CALCULATOARE SI INTERNET

Aplicatii Linux Must-Have pentru incepatori

Esti nou in calcul sau ai decis sa iti duci aspiratiile open-source la nivelul urmator incercand Linux? Oricum, lumea Linux este vasta si plina de alternative.

Indiferent daca ai instalat o distributie Linux (distro) in noul computer sau poate ti-ai piratat noul MacBook pentru a rula Linux, exista o multime de aplicatii Linux esentiale pe care le poti folosi pentru a face laptopul cat mai capabil posibil.

Cand vine vorba de selectarea celor mai bune aplicatii pentru Linux, incepatorii se vor confrunta evident, cu un moment dificil, datorita gamei largi de aplicatii disponibile pentru descarcare.

Pentru cei care au folosit Windows sau Mac inainte, cred ca ati intalnit unele dintre aceste aplicatii Linux esentiale. De mentionat, desi am filtrat selectia pentru a veni cu o lista de cele mai bune aplicatii Linux pentru incepatori, nu inseamna ca alte aplicatii sunt irelevante. Ceea ce am facut este ca am selectat cele mai bune aplicatii despre care credem ca va vor oferi o masina Linux productiva, eficienta si fericita.

  1. Chrome

Desi o alegere ciudata pentru unii, Google Chrome este una dintre cele mai bune aplicatii Linux pentru incepatori. Ca una dintre cele mai bune optiuni open-source, Google Chrome este rapid, puternic si functioneaza perfect in orice desktop Linux.

Pentru cei care cauta o alternativa care sa fie mai deschisa si mai sigura, Chromium (care este un “verisor” pentru Google Chrome) se va dovedi a fi o alternativa perfecta. Firefox este o alta optiune excelenta, dar am ales Chrome datorita familiaritatii si functionalitatii sale.

  1. Pidgin

Desi a existat o dezbatere aprinsa despre ce aplicatie de mesagerie instant este mai buna decat cealalta, Pidgin a luat fata altor aplicatii exclusive, cum ar fi Empathy. Motivul datorita cauia aceasta aplicatie fost prima din lista celor mai bune aplicatii Linux pentru incepatori se datoreaza fara doar si poate, bibliotecii sale de extensii largi si capacitatii de a sustine o varietate de protocoale si functii IM diferite.

Daca va place sa discutati cu clientii, familia si prietenii, nu trebuie sa va faceti griji pentru nimic, deoarece aceasta aplicatie Linux are capacitatea de a sustine o varietate de platforme de chat diferite, precum Google Talk si Yahoo.

  1. VLC

In cele mai multe cazuri, distributia dvs. Linux va oferi un player video solid, precum MPlayer. Acum, in majoritatea cazurilor, oamenii vor opta sa mearga pentru acei jucatori de muzica pe care ii cunosc mai mult. In acest caz, VLC va parea a fi alternativa perfecta. Cunoscut ca find rapid, usor si foarte puternic, VLC poate sa redea aproape orice format media fara sa se confrunte cu complicatii.

  1. GIMP

Esti redactor, fotograf sau ilustrator? Ei bine, una dintre cele mai bune aplicatii Linux pe care trebuie sa le instalati este GIMP. Recunoscuta ca o alternativa Photoshop pentru Linux, GIMP este o aplicatie cu caracteristica completa, care va permite sa decupati, redimensionati si manipulati fotografiile pentru a raspunde nevoilor dvs.

  1. VirtualBox

Aveti o aplicatie Windows pe care pur si simplu nu o puteti lasa in urma? Ei bine, aplicatia VirtualBox Linux este aici pentru a rula acea aplicatie chiar pe masina dvs. Linux.

Desi Wine este o aplicatie alternativa pe care o puteti lua in considerare, VirtualBox s-a dovedit a fi maestru aici datorita capacitatii sale de a rula complet toate aplicatiile Windows pe masina dvs. Linux. Indiferent daca este aplicatia Outlook pentru afaceri sau World of Warcraft pentru distractie, VirtualBox nu va va lasa niciodata sa lasati in urma cele mai bune aplicatii Windows.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

890 de comentarii la „Aplicatii Linux Must-Have pentru incepatori