CASA SI GRADINA

De ce alegem betonul amprentat in curte?

Cand este timpul sa alegeti o suprafata finisata pentru terasa casei, pentru trotuarul de la intrarea in curte si pana la terasa sau chiar pentru toata curtea, cel mai probabil doriti un produs care sa fie placut din punct de vedere estetic, durabil si rentabil.

Betonul amprentat este o alegere populara in continua crestere in Romania, datorita faptului ca poate fi facuta pentru a imita materiale finale superioare, cum ar fi pavele de exemplu, la o fractiune din costul acestor produse. Cu toate acestea, inainte de a lua decizia finala, luati in considerare avantajele si dezavantajele betonului amprentat.

Alegeri si estetica

Cu siguranta nu vor lipsi optiunile din care sa alegeti ceea ce va place atunci cand vine vorba de alegerea unei suprafete de beton amprentat pentru un peisaj. Betonul amprentat vine in mai multe culori, modele si texturi.

Imitand aproape orice suprafata, de la marmura la piatra la cherestea intarita, betonul amprentat ofera si o suprafata placuta din punct de vedere estetic care se adauga la valoarea unei case si a unei proprietati. In plus, este un mod favorabil bugetului de a adauga o nota decorativa unui peisaj.

Instalare

Unul dintre avantajele betonului stantat este usurinta de instalare. Este mult mai putin necesar efortul pentru instalarea unei suprafete de beton amprentat. decat instalarea pavelelor, unde trebuie montata fiecare dala de pavaj in parte. Instalarea betonului amprentat este o problema de amestecare, turnare si stantare. Cu usurinta instalarii insa, vine o camera mare pentru erori.

Betonul este un amestec de apa si pulbere de ciment. Daca amestecul contine prea multa apa, exista un risc de margini aspre si un finisaj slab, deoarece betonul adera cu usurinta la amprentare. Bulbarea si fisurarea prematura reprezinta o problema cu betonul stantat daca amestecul este prea uscat.

Durabilitate

Desi betonul stantat (amprentat) poate fi simplu de curatat si nu necesita nicio intretinere pentru a-si pastra aspectul modelat, unul dintre dezavantajele sale majore este faptul ca nu are durabilitate in comparatie cu alte suprafete finisate.

Este important sa fiti atenti acolo unde instalati beton stantat, deoarece se fisureaza usor si se zgarie sub o sarcina grea. Betonul stantat este o alegere slaba pentru o sosea si orice zona pe care sunt conduse sau parcate masinile. Pe o alee pietonala, pe o pasarela sau terasa, betonul stantat este mai putin probabil sa crape sub presiune; cu toate acestea, este inca susceptibil la fisurare datorita unor factori precum intemperii si timp.

Fisuri si reparatii

Cand vine vorba de beton si crapatura, nu este o problema daca, ci cand suprafata va da drumul schimbarilor meteorologice datorate si asezarii. Intr-o clima blanda, mediteraneana, nu trebuie sa va faceti griji atat de mult despre fisurarea betonului stantat, datorita expansiunii si contractiei care vine cu fluctuatii dure de temperatura, dar suprafata este foarte probabila sa se crape pe masura ce trec anii.

Este dificil sa se potriveasca consistenta culorii si a suprafetei atunci cand se plaseaza o placa normala de beton, iar betonul stantat face si mai dificila potrivirea culorii si consistentei pe suprafata. Desi este mai putin costisitor decat alte optiuni de suprafata, betonul stantat poate ajunge sa va coste mai mult pe termen lung daca va deranjeaza fisurile inestetice si doriti sa le reparati.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

615 comentarii la „De ce alegem betonul amprentat in curte?