DESPRE MASINI

Repere pentru mentenanța rulmenților Koyo

Pentru cei care nu știu încă, Koyo vine de la numele unei corporații, care a luat ființă în 2006 din fuziunea a două firme mari: Koyo Seiko și Toyoda Machine devenind Corporația JTEKT.

Una dintre principalele arii ale corporației sunt fabricarea rulmenților. Cunoaștem o varietate largă de rulmenți în funcție de dimensiuni. Pentru a face cea mai potrivită alegere în ceea ce privește rulmenții trebuie să avem în vedere o serie de aspecte tehnice și economice.

Elementele cele mai importante în menținerea performanței rulmenților, în asigurarea longevității acestora și nu în ultimul rând în prevenirea accidentelor sunt mentenanța și inspecțiile periodice.

În acest articol vă vom da câteva repere privind mentenanța și inspecțiile tehnice

Să trecem la primul pas elementar în ceea ce privește mentenanța este curățarea rulmenților koyo.
aimgroup.ro%20

Înainte de a inspecta starea rulmenților vă sfătuim să vă notați în detaliu starea în care ați găsit rulmentul, operațiune care va include și o poză ca să aveți reper de comparație între inspecțiile periodice. În caz că este necesară curățarea rulmenților koyo vă recomandăm două metode de a efectua curățarea: prin curățare dură și curățare finală.

Curățarea dură implică folosirea unor perii pentru îndepărtarea unsorii și a impurităților. Notă: canalele se pot deteriora foarte ușor dacă se umple de impurități în timpul curățării.

Curățarea finală implică trecerea rulmenților prin ulei de curățare. Pentru curățarea rulmenților koyo se folosește, în general, petrol sau kerosen, sau alte soluții alcaline. Cel mai important lucru este însă să menținem soluțiile lipsite de impurități și apă, deci o filtrare prealabilă curățării este binevenită. După curățare se va aplica un ulei anti corosiune sau vaselină pentru prevenirea ruginirii .

Inspecțiile periodice

Metode de diagnosticare a defecțiunilor:

Pentru o diagnoză cât mai precisă, acest proces trebuie să se întâmple în timp ce utilajul este încă în funcțiune, astfel:

Se va efectua testul zgomotului: cu instrumente de măsurare a zgomotului  și a vibrațiilor atașate pe carcasa rulmenților.

Verificarea temperaturii de funcționare: temperatura de funcționare trebuie înregistrată în continuu. Dacă apar anomalii în funcționarea rulmenților se va constata o ridicare a temperaturii în timpul funcționării sau va deveni foarte neuniformă.

Este recomandat ca aceste două metode de detectare a disfuncționalităților să se efectueze împreună și pentru că necesită o experiență vastă să se efectueze de către un specialist.

A treia metodă de diagnosticare va fi cea de verificare a lubricării sau de detectare a impurităților.

 Stocarea rulmenților koyo

Un alt element important al mentenanței o reprezintă stocarea rulmenților, de aceea, dacă rulmenții koyo sunt stocați o perioadă mai lungă de timp este recomandat ca aceștia să fie stocați pe rafturi amplasate la o înălțime mai mare de 30 de cm de la podea iar umiditatea încăperii de stocare să fie mai mică de 65% la o temperatură mai mică de 20 o C.

A se evita expunerea directă la razele soarelui sau amplasarea cutiilor de stocare aproape de pereții reci.

 Instrucțiuni generale

Având în vedere că rulmenții sunt făcuți cu mult mai mare precizie decât alte componente, astfel că au nevoie să fie manevrați cu mult mai multă grijă.

Iată trecerea în revistă a câtorva repere care necesită atenție sporită:

 • A se păstra zona de funcționare a rulmenților curată!
 • A se manipula cu grijă!
 • Folosiți instrumente adecvate ori de câte ori este nevoie de intervenție.
 • Păstrați rulmenții bine protejați împotriva ruginii.
 • Nu manipulați rulmenții în condiții de umiditate.
 • Se vor purta mănuși la manipularea rulmenților pentru a nu contamina acestea cu transpirație sau alte impurități și se vor manipula doar de către persoane autorizate.
 • A se stabili standardul de funcționare a rulmenților și a se urma cu rigurozitate standardele de funcționare stabilite.
 • Condițiile de stocare a rulmenților trebuie să fie conforme stabilite de către producător.
 • A se avea grijă la curățarea componentelor rulmenților.
 • A se avea grijă la montare și demontare.
 • A se face inspecție după fiecare montare demontare.
 • Inspecții și mentenanță periodică obligatorie.
 • A se avea grijă la lubrifierea rulmenților.

Dacă aveți orice altă nelămurire privind rulmenții Koyo și nu numai, nu ezitați să contactați specialiștii de la Leco Im

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

1.176 de comentarii la „Repere pentru mentenanța rulmenților Koyo