SCULE SI UNELTE

Cum alegi o masina de gaurit?

Indiferent ca locuiesti la casa sau la bloc, este foarte important sa ai acasa o colectie de scule si instrumente de mana, dar si diferite scule electrice, cum ar fi un flex sau o masina de gaurit.

Masina de gaurit este o unealta care iti poate fi de mare ajutor in diferite activitati. Vrei sa pui un tablou pe perete? Cu siguranta ai nevoie de o masina de gaurit, pentru a gauri peretele, astfel incat sa poti insera cuiul.

Intentionezi sa repari diferite obiecte de mobilier, sau desfasori diferite activitati in propriul atelier? De-asemenea, o masina de gaurit este un instrument de care ai mare nevoie.

Asadar, daca trebuie sa alegi o asemenea unealta, indiferent ca ai nevoie de ea ocazional sau in viata de zi cu zi, este important sa tii cont de mai multe detalii importante, pentru a face alegerea cea mai potrivita.

  1. Greutatea masinii

In ceea ce priveste greutatea masinii de gaurit, aceasta poate varia intre 1 – 3 kilograme. Cu cat greutatea masinii este mai mare, cu atat este mai greu de manevrat scula electrica. Cu cat aceasta este mai usoara, cu atat se manevreaza mai usir, si este mai usor de transportat.

In acest caz, punctul slab este greutatea cu care obtii o pozitie stabila cand lucrezi cu masina. Daca iti doresti o masina rotopercutoare, atunci tine cont de greutate, pentru ca inertia care se creaza prin apasare, scade forta de apasare.

  1. Manevrabilitatea masinii

Aceasta caracteristica este influentata de usurinta in utilizare a uneltei. Alege o masina pe care sa o poti manevra cat mai usor, iar daca este posibil, alege o masina care este echipata si cu un maner auxiliar.

O asemenea masina iti ofera o stabilitate si o priza mai buna. In plus, daca masina are maner auxiliar, poti controla mai bine unghiul de gaurire.

  1. Viteza de gaurire

Aceasta poate incepe de la 300 RPM si poate ajunge pana la 1500 RPM. Viteza de gaurire a uneltei este influentata de materialul care este gaurit. Pentru a gauri materiale dure, iar gaurile sa aiba diametre mari, trebuie ca numarul RPM sa fie mic.

Metalul (otelul), betonul sau lemnul dur pot fi gaurite cu 1000 RPM, sau chiar cu mai putin. Cand materialul este moale si se fac gauri inguste, atunci intr-adevar este important ca numarul de RPM sa creasca.

  1. Tensiunea alimentarii

Aceasta caracteristica poate varia intre 6 – 36 V de cuent continuu in cazul mormasinilor cu acumulator, si intre 230 V/Hz, pentru bormasinile cu fir. Cand ai nevoie de o asemenea unealta pentru lucrari ocazionale in gospodarie sau in apartament, o unealta cu acumulator este ideala.

Cand lucrezi si de zi cu unalta, si o folosesti in atelierul tau, atunci trebuie sa iti indrepti atentia spre o bormasina cu fir.

Atunci cand te afli in cautarea unei astfel de unelte, in mod evident in afara acestor caracteristici amintite anterior, mai trebuie sa tii cont si de numele producatorului. Indreapta-ti atentia spre masini de gaurit de la Bosch de exemplu, DeWalt sau Makita, daca iti doresti scule electrice de calitate superioara.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

320 de comentarii la „Cum alegi o masina de gaurit?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *