SCULE SI UNELTE

Cum sa alegi flexul potrivit?

In cazul in care esti un om bun la toate, cu siguranta trebuie sa detii cat mai multe scule si unelte de cea mai buna calitate, pentru a le folosi atunci cand ai de efectuat anumite reparatii in casa sau in jurul casei.

Polizorul unghiular, care mai este cunoscut si ca flex, este o unealta pe care trebuie sa o ai neaparat in trusa ta de scule, pentru ca iti poate fi de mare ajutor atunci cand trebuie sa tai anumite materiale, sau cand ai de slefuit anumite suprafete.

Atunci cand trebuie sa alegi un flex insa, este necesar sa tii cont de cateva detalii importante, iar in randurile care urmeaza vei putea afla despre ce este vorba.

  1. Tipul de alimentare

Alege-ti flexul in functie de cat de mult consideri ca trebuie sa folosesti unealta. Exista atat flexuri cu fir, cat si flexuri cu acumulatori. Un flex cu baterie Li-Ion este potritit pentru utilizarile ocazionale, in timp ce daca ai nevoie de o unealta pe care sa o folosesti in viata de zi cu zi, un flex cu fir reprezinta alegerea potrivita.

Un flex cu fir, are o putere mai mare in comparatie cu un flex cu acumulatori, si poate fi folosit pentru diferite sarcini mult mai complexe.

  1. Puterea motorului

Aceasta este o alta caracteristica foarte importanta pe care trebuie sa o ai in vedere atunci cand intentionezi sa iti cumperi un flex. Puterea este exprimata in watti (W), iar in functie de frecventa utilizarii flexului, poti alege unul care are o putere cuprinsa intre 500W si 3000W.

Pentru lucrari ocazionale care necesita utilizarea sa, un flex cu puterea cuprinsa intre 500 W si 800 W este suficient. Uneltele incluse in acest interval de putere, fac parte din gama de scule hobby.

Poti opta de-asemenea pentru un flex semi-profesional care sa aiba puterea cuprinsa intre 1000 W si 1500 W, in timp ce un flex destinat profesionistilor are o putere de cel putin 2000 W, si poate ajunge pana la 3000W.

  1. Dimensiunea discului

Acesta este un alt aspect demn de luat in considerare cand alegi un flex. Discurile care pot fi atasate polizoarelor unghiulare au diamentrul standard de 115 mm, de 125 mm, de 180 mm si de 230mm.

Este deosebit de important sa optezi pentru un flex care sa ofere posibilitatea atasarii unui disc mai mic sau mai mare, in functie de ceea ce trebuie sa lucrezi.

In ceea ce priveste taierea tevilor subtiri sau a gresiei si a faiantei, un disc care are diametrul de 115 mm este perfect, dat fiind faptul ca taie fara probleme pana la diametrul de 35mm. Pentru a slefui insa anumite suprafete, va fi necesar un disc cu diametrul de 125 mm.

Flexurile profesionale folosesc discuri care au diametrul de 180 mm sau 230 mm, si pot fi utilizate in scopurile anterior mentionate, si nu numai.

  1. Turatie

Numarul de rotatii pe minut conteaza de-asemenea foarte mult, si variaza de la 5000 rpm la 12000 rom. Pentru flexurile cu disc mic si mediu, turatia perfecta este de 5000 rpm.

Flexurile cu diametrul de 230 mm, nu vor depasi niciodata 10.000 rpm. Profesionistii insa, vor alege mereu flexuri care ofera 11.000 sau 12.000 rpm. Cele mai bune asemenea unelte, dispun de un sistem care permite ajustarea vitezei de rotatie.

  1. Alte caracteristici

Exista si alte caracteristici foarte importante, care trebuiesc luate in considerare, precum manerul ergonomic, manerul secundar, accesoriile de protectie sau aparatoarea flexului.

De preferat ar fi ca flexul ales sa fie un produs al unuia dintre cei mai renumiti producatori de pe piata, precum Bosch, Makita, DeWalt, Black&Decker sau Stayer.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

613 comentarii la „Cum sa alegi flexul potrivit?