POLUARE

Care sunt cele mai mari probleme ale mediului?

Mediul nostru se schimba constant. Nu se poate nega acest lucru. Cu toate acestea, pe masura ce mediul nostru se schimba, la fel se schimba si nevoia de a deveni tot mai constienti de problemele care il inconjoara.

Cu un flux masiv de dezastre naturale, perioade de incalzire si racire, diferite tipuri de modele meteorologice si multe altele, oamenii trebuie sa fie constienti in legatura cu ce tipuri de probleme de mediu se confrunta planeta noastra.

Incalzirea globala a devenit un fapt incontestabil in ceea ce priveste traiul nostru actual; planeta noastra se incalzeste si cu siguranta suntem o parte a problemei. Totusi, aceasta nu este singura problema de mediu de care ar trebui sa ne preocupam.

In intreaga lume, oamenii se confrunta cu o multime de probleme de mediu noi si provocatoare in fiecare zi. Unele dintre ele sunt mici si afecteaza doar cateva ecosisteme, dar altele schimba drastic peisajul a ceea ce stim deja.

Planeta noastra este pusa in pragul unei grave crize de mediu. Problemele de mediu actuale ne fac vulnerabili la dezastre si tragedii, acum si in viitor. Ne aflam intr-o stare de urgenta planetara, cu probleme de mediu care se ridica in jurul nostru.

Daca nu abordam cu atentie si cu seriozitate diferitele probleme, cu siguranta suntem sortiti pentru dezastru. Problemele de mediu actuale necesita atentie urgenta.

Probleme majore actuale de mediu

Poluarea

Poluarea aerului, apei si solului necesita milioane de ani pentru a se recupera. Industria si evacuarea autovehiculelor sunt poluantii numarul unu. Metalele grele, nitratii si plasticul sunt toxine responsabile de poluare.

In timp ce poluarea apei este cauzata de deversarea de petrol, ploi acide, scurgeri urbane; poluarea aerului este cauzata de diverse gaze si toxine eliberate de industrii si fabrici si de arderea combustibililor fosili; poluarea solului este cauzata in principal de deseurile industriale care priveaza solul de nutrienti esentiali.

Incalzirea globala

Schimbarile climatice precum incalzirea globala sunt rezultatul practicilor umane precum emisia de gaze cu efect de sera.

Incalzirea globala duce la cresterea temperaturilor oceanelor si a suprafetei pamantului cauzand topirea ghetarilor polari, cresterea nivelului marii si, de asemenea, tiparelor nenaturale de precipitatii, cum ar fi inundatii, zapada excesiva sau desertificare.

Suprapopularea

Populatia planetei atinge niveluri nesustenabile, deoarece se confrunta cu deficit de resurse, cum ar fi apa, combustibil si hrana. Explozia populatiei in tarile mai putin dezvoltate si in curs de dezvoltare incordeaza resursele deja rare.

Agricultura intensiva practicata pentru producerea alimentelor dauneaza mediului prin utilizarea de ingrasaminte chimice, pesticide si insecticide. Suprapopularea este una dintre problemele cruciale de mediu actuale.

Epuizarea resurselor naturale

Epuizarea resurselor naturale este o alta problema cruciala de mediu actuala. Consumul de combustibili fosili are ca rezultat emisii de gaze cu efect de sera, care sunt responsabile de incalzirea globala si schimbarile climatice.

La nivel global, oamenii depun eforturi pentru a trece la surse regenerabile de energie, cum ar fi energia solara, eoliana, biogaz si energie geotermala. Costul instalarii infrastructurii si mentinerea acestor surse a scazut in ultimii ani.

Eliminarea deseurilor

Consumul excesiv de resurse si crearea de materiale plastice creeaza o criza globala de eliminare a deseurilor. Tarile dezvoltate sunt notorii pentru producerea unei cantitati excesive de deseuri sau gunoi si deversarea deseurilor lor in oceane si, mai putin dezvoltate.

Eliminarea deseurilor nucleare are riscuri imense pentru sanatate. Plastic, fast-food, ambalaje si deseuri electronice ieftine ameninta bunastarea oamenilor. Eliminarea deseurilor este una dintre problemele actuale ale mediului.

Defrisarea padurilor

Padurile noastre sunt surse naturale de dioxid de carbon si produc oxigen proaspat, precum si ajuta la reglarea temperaturii si a precipitatiilor.

In prezent padurile acopera 30% din pamant, dar in fiecare an se pierde acoperirea arborilor insumand tara Panama, din cauza cererii crescande a populatiei de mai multa hrana, adapost si panza.

Despadurirea inseamna pur si simplu curatarea acoperirii verzi si a face ca acest teren sa fie disponibil in scopuri rezidentiale, industriale sau comerciale.

Poluarea apei

Apa potabila curata devine o marfa rara. Apa devine o problema economica si politica, deoarece populatia umana lupta pentru aceasta resursa.

Una dintre optiunile sugerate este utilizarea procesului de desalinizare. Dezvoltarea industriala umple marile si oceanele raurilor noastre cu poluanti toxici, care reprezinta o amenintare majora pentru sanatatea umana.

Epuizarea stratului de ozon

Stratul de ozon este un strat invizibil de protectie in jurul planetei care ne protejeaza de razele nocive ale soarelui. Epuizarea stratului crucial de ozon din atmosfera este atribuita poluarii cauzate de clor si bromura care se gasesc in carbunile cloro-flore (CFC).

Odata ce aceste gaze toxice ajung in atmosfera superioara, ele provoaca o gaura in stratul de ozon, cea mai mare dintre ele fiind deasupra Antarcticii.

CFC-urile sunt interzise in multe industrii si in produse de larg consum. Stratul de ozon este valoros deoarece impiedica radiatiile UV daunatoare sa ajunga pe pamant. Aceasta este una dintre cele mai importante probleme de mediu actuale.

Ploaie acida

Ploaia acida apare din cauza prezentei anumitor poluanti in atmosfera. Ploaia acida poate fi cauzata de arderea combustibililor fosili sau de eruptia vulcanilor sau putregaiul vegetatiei care elibereaza dioxid de sulf si oxizi de azot in atmosfera. Ploaia acida este o problema de mediu cunoscuta, care poate avea un efect grav asupra sanatatii umane, a vietii salbatice si a speciilor acvatice.

Desfasurarea urbana

Extinderea urbana se refera la migratia populatiei din zonele urbane cu densitate inalta catre zonele rurale cu densitate scazuta, ceea ce duce la raspandirea orasului pe tot mai multe terenuri rurale. Extinderea urbana determina degradarea terenurilor, trafic crescut, probleme de mediu si probleme de sanatate.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

2.044 de comentarii la „Care sunt cele mai mari probleme ale mediului?