SCULE SI UNELTE

Cum alegem surubelnita electrica?

Inainte de a cumpara o surubelnita electrica, trebuie sa fii 100% convins de faptul ca este instrumentul de care ai nevoie. In acest scop, trebuie sa tii cont de cateva lucruri.

Surubelnitele manuale sunt mai putin costisitoare decat surubelnitele electrice si nu necesita o sursa de energie pentru a fi utilizate, ceea ce inseamna ca sunt actionate manual. Acest lucru poate fi insa neplacut cand trebuie lucrat cu materiale mai dure precum stejarul, mahonul sau alte lemne de esenta tare.

Pentru asemenea materiale, este necesara o surubelnita electrica, iar in continuare vom vedea care sunt cele mai importanti factori de care trebuie sa aveti grija, pentru a va asigura ca faceti alegerea corecta.

  1. Putere

Surubelnitele electrice aduc energie motorizata experientei dvs. de insurubare, inlocuind surubelnitele manuale pentru toate lucrarile, cu exceptia celor mai elementare. Cu toate acestea, nu toata lumea are nevoie de o surubelnita electrica de mare putere, deci asigurati-va ca decideti pentru ce o veti folosi inainte de a cumpara una.

Modelele mai usoare au in medie aproximativ 3 pana la 7 volti de putere. Aceste surubelnite de joasa tensiune sunt excelente pentru aplicatii usoare pana la medii, cum ar fi asamblarea mobilierului, pentru a face gauri cu scopul de a adauga decoratiuni de perete suspendate, sau pentru alte sarcini simple cu material de densitate mica pana la medie.

Surubelnitele electrice rezistente sunt cele mai bune pentru materialele cu densitate ridicata, cum ar fi unele metale sau lemn de esenta tare. Luati in considerare o optiune mai scumpa si mai puternica, cu tensiuni intre 8 si 15 volti.

  1. Cuplul

Cuplul este o masurare a cantitatii de forta pe care o surubelnita electrica o poate exercita asupra unui surub in sensul acelor de ceasornic sau in sens invers acelor de ceasornic. Cu cat este mai mare cuplul, cu atat se foloseste mai multa forta pentru a roti surubul.

Cuplul se masoara in metri Nm (Newton metri). Surubelnitele electrice pot avea un cuplu cuprins intre 1 Nm pe partea mai usoara si pana la 27 Nm pentru modelele grele.

Cu toate acestea, 27 Nm este destul de mare pentru o surubelnita electrica, majoritatea optiunilor fiind cuprinse intre 3 Nm si 10 Nm, ceea ce reprezinta o forta mai mult decat suficienta pentru majoritatea proiectelor DIY.

Daca sunteti ingrijorat de lucrul regulat cu material de inalta densitate, optati pentru o optiune de cuplu mai mare.

  1. Viteza de rotatie

Viteza de rotatie a unei surubelnite electrice este masurata in rotatii pe minut sau RPM. In ceea ce priveste aceasta caracteristica, este foarte important sa aveti la cunostinta faptul ca in momentul in care surubul intampina rezistenta, numarul de rotatii pe minut scade.

  1. Manevrabilitate

Surubelnitele electrice vin in mai multe forme diferite pentru manevrabilitate, inclusiv prindere fixa ​​a pistolului, prindere variabila si linie. Surubelnitele electrice cu maner fix au o forma de pistol, de unde si numele.

Manerul mic si declansatorul degetului va permit sa tineti surubelnita in timpul utilizarii fara a aluneca, indiferent de viteza si cuplul exercitat.

Surubelnitele electrice cu prindere variabila au o prindere reglabila pe care o puteti indoi, roti si repozitiona pentru un acces si manevrabilitate cat mai bune.

Aceste manere reglabile sunt excelente daca sunteti ingrijorat de restrictiile de spatiu sau daca nu puteti decide intre un maner fix ​​al pistolului si o surubelnita in linie.

  1. Baterie

Durata de viata a bateriei pentru o surubelnita electrica este masurata folosind milliAmperi/ ore (mAh) pentru bateriile mici sau Amp-ore (Ah) pentru bateriile mai mari, cu 1000 mAh egal cu 1 Ah. O baterie de un amper/ora (1Ah) este capabila sa produca un amplificator de energie pentru o ora de timp.

Alternativ, o baterie de 1 Ah poate produce zece amperi de energie, dar o poate face doar timp de sase minute. Retineti ca utilizati surubelnite electrice numai intermitent la proiecte, iar o baterie de 1 Ah pierde energie numai atunci cand surubelnita este in uz.

Evaluarea medie Ah pentru bateriile cu surubelnita electrica este cuprinsa intre 0,5 Ah si 2,5 Ah. Durata de viata a bateriei trebuie sa ia in considerare disponibilitatea energiei electrice pentru reincarcare, durata medie de utilizare si cerintele de putere, cuplu si viteza ale surubelnitei, deoarece o putere mai mare va consuma mai repede bateria.

  1. Marimea

Dimensiunea surubelnitei electrice este important de retinut, deoarece dimensiunea indica in cele din urma puterea sculei. Cu cat este mai mare, cu atat este mai puternic motorul, dar retineti ca va fi si mai grea surubelnita.

  1. Caracteristici

Surubelnitele electrice, la fel ca majoritatea sculelor electrice obisnuite, vin cu diverse caracteristici suplimentare menite sa va usureze munca si sa distinga modelul de concurenta. Mandrina magnetica, actionarea inversa, blocarea arborelui, extensiile de insurubare si iluminarea led, sunt doar cateva caracteristici pe care o asemenea unealta le poate avea.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

4.863 de comentarii la „Cum alegem surubelnita electrica?