DESPRE MASINI

Masina pe benzina sau diesel, ce alegi?

In anul 2020, a avea o masina personala la dispozitie este o necesitate, asa ca trebuie sa tii cont de bugetul pe care il ai la dispozitie, de scopurile in care vei folosi cel mai des masina, dar si de preferinte (atat cat se poate), si sa cauti masina potrivita.

Desigur, cu cat ai un buget mai mare la dispozitie, cu atat sunt mai mari sansele sa gasesti masina potrivita. Pana sa te decizi insa ce brand auto preferi, ce model ai de gand sa alegi si cati bani esti dispus sa platesti pentru a-ti cumpara masina, trebuie sa de decizi daca alegi o masina cu motor pe benzina, sau optezi pentru o masina cu motor pe motorina (diesel).

Din perspectiva financiara, acum exista din ce in ce mai putine diferente intre o benzina si o masina diesel. Este inca adevarat ca daca te uiti la costurile de functionare in ceea ce priveste carburantul, un autoturism diesel va costa mai putin. Cu toate acestea, va trebui sa ai de parcurs un numar mare de kilometri zi de zi si sa conduci pe autostrada, pentru a cunoaste beneficiile financiare ale unui motor diesel.

In plus, multe vehicule diesel au acum impozite mai mari, ceea ce poate anula economiile rezultate din banii de combustibil pe care le-ai putea face intr-un an, si sa nu uitam ca exista si ingrijorari cu privire la poluarea aerului cauzata de motorine. In unele tari, masinile diesel incep sa nu mai fie acceptate, in mod special cele cu norme de poluare mai mici decat Euro 4.

Este, de asemenea, adevarat ca un vehicul diesel va costa de obicei mai mult decat masina echivalenta pe benzina. De asemenea, combustibilul diesel costa mai mult decat benzina. Asadar, va trebui sa va descoperi daca aceasta economie de consum de combustibil va compensa cheltuielile suplimentare ale unei masini diesel si costurile sale de functionare.

Cu toate acestea, exista inca unele diferente mari in ceea ce priveste caracteristicile masinilor care utilizeaza diferiti combustibili care le fac potrivite pentru utilizari diferite.

Beneficiile masinilor diesel:

 • Financiar: motoarele diesel sunt mai eficiente si folosesc cu 15-20% mai putin combustibil, ceea ce inseamna costuri de functionare mai ieftine. Masinile au avut in mod istoric, o valoare de revanzare ceva mai mare, dar acest lucru se schimba in timp.
 • Mediu: emisii mai mici de CO2 inseamna ca dieselele incepand cu aprilie 2017 obtin o cota de impozitare mai mica decat masinile cu motor pe benzina. Cu toate acestea, pentru masinile diesel mai noi, impozitul este de obicei mai mare decat pentru benzina.
 • Experienta de conducere: masinile diesel ofera o putere mai mare de depasire si capacitate de remorcare.

Dezavantajele masinilor diesel:

 • Financiar: masinile diesel costa de obicei mai mult decat cele cu motoare pe benzina. Motorina este mai scumpa decat benzina, iar repararea sau remedierea unei probleme grave pe o masina diesel ar putea fi ceva mai scumpa. Masinile cu motor diesel noi, au mai mare impozitul decat masinile pe benzina, iar deprecierea este acum putin mai mare.
 • Mediu: in ciuda emisiilor mai mici de CO2, motorina produce particule minuscule legate de tulburari de respiratie, cum ar fi astmul.
 • Experienta de conducere: motoarele diesel tind sa fie usor mai zgomotoase, dar aceasta problema se imbunatateste.

Beneficiile motoarelor pe benzina:

 • Financiar: benzina este mai ieftina decat motorina, iar masinile tind sa fie putin mai ieftine.
 • Mediu: In timp ce emisiile de CO2 sunt mai mari decat la motorina, masinile pe benzina produc mai putin din alte emisii periculoase precum azotul.
 • Experienta de conducere: motoarele pe benzina tind sa fie mai putin zgomotoase.

Dezavantajele masinilor pe benzina:

 • Financiar: motoarele sunt mai putin eficiente si folosesc mai mult combustibil decat motorina.
 • Mediu: motoarele pe benzina emit mai mult CO2 decat masinile diesel.
 • Experienta de conducere: motoarele pe benzina au nevoie de sofer pentru a schimba mai frecvent angrenajul, de exemplu la depasire, pentru a profita la maximum de puterea motorului, dar unele persoane vor prefera de fapt acest stil de conducere.

Alternative la benzina si motorina

Progresele tehnologice incep sa faca vehiculele cu energie alternativa o alternativa realista pentru cele pe benzina si diesel.

Cu vehicule hibride, electrice, cu combustibil pe baza de hidrogen si vehicule pe baza de GPL, exista mai multe optiuni ca niciodata, unele oportunitati de a economisi bani si, desigur, exista avantaje semnificative pentru mediu in utilizarea acestui tip de vehicule.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

725 de comentarii la „Masina pe benzina sau diesel, ce alegi?