SCULE SI UNELTE

Tot ce trebuie sa stii cand cumperi o betoniera

Un malaxor de beton (betoniera) este o masina care amesteca omogen ciment, agregate precum nisip sau pietris si apa pentru a forma beton.

Un malaxor de beton foloseste un tambur rotativ pentru a amesteca componentele. Pentru lucrari mici, betonierele mobile sunt adesea folosite pentru fabricarea betonului pe santier si pentru a oferi lucratorilor suficient timp pentru a o folosi inainte de a se intari.

Cum se alege betoniera?

Un malaxor de beton este compus dintr-un motor, un rezervor rotativ, o roata de descarcare sau un maner de basculare (lateral) care permite inclinarea rezervorului, si un cadru rigid.

Rezervorul este echipat cu lame fixe elicoidale care amesteca materialele pentru a obtine un amestec omogen. Motorul poate fi electric, cu combustie sau, mai rar, hidraulic.

Pentru a alege betoniera potrivita pentru locul de munca, trebuie mai intai sa determinati volumul de beton de care veti avea nevoie.

Este important sa stiti ca un rezervor poate fi umplut pana la maximum 80%. Atunci cand un producator vorbeste despre volumul de amestecare, acesta este prin urmare, 80% din volumul rezervorului: nu confundati aceste doua volume.

In criteriile de selectie, va trebui sa luati in considerare si frecventa de utilizare a betonierului.

Utilizare ocazionala (santiere mici)

Daca aveti nevoie de o betoniera pentru un singur santier, ar putea fi suficient un rezervor de 60 litri. Cu siguranta este rentabil sa optati pentru o betoniera electrica in acest scop.

Utilizare frecventa (locuri de munca medii)

Aici, malaxorul de 120 litri este in general suficient. In functie de dimensiunea lucrarii, puteti creste volumul la 160 sau 190 de litri. Daca lucrati pe santiere in care accesul la electricitate este garantat, alegeti o betoniera electrica.

Utilizare regulata sau intensiva (santiere mari, santiere profesionale)

Daca aveti nevoie de beton non-stop, in fiecare zi, va trebui sa optati pentru un rezervor mai mare, de cel putin 250 de litri (care sa fie calculat in functie de nevoile dvs.). In acest scop, utilizati un model cu motor cu ardere pentru a evita problemele legate de alimentarea cu energie electrica.

De ce sa alegi o betoniera electrica?

Puteti alege o betoniera electrica pentru utilizare ocazionala sau chiar frecventa pe santierele de dimensiuni medii. Ele sunt adesea monofazate de 220V pentru o putere de la 500 la 1.500 de wati. Pentru o putere mai mare, acestea sunt trifazate de 380V.

Betonierele electrice au multe avantaje:

 • Costuri reduse: pret de vanzare scazut, practic fara intretinere, fara consumabile (petrol sau benzina).
 • Indiferent de temperatura exterioara, acestea pot fi utilizate imediat.
 • Datorita dimensiunilor compacte, sunt usor de utilizat in interior.
 • Sunt mai usoare si mai manevrabile decat betonierele cu motoare cu ardere.
 • Au si unele dezavantaje:
 • Trebuie sa aveti o sursa de alimentare la fata locului.
 • Nu este potrivita pentru utilizare intensiva.

De ce sa alegeti o betoniera cu motor cu ardere?

Un malaxor de beton cu motor cu ardere este esential pentru santierele mari in care va fi utilizat aproape in fiecare zi. Sunt mai zgomotoase, mai grele si mai greoaie decat betonierele electrice, dar au suficiente avantaje pentru a le depasi dezavantajele:

 • Sunt autonome: functioneaza pe benzina sau motorina, deci nu depind de o sursa de energie electrica.
 • Mai potrivite pentru santierele mari: motoarele cu ardere sunt mai puternice si mai robuste decat motoarele electrice.
 • Durata de viata mai lunga.

Usor de deplasat: in general echipat cu anvelope gonflabile care pot fi tractate.

Dezavantaje:

 • Greutate.
 • Nivel de zgomot.

Acestea sunt in mare parte cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti in momentul in care aveti nevoie de o betoniera. In functie de aceste aspecte si in functie de buget, cu siguranta aveti la dispozitie mai multe optiuni.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

980 de comentarii la „Tot ce trebuie sa stii cand cumperi o betoniera