimensiuni reduse, si care are o greutate redusa.

Avantajul acesteia este ca are un consum redus de carburant, iar pretul de obicei este mai mic decat al motocultorului. In plus, nu este greu de intretinut o motosapa. Trebuie doar sa te asiguri ca ii verifici periodic filtrul de aer si ambreiajul. Acesta din urma trebuie reglat periodic, pentru a oferi randament maxim. Uleiul uneltei trebuie sa fie cel recomandat de producator.

  1. Motocultorul

Motocultorul reprezina a doua optiune pe care o ai la dispozitie atunci cand vrei sa te ocupi de agricultura, si sa cultivi legume, leguminoase sau chiar si cereale in propria gradina.

In comparatie cu motosapa, motucultorul este un utilaj mai puternic, are dimensiuni mai mari si poate fi utilizat pe suprafete mai mari de teren.

Daca motosapa dupa cum ati vazut mai sus in articol, este ideala pana la suprafete de cel mult 1500 de metri patrati, incepand de la 1000 de metri patrati poate fi utilizat motocultorul. Se poate utiliza un astfel de utilaj pana la suprafete de 15.000 – 20.000 de metri patrati.

Motocultorul se poate folosi pentru a pregati suprafetele de teren in vederea cultivarii produselor agricole dorite. Acesta formeaza canale pentru seminte, pe care le si acopera. De-asemenea, se poate folosi motocultorul si pentru a ara suprafetele de teren.

In functie de accesoriile care ii sunt atasate, motocultorul poate indeplini cu succes mai multe sarcini. Acestuia ii pot fi atasate grebla pentru fan (puteti aduna fanul cu ajutorul acestuia), presa de balotat, plug de arat, plug de bilonat, lama pentru indepartarea zapezii, tocator pentru crengi, semanatoare, sau chiar si o remorca agricola printre altele.

In comparatie cu motosapa, acest utilaj este mai puternic. Puteti gasi motocultoare care au motoare pe benzina euro 5, si 5, 6, 7 sau chiar mai multi CP. Cu cat utilajul este mai puternic, cu atat poate fi folosit pe o suprafata mai mare.

Cat despre intretinere, la fel ca in cazul motosapei, este necesar sa va asigurati ca verificati periodic filtrul de aer si ambreiajul utilajului. Reglati periodic ambreiajul, astfel incat motocultorul sa ofere randamentul maxim in permanenta.

In plus, asigurati-va ca nu ii puneti alt ulei in afara celui recomandat de catre producator. Daca veti respecta aceste sfaturi de intretinere, cu siguranta durata de viata a motocultorului va fi una indelungata.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

967 de comentarii la „Ce alegi dintre motosapa si motocultor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *