DESPRE MASINI

Tractiune fata sau tractiune spate, ce alegi?

Intentionezi sa iti cumperi un autoturism si nu esti decis daca sa alegi tractiunea fata sau tractiune spate? In randurile urmatoare poti descoperi atat avantajele tractiunii fata, cat si avantajele tractiunii spate.

Pana atunci insa, trebuie sa stii ca la masinile cu tractiunea spate, rotile de pe puntea din spate imping masina, pe cand rotile de pe puntea din fata se ocupa de virare. Pentru tractiunea fata, rotile de pe puntea din fata indeplinesc ambele sarcini.

Avantaje tractiune spate

 1. Masinile cu tractiune spate au un echilibru mai bun.

Cele mai multe masini care au tractiune spate, au motorul in fata masinii, in timp ce rotile motoare sunt in spate. La masinile cu tractiune fata, totul se afla in partea din fata a masinii.

La masinile cu tractiune spate, prin echilibrarea celor doua capete ale masinii, se va imbunatati acceleratia, manevrabilitatea dar si franarea masinii. Adica, masina va fi mai sigura.

 1. Acceleratie mai buna.

Masinile care au tractiunea pe spate, ajung mai repede de la 0 – 100 km/h decat cele cu tractiunea pe fata, dat fiind faptul ca greutatea masinii se muta pe puntea din spate, in timp ce rotile din fata se pot ocupa mai usor de operatiunea de virare.

 1. Aderenta la drum mai buna.

Masinile cu tractiune spate sunt mai usor de manevrat, dat fiind faptul ca au forte asemanatoare pe puntea din fata si spate. Din acest motiv, echilibrul masinii va fi sporit, iar aceasta va fi usor de manevrat

 1. Oprire mai buna.

Datorita aceluiasi echilibru amintit la punctul anterior, rotile din spate ale masinii vor frana mult mai bine decat in cazul tractiunii fata.

 1. Virarea masinii nu este afectata de forta motorului.

In ceea ce priveste masinile care au tractiunea fata, se stie faptul ca, cuplul de forta al motorului afecteaza virarea masinii. In cazul masinilor cu tractiune spate insa, acest lucru nu mai este valabil, dat fiind faptul ca motorul nu mai este conectat la directie in nici un fel.

 1. Control mai bun al masinii.

Partea din fata a masinii este mai usoara, iar din acest motiv soferii cu o asemenea masina vor iesi mai usor din situatii dificile. Masina cu tractiune spate se simte mai usor de controlat si mai agila, in conditiile in care suspensiile din fata sunt mai moi, din cauza greutatii.

 1. Intretinere mult mai lejera.

Masinile care au tractiunea spate, sunt mai robuste decat masinile care au tractiunea fata, iar din acest motiv sunt si mai ieftine, dar si mai usor de reparat.

Avantajele masinii cu tractiune fata

Cu siguranta si masinile care au tractiunea fata vin cu o serie importanta de avantaje, iar in continuare vom prezenta doar 4 exemple, insa lista este mult mai complexa.

 1. Pe zapada si gheata, se comportam mai bine decat tractiunea spate.

Acest lucru este evident, si iata de ce. In ceea ce priveste masinile cu tractiune fata, greutatea mai mare a puntii din fata, ofera o mai buna aderenta la accelerare in conditii meteo de acest gen. Acesta este fara doar si poate, cel mai important avantaj pe care il are tractiunea fata in comparatie cu tractiunea spate.

 1. Productia mai facila

In ceea ce priveste masinile care au tractiunea fata, transmisia si motorul pot fi pre-montate, dupa care se monteaza impreuna pe masina, iar astfel procesul de productie este mai eficient.

 1. Costuri mai mici decat in cazul tractiunii spate.

Datorita faptului ca este mai usor de montat si pentru ca unele componente lipsesc, masina cu tractiune fata este mai ieftina.

 1. Spatiu mai mare pentru pasageri si bagaje.

Masinile care au tractiunea fata, au mai mult spatiu pentru bagaje si pentru pasageri, dub cauza lipsei unei suspensii suplimentare pe spate. In aceste conditii, portabajul este mai mare.

Asadar, atat masinlie cu tractiune spate, cat si cele cu tractiune fata au o serie de avantaje, iar fiecare isi va alege masina in functie de necesitati, buget si preferinte.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

632 de comentarii la „Tractiune fata sau tractiune spate, ce alegi?