POLUARE

Ce este poluarea solului?

Poluarea solului este rezultatul acumularii de substante chimice, materiale radioactive, compusi toxici si agenti care provoaca boli in sol la niveluri care pot provoca efecte adverse asupra cresterii plantelor si daune atat pentru sanatatea umana, cat si a animalelor.

Poluarea solului este cauzata de activitatile umane, naturale sau actiuni care distrug proprietatile sale, cum ar fi structura, compozitia si biota solului.

In mod natural, solul are in componenta contaminanti cum ar fi metale, saruri, ioni anorganici si compusi organici care sunt formati in principal prin activitatea microbiana a solului. Acesti compusi naturali (contaminanti) se acumuleaza rar pentru a genera poluare.

In majoritatea cazurilor insa, solul este poluat din cauza activitatilor umane si are drept consecinta atat impacturi pe termen lung cat si pe termen scurt. In esenta, conduce la deteriorarea continutului mineral, calitatii si texturii solului.

Produsele secundare si deseurile generate de gospodarii, industrii, substante chimice artificiale, produse petroliere si situri miniere sunt principalii contribuitori la poluarea solului. Unii dintre poluantii solului sunt biodegradabili si se descompun treptat dupa un anumit timp.

Altii nu sunt biodegradabili, ceea ce inseamna ca pot persista in sol o perioada lunga de timp. Poluantii solului pot fi clasificati ca fizici, biologici si chimici. Iata o discutie despre sursele si solutiile pentru poluarea solului.

Surse diverse de poluare a solului

  1. Surse agricole

Introducerea pesticidelor moderne, a erbicidelor si a insecticidelor a dus la o crestere a utilizarii substantelor chimice agricole. Aceste substante chimice sunt utilizate pentru a controla daunatorii, insectele, buruienile, ciupercile si bolile care ataca culturile.

Majoritatea acestor substante chimice nu sunt biodegradabile, in timp ce altele se descompun produselor care sunt toxice pentru sol. Aceste produse se scurg in sol si actioneaza asupra solului modificandu-i structura, compozitia si pH-ul.

  1. Surse industriale

Deseurile industriale sau produsele secundare sunt printre cauzele principale ale poluarii solului. Ele pot fi sub forma de gaz, lichide sau substante solide. Dioxidul de carbon, dioxidul de azot, dioxidul de sulf si monoxidul de carbon sunt unele dintre gazele produse din activitatile industriale care determina indirect poluarea considerabila a solului.

Ele se combina cu apa de ploaie provocand producerea de ploi acide care modifica pH-ul solului, si ulterior afecteaza productia generala a culturilor. De asemenea, industriile isi arunca efluentii solizi si lichizi in sol.

  1. Deseuri urbane

Majoritatea tarilor in curs de dezvoltare au o problema in ceea ce priveste eliminarea gunoiului municipal. Gunoiul este aruncat oricum si contine deseuri precum deseuri alimentare, materiale plastice, deseuri industriale si deseuri menajere generale.

Se pare ca administratorii urbani nu stiu ca majoritatea materialelor reziduale nebiodegradabile ar putea fi reciclate, iar materialele organice aruncate in zonele destinate descompunerii naturale.

  1. Namolurile de canalizare

Instalatiile de canalizare contribuie de asemenea la poluarea solului datorita modului in care acestea arunca namolurile reziduale din deseurile menajere si comerciale. Namolul uzat este de obicei tratat inainte de a fi aruncat in pamant sau in corpurile de apa.

Atunci cand este aruncat pe pamant, namolul poate elibera cantitati mari de nutrienti in functie de sursa care poate depasi necesarul natural de nutrienti din sol, ceea ce prezinta un risc pentru sanatatea umana si / sau ecosistemul in general. Namolul canalizat poate contine de asemenea, niveluri ridicate de metale, poluand in continuare solul.

  1. Surse miniere si topire

Activitatile miniere provoaca poluarea solului pe scara larga. Operatiunile provoaca o schimbare a peisajului si expun solurile anterior nedisturbate la elementele vremii.

Eroziunea solului care contine cateva urme de minereuri si materiale fine in jurul zonelor miniere are ca rezultat incarcarea sedimentelor in sursele de apa si caile de scurgere. Ele sfarsesc in sol prin irigatii si ape de ploaie curgatoare.

Exista, de asemenea, alte materiale periculoase care se scurg din activitatile miniere, inclusiv particule nocive de praf care sunt depuse pe solurile din jur.

In tarile in curs de dezvoltare, nivelurile de poluare sunt chiar mai mari, deoarece activitati precum exploatarea aurului se realizeaza prin metode traditionale care duc la eliberarea de mercur si alte metale grele in rauri si in tarile invecinate.

Unele dintre raurile poluate sunt, de asemenea, utilizate pentru irigare, ceea ce duce la poluarea solurilor irigate.

  1. Surse nucleare

Fiecare organism viu este expus continuu radiatiilor de fond. Daca nivelurile acestor radiatii depasesc o limita data, ele conduc la efecte dezastruoase. Poluarea prin radiatii rezulta din doua surse, adica din actiunile naturale si antropice.

In natura, exista minerale radioactive care contribuie la poluarea solului, cum ar fi radon-222 si Radium, -226, care se gasesc in roci. Eliminarea necorespunzatoare a deseurilor de la centralele nucleare poate avea drept consecinta poluarea si contaminarea solului .

  1. Deforestarea

Desi nu este un factor care contribuie direct la poluarea solului, defrisarea duce la indepartarea scutului care protejeaza solul impotriva agentilor de eroziune.

Solul expus este usor erodat si expus poluantilor chimici artificiali din aer, vant si ploaie.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

4.453 de comentarii la „Ce este poluarea solului?