DIVERSE

Ce este si la ce ajuta Brahmi?

Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit tot felul de plante si de tratamente naturiste pentru a se vindeca de diferite boli si afectiuni care le-au pus viata in pericol.

Chiar si pentru probleme de sanatate minore, civilizatiile stravechi apelau la astfel de remedii naturiste, care in multe situatii si-au dovedit eficienta. Vom discuta in continuare despre Brahmi, care are o multime de utilizari.

Bacopa monniera, cunoscuta sub numele de Brahmi in medicina ayurvedica, este o planta originara din zonele mlastinoase din India.

In timp ce cercetarea pentru eficienta acesteia lipseste, conform Sistemului de sanatate al Universitatii din Michigan, Brahmi are un rol traditional pentru tratarea mai multor tulburari de sanatate si pentru imbunatatirea memoriei, invatarii si functiei mentale generale.

Cercetarile efectuate cu oameni au utilizat un extract standardizat pentru 55% de bacoside, dupa cum a notat UMHS, luat in doze zilnice de 300 pana la 450 mg. Dozele standard enumerate de Centrul Medical al Universitatii din Maryland pentru anumite afectiuni sunt mai mici.

Brahmi este disponibil in mod obisnuit in extracte uscate formulate in tablete sau capsule. UMMC avertizeaza oamenii sa se consulte cu un furnizor de servicii medicale calificat inainte de a incepe orice terapie pe baza de plante.

Dozare pentru simptomele de stres

Brahmi poate fi benefic pentru ameliorarea simptomelor de stres si anxietate, in doze de 50 pana la 100 mg, luate de trei ori pe zi, conform UMMC. Alaturi de ameliorarea simptomelor care rezulta din situatii in general stresante, aceasta doza de Brahmi poate fi utila pentru tratarea hipocondrizei, a fricii sau a preocuparii pentru a avea boli grave.

De asemenea, poate ajuta la diminuarea simptomelor tulburarii de stres posttraumatic, denumita in mod frecvent PTSD. Aceasta afectiune se poate dezvolta dupa un eveniment extrem de stresant sau infricosator, mai ales daca au fost implicate sentimente de neputinta.

Dozare pentru functionare generala mentala

Cercetarile care folosesc 300 mg Brahmi pe zi au gasit beneficii pentru functionarea mentala. Un studiu publicat in numarul din august 2001 al „Psihopofarmacologiei” a observat participantii care au luat fie bacopa, fie placebo timp de 12 saptamani.

Suplimentul de bacopa a parut sa creasca semnificativ viteza participantilor la procesarea informatiilor vizuale si sa imbunatateasca rata de invatare si memoria.

In plus, in timpul unui studiu publicat in numarul de iulie 2008 al „Jurnalului de Medicina Alternativa si Complementara”, participantii sanatosi in varsta de 65 de ani si peste au primit fie un placebo, fie 300 mg de bacopa zilnic. Cei care au luat bacopa au prezentat scaderea scorului depresiei si anxietatii comparativ cu grupul placebo.

Dozare pentru boala Parkinson

Brahmi este, de asemenea, utilizat ca medicament alternativ pentru a trata persoanele cu boala Parkinson. Aceasta tulburare progresiva a sistemului nervos central provoaca tremur, miscare incetinita, mers modificat si rigiditate.

Efectele Brahmi sunt deosebit de benefice pentru pacientii Parkinson includ circulatia imbunatatita catre creier, functii neurologice si cognitive generale mai bune si starea de spirit imbunatatita, conform UMMC.

Unii furnizori de servicii medicale sugereaza 100 pana la 200 mg Brahmi de doua ori pe zi pentru tratarea bolii Parkinson.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

1.042 de comentarii la „Ce este si la ce ajuta Brahmi?