Cateva dintre cauzele poluarii mediului

Intr-o perioada in care toata lumea discuta despre Covid-19, putini sunt cei care se mai gandesc la mediu, si la care sunt cele mai importante cauze ale poluarii acestuia.

Acest articol va prezinta cateva dintre cauzele poluarii mediului, deci merita sa cititi pana la final, pentru a descoperi unele informatii interesante legate de acest subiect.

  1. Industrii

Industriile ne polueaza mediul, mai ales de la inceputul revolutiei industriale, in special datorita utilizarii tot mai mari a combustibililor fosili. In secolul al XIX-lea si pentru o parte semnificativa a secolului al XX-lea, carbunele a fost folosit pentru a face masinile sa functioneze mai repede, inlocuind forta umana.

Desi poluarea de catre industrii cauzeaza in principal poluarea aerului, putem aduce in discutie si contaminarea solului si a apei, in special cazul industriilor generatoare de energie, cum ar fi centralele producatoare de energie electrica (sa fie un baraj, un reactor nuclear sau un alt tip de centrala).

De asemenea, transportul acestei energii poate fi daunator mediului. Putem lua ca exemplu transportul benzinei prin conducte; daca exista o scurgere in conducta, solul va fi poluat automat.

In acelasi timp, daca cisterna care transporta benzina de la fabrica sa de productie la locul unde va fi consumata se scurge sau se scufunda, apa se va contamina.

  1. Transport

De cand oamenii au abandonat transportul cu ajutorul animalelor, poluarea mediului a devenit din ce in ce mai mare. Nivelurile de poluare au crescut doar pana acum. Similar industriei, poluarea cauzata de transport poate fi atribuita in principal combustibililor fosili.

Indiferent ca discutam despre trenurile care erau propulsate de carbune si pana la avioane sau masini, toate acestea polueaza, si pe masura ce traficul creste in fiecare zi, nivelul de poluare creste din ce in ce mai mult.

  1. Activitati agricole

Agricultura este in principal responsabila de contaminarea apei si a solului. Acest lucru este cauzat de utilizarea crescuta a pesticidelor. Aproape toate pesticidele sunt fabricate din substante chimice si sunt menite sa mentina bolile si amenintarea animalelor departe de culturi.  Cu toate acestea, prin pastrarea acestor forme de viata departe de culturi, pesticidele fac rau aproape intotdeauna si mediului inconjurator.

Mai mult, pe masura ce agricultura devine din ce in ce mai intensa pentru a hrani populatia mondiala in crestere, mai multe medii si ecosisteme sunt distruse pentru a face loc culturilor. Unele dintre ele, cum ar fi rapita, utilizate pentru a produce petrol, necesita mult spatiu pentru o productie relativ mica.

  1. Activitati de tranzactionare

Activitatile comerciale includ productia si schimbul de bunuri si servicii. In ceea ce priveste marfurile, poluarea poate fi cauzata de ambalaje (care implica adesea utilizarea plasticului, care este fabricat din combustibili fosili) sau transport, in principal.

  1. Resedinte

In cele din urma, zonele rezidentiale asigura partea lor echitabila de poluare. In primul rand, pentru a putea construi case, mediul natural trebuie distrus intr-un fel sau altul.

Viata salbatica si plantele sunt alungate si inlocuite de constructii umane. Deoarece necesita munca industriilor, constructia in sine este de asemenea, o sursa de contaminare a mediului.

Dupa aceea, atunci cand oamenii se stabilesc, vor produce deseuri in fiecare zi, inclusiv o parte care nu poate fi procesata de mediu fara niciun rau inca. Apoi, indiferent ca se vor incalzi cu centrale pe lemne sau pe gaz, mai mult sau mai putin, oamenii vor polua.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *