DIVERSE

De ce este importanta asigurarea locuintei?

Stiati ca in Romania, exista inca milioane de familii care in clipa de fata nu detin o polita de asigurare a locuintei? Stiti cat de mari sunt riscurile la care se expun acesti oameni?

In randurile care urmeaza vom discuta despre asigurarea locuintelor, si veti afla informatii atat despre asigurarea obligatorie a locuintei, cat si despre asigurarea facultativa a acesteia.

Asigurare obligatorie vs. Asigurare facultativa

Prima si cea mai importanta diferenta intre cele doua tipuri de asigurari, este acela ca asigurarea obligatorie, dupa cum si numele o spune, este obligatorie, in timp ce asigurarea facultativa este optionala, si doar cine doreste incheie o asemenea polita de asigurare.

Acest lucru inseamna ca, polita de asigurare obligatorie, este obligatoriu sa o platim cu totii, si fiecare trebuie sa avem valabila o asemenea polita, in timp ce, nimeni nu ne poate obliga sa optam si pentru o asigurare facultativa.

In ceea ce priveste polita de asigurare obligatorie a locuintei, aceasta acopera riscuri in ceea ce priveste pagubele care pot fi produse de catre dezastrele naturale, cum ar fi de exemplu inundatiile, cutremurele sau chiar si alunecarile de teren.

Este important ca oamenii sa isi asigure locuinta in ceea ce priveste aceste riscuri, si cu siguranta pretul politei este unul pe care toata lumea il poate plati, pentru ca nu este foarte mare.

Dezavantajul in acest caz insa este acela ca plafonul de acoperire al pagubelor nu este unul foarte mare, acesta fiind de cel mult 20.000 de euro, iar in cazul unui incendiu de exemplu, proprietarii locuintei nu sunt despagubiti.

In schimb, in ceea ce priveste polita de asigurare facultativa a locuintei, aceasta are primul mare avantaj in fata politei de asigurare obligatorie, in ceea ce priveste plafonul de acoperire a pagubelor care este mult mai mare, in functie de optiunile alese, si in functie de valoarea politei platite.

Companiile de asigurari, le ofera oamenilor posibilitatea ca atunci cand isi asigura locuinta, sa opteze si pentru asigurarea in caz de incendiu, in caz de explozie, in caz de furt, sau in cazul in care cad unele corpuri straine pe locuinte, ori daca se izbeste un autoturism in casa, sau in caz de spargere a conductelor, iar exemplele pot continua.

Exista despagubiri si in cazul cutremurelor, in cazul avalanselor, in cazul inundatiilor, in cazul alunecarilor de teren, in caz de trasnet sau de fenomene atmosferice, daca locuinta este afectata de greutatea stratului de zapada, sau de grindina sau gheata.

O asemenea polita de asigurare, asigura nu doar locuinta, ci si bunurile care se afla in interiorul acesteia, si cuprinde cerintele legale ale politei de asigurare obligatorie.

Dezavantajul unei astfel de polite de asigurare, in mod evident este pretul, pentru ca o polita de asigurare facultativa este putin mai scumpa in comparatie cu o polita de asigurare obligatorie.

Luand insa in considerare numarul mare de beneficii pe care o astfel de polita de asigurare il ofera, in mod evident, este indicat ca oamenii sa opteze pentru plata unei polite facultative de asigurare a locuintei.

In acest fel, vor putea duce o viata linistita si fara griji, pentru ca orice s-ar intampla, locuinta lor va fi asigurata, iar in cazul in care se intampla ceva care le afecteaza locuinta, primesc despagubire.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro