CASA SI GRADINA

Cum arata o gradina japoneza?

Gradinile japoneze sunt renumite pentru frumusetea lor transcendenta. Gradina Zen clasica, de exemplu, este laudata pentru puritatea si spiritualitatea sa meditativa.

Calitatea sa transformatoare nu este in niciun caz un accident; Gradinile japoneze sunt meticulos si atent concepute la fiecare element. Stilurile lor distincte sunt de fapt extrem de variate si dezvaluie o legatura profunda cu istoria si cultura Japoniei.

In randurile care urmeaza, puteti descoperi 4 dintre cele mai importante tipuri de design traditional japonez de gradina si elementele pe care le veti gasi in fiecare. Un pic de fundal pentru aceste stiluri va va imbunatati intelegerea data viitoare cand vizitati o gradina japoneza!

  1. Gradina de peisaj uscat

Gradina peisaj uscat (枯山水Karesansui) este cel mai cunoscut tip de tip gradina japoneza si este adesea numit gradina Zen. In timp ce calugarii le folosesc atunci cand practica Zen, meditatia are loc mai des in grupuri in camere mari, de multe ori fara fereastra.

Gradinile de peisaj uscat nu au un element care leaga toate celelalte stiluri de gradina japoneza: apa. Apa este in schimb inlocuita cu pietris, dand impresia unui ocean sau unui rau uscat.

In timp ce oamenii tind sa se concentreze pe setarile de piatra ale unei gradini de peisaj uscat, abilitatea persoanei care creeaza o astfel de gradina este reflectata mai precis de spatiul gol dintre grupurile de piatra. Se numeste yohaku no bi – frumusetea spatiului gol.

Gradinile de peisaj uscat sunt renumite pentru utilizarea numai a pietrisului si a rocilor, desi acest lucru nu este chiar adevarat. In multe gradini uscate, plantele joaca un rol important.

Primele gradini de peisaj uscat pur au fost construite in perioada Muromachi, foarte tulbure din punct de vedere politic (1336 – 1573). De atunci, unele modele si stiluri populare s-au dezvoltat pentru dispunerea din pietre, cunoscute sub numele de Ishigumi (石 組 み).

Sanzon-ishigumi, triada de piatra, este poate cea mai populara amenajare de piatra in designul gradinii japoneze, reprezentand o piatra de zeitate la mijloc, cu doi sustinatori pe fiecare. Acest aranjament este folosit in general intr-un context religios.

  1. Gradina de studiu

Acest tip de gradina este unul dintre cele mai vechi din Japonia si este inca in prezent. Spre deosebire de majoritatea celorlalte tipuri, gradina de studiu (書院 造 庭園Shoinzukuri Teien) nu este conceputa pentru vizitatori sa se plimbe, ci mai degraba sa o bucure din studiu, precum un tablou.

Cea mai comuna dispunere pentru o gradina de studiu incepe cu un iaz cel mai apropiat de vizitator, gradina conducand spre priveliste o panta dincolo.

Podurile sunt adesea asezate pe o parte a iazului, in timp ce atat setarile de piatra cat si micii arbusti sunt aranjati in diverse locatii de pe versantul gradinii. Unele dintre lucrarile de piatra pe care le puteti vedea includ felinare, pagode si statuie.

Lanternele in stil Kasuga (灯籠Toro ) sunt tipul cel mai obisnuit si pot fi gasite in aproape fiecare gradina traditionala japoneza. Cutia de foc este hexagonala cu doua deschideri si sculpturi de caprioare. Aceste felinare stau pe un singur stalp solid.

  1. Gradina de plimbare

Majoritatea gradinilor de plimbare (回遊 式 庭園Kayushiki Teien) au fost construite in perioada Edo (1603 – 1868) de catre daimyo (domnii feudali) si, prin urmare, sunt cunoscute uneori drept gradini daimyo.

Gradinile perioadei Edo erau o reflectare a linistii in tara: tarmuri foarte moi, setari de piatra ne-dramatice si dealuri usor curbate. Aceste tipuri de gradini japoneze de ele mai multe ori reusesc sa recreeaza scene din istorie si mit, atat din interiorul Japoniei, dar si din China. Designul acestor gradini daimyo reflecta bogatia si priceperea intelectuala a proprietarului gradinii.

Dat fiind faptul ca aceste gradini erau aproape intotdeauna amenajate in jurul unui iaz central sau a unui lac pentru foarte bine facut, podurile au fost un element esential al proiectarii.

  1. Gradina de ceai

Gradinile japoneze de ceai (茶  庭 Chaniwa sau露 地  Roji ) sunt intotdeauna conectate la un ceainic sau o casa de ceai si fac parte integranta a ceremoniei ceaiului.

Gradina este un instrument important pentru pregatirea mentala a oaspetilor. Mergand de la intrarea in gradina spre sala de ceai, oaspetii se purifica prin diferite ritualuri pentru a atinge mentalitatea potrivita pentru ceremonia care urmeaza.

O gradina tipica de ceai are una sau mai multe porti, adaposturi in asteptare, o toaleta, pietre de pas, un bazin de apa (tsukubai), o gaura de deseuri si plante perenne, neinflorite.

Modelele japoneze de gradina se bazeaza pe o varietate de arbori si arbusti diferiti, dar o particularitate deosebita este utilizarea extensiva a muschiului .

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

464 de comentarii la „Cum arata o gradina japoneza?