POLUARE

Cele mai grave 10 dezastre naturale din lume

De-a lungul timpului, au existat o varietate de dezastre naturale diferite. Unele dintre ele au facut cu adevarat istorie, datorita efectelor lor devastatoare si de lunga durata. Problema este ca dezastrele naturale nu s-au terminat.

Ele vor continua sa apara, iar cele mai multe dintre ele apar cu putine avertismente sau fara vreun avertisment.

Chiar daca primesti un avertisment, nu stii proportiile epice pe care le poate atinge. Iata cateva dintre cele mai grave dezastre naturale din lume pe care poate doriti sa le cunoasteti, pentru ca daca istoria a dovedit ceva, este ca se poate repeta.

  1. Cutremurul din Haiti din 2010

In primul rand, vom arunca o privire la cutremurul din Haiti din 2010. Acesta este unul dintre cele mai recente dezastre naturale. A avut o magnitudine de 7,0, care este unul dintre cele mai puternice cutremure pe care le-a vazut vreodata lumea.

A zguduit Haiti si a lasat replici care au fost resimtite de multi. Au fost peste 200.000 de morti si milioane de oameni au ramas fara adapost si au nevoie de asistenta de urgenta. Este fara doar si poate, unul dintre dezastrele naturale despre care omenirea va vorbi pentru foarte multe decenii sau chiar secole de acum inainte.

  1. Uraganul Katrina din 2005

Uraganul Katrina a fost in mod evident, unul dintre cele mai mortale cutremure care au lovit coasta golfului in ultimii ani. De fapt, a fost al saselea cel mai puternic cutremur care a lovit vreodata in Statele Unite.

Au fost multi oameni care si-au pierdut viata si au fost si multe pagube. De fapt, au existat daune de peste 81 de miliarde de dolari care au trebuit reparate dupa acest uragan. In mod evident, uraganul a lasat efecte devastatoare.

  1. Uraganul Andrew din 1993

Uraganul Andrew a fost un alt uragan care a lovit Statele Unite si si-a lasat cu adevarat amprenta. A fost considerat a fi al 5- lea cel mai rau uragan care a lovit SUA, clasandu-se chiar acolo deasupra uraganului Katrina.

A lasat distrugeri masive, a provocat o multime de morti si, de asemenea, a avut in vedere daune materiale de miliarde de dolari.

  1. Cutremurul si tsunami din Tohoku

Acesta a fost un cutremur care a lovit Japonia in 2011 si a avut o magnitudine de 9,0. Asta il face unul dintre cele mai puternice cutremure care au lovit vreodata tara. De fapt, este cel mai puternic care a fost inregistrat vreodata in istoria lor.

Acest cutremur a lasat milioane de morti, raniti sau disparuti in urma, si de asemenea, a distrus o multime de cladiri si chiar a provocat un dezastru care ar fi putut duce la un dezastru nuclear. Au fost declansate valurile de tsunami de pana la 23,6 m (77 ft), care au atins Japonia in cateva minute de la cutremur.

  1. Tsunami din 2011

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 9,0 a lovit coasta Sumatrei pe 26 decembrie 2004 duminica la ora 00:58 UTC, declansand tsunami care au strabatut regiunile de coasta a unei duzini de tari care se invecineaza cu Oceanul Indian.

A ucis aproape 225.000 – 275.000 de oameni in 14 tari, cea mai afectata tara fiind Indonezia, urmata de Sri Lanka, India si Thailanda. A facut valuri de pana la 30 de metri si se  spune ca este unul dintre cele mai mortale dezastre din istoria inregistrata.

  1. Cutremur Tangshan

Pe 28 iulie 1976, un cutremur puternic de 8,3 pe scara Richter a lovit un oras industrial cu aproximativ un milion de locuitori  din Tanshan, China.

Cutremurul masiv a provocat moartea a mii de oameni si a provocat daune ireparabile proprietatii si vietii. Se estimeaza ca aproximativ 255.000 de oameni si-au pierdut viata.

  1. Ciclonul Nargis

Ciclonul Nargis a lovit puternic Myanmarul pe 2 mai 2008. Ciclonul a provocat moartea a aproximativ 140.000 de oameni si a spalat zonele dens populate din jurul deltei raului Irrawaddy din Myanmar.

S-a estimat ca pagubele au costat aproximativ 10 miliarde de dolari si au fost al doilea cel mai mortal ciclon din istorie dupa Taifunul Nina din 1975.

  1. Cutremurul din China din 2008

Cel mai mare cutremur a lovit provincia Sichuan din China pe 12 mai 2008. Cutremurul a fost masurat la 7,9 pe scara Richter si a ucis aproximativ 87.000 de oameni. A lasat milioane de oameni fara adapost.

Mii dintre ei au fost ingropati sub  daramaturile comunitatilor zdrobite. Fabricile, scolile, casele s-au prabusit si a fost nevoie de un efort semnificativ trupelor si echipelor de salvare pentru a ajunge in zonele din sud-vestul Chinei.

  1. Cutremurul din Iran din 2003

Un cutremur masiv cu magnitudinea de 6,6 pe scara Richter, conform US Geological Survey, a provocat daune mari in orasul Bam si in provincia Kerman din sud-estul Iranului.

Aproximativ 26.000 de oameni si-au pierdut viata si 30.000 au ramas raniti. Acesta a fost fara doar si poate, cel mai grav cutremur cu care Iranul s-a confruntat in toata istoria tarii.

  1. Cutremurul din Pakistan din 2005

Cutremurul din Kashmir care a avut loc in 2005 a avut magnitudinea de 7,6 grade. Se estimeaza ca aproximativ 80.000 de oameni au fost ucisi in nord-vestul Pakistanului si in Kashmir.

Cutremurele au fost resimtite si in tarile din apropiere: Tadjikistan, Afganistan, vestul Chinei si, de asemenea, Kashmirul administrat de India, unde au murit in jur de 1.400 de oameni.

Dupa cum puteti vedea, exista cu siguranta o varietate de dezastre naturale diferite care au avut cu adevarat un impact asupra lumii noastre. Nu vedem dezastrele de proportii epice sa apara prea des, dar se pare ca, cu cat lumea se invarte mai mult, cu atat mai multe dezastre au loc.

Este intotdeauna important sa fii pregatit, sau cat de pregatit poti fi. La urma urmei, nu vrei sa te gasesti victima a dezastrelor naturale fara a fi capabil sa ai grija de tine.

Ramaneti pregatiti si fiti mereu vigilenti, astfel incat sa va puteti da seama ce tip de dezastre ar putea fi pe drum, astfel incat sa va puteti concentra si sa ramaneti in siguranta.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

Comentariile sunt închise.