DESPRE MASINI

Ce beneficii au masinile electrice?

Atunci cand detii un autoturism, te poti deplasa oricand si oriunde doresti, fara a mai fi nevoie sa asteti un mijloc de transport in comun, un taxi sau sa ceri ajutorul unui prieten sa te duca unde ai treaba.

A avea o masina vine cu o serie de beneficii la pachet (si cu unele cheltuieli). Daca iti doresti o masina pe care sa o folosesti mai mult pentru a te deplasa prin oras, cu siguranta o masina electrica poate reprezenta o alegere ideala, iar in continuare vei afla mai multe detalii despre aceste autoturisme.

Tipuri de vehicule electrice

Exista trei tipuri principale de vehicule electrice (EV), clasificate in functie de gradul de utilizare a energiei electrice, ca sursa de energie a acestora.

Vehicule electrice hibride (HEV)

HEV-urile sunt alimentate atat de benzina, cat si de electricitate. Energia electrica este generata de sistemul de franare al masinii pentru a reincarca bateria. Aceasta se numeste „franare regenerativa”, un proces in care motorul electric ajuta la incetinirea vehiculului si foloseste o parte din energia transformata in mod normal in caldura prin frane.

HEV-urile pornesc folosind motorul electric, apoi motorul pe benzina se micsoreaza pe masura ce sarcina sau viteza cresc. Cele doua motoare sunt controlate de un computer intern care asigura cea mai buna economie pentru conditiile de conducere. Honda Civic Hybrid si Toyota Camry Hybrid sunt ambele exemple de HEV-uri.

Vehicule electrice hibride plug-in (PHEV)

De asemenea, cunoscut sub numele de Vehicule electrice cu raza extinsa (EREV), acest tip de vehicule electrice este alimentat atat cu benzina, cat si cu electricitate.

PHEV-urile pot reincarca bateria atat prin franare regenerativa, cat si prin „conectare” la o priza de incarcare electrica externa. In EREV, motorul pe benzina extinde gama masinii, reincarcand si bateria pe masura ce scade.

Aceste EV variaza foarte mult in functie de alegerea sursei de energie primara, de exemplu Toyota Prius favorizeaza benzina, in timp ce Mitsubishi Outlander PHEV favorizeaza energia electrica.

Vehicule electrice cu baterii (BEV)

BEV-urile sunt vehicule complet electrice, ceea ce inseamna ca sunt alimentate numai de electricitate si nu au motor pe benzina, rezervor de combustibil sau conducta de esapament.

BEV-urile sunt de asemenea, cunoscute ca EV-uri „plug-in”, deoarece folosesc o priza de incarcare electrica externa pentru a incarca bateria. BEV-urile isi pot reincarca bateriile prin franare regenerativa.

Beneficiile vehiculelor electrice

Exista o serie de avantaje majore pentru vehiculele electrice (EV-uri) fata de masinile conventionale pe benzina / diesel, iar in continuare sunt prezentate cateva dintre acestea.

Costuri de rulare mai mici

Posesorii unui EV au avantajul unor costuri de functionare mult mai mici. Energia electrica pentru incarcarea unui EV functioneaza in jur de o treime la kilometru la cumpararea benzinei pentru acelasi vehicul.

Mai ieftin de intretinut

Un vehicul electric cu baterii (BEV) are mult mai putine piese in miscare decat o masina conventionala pe benzina / diesel. Exista reparatii relativ reduse si nu exista sisteme de evacuare scumpe, motoare de pornire, sisteme de injectie de combustibil, si multe alte parti care nu sunt necesare intr-un EV.

Cu o singura parte in miscare (rotorul) BEV-urile sunt deosebit de simple si foarte puternice. Mentineti doar franele, anvelopele si suspensia si cam asta este tot. Bateriile se uzeaza, astfel incat bateriile de inlocuire vor fi in cele din urma necesare. Cei mai multi producatori de masini garanteaza bateriile EV pentru aproximativ 8 ani.

Vehiculele electrice hibride plug-in (PHEV-uri) au un motor pe benzina care are nevoie de reparatii regulate, astfel incat ajung sa coste mai mult pentru intretinere.

Beneficii pentru mediu

  • Mai putina poluare: alegand sa conduceti un EV, reduceti poluarea aerului nociv din emisiile de evacuare Un EV are zero emisii de evacuare.
  • Energie regenerabila: Daca utilizati energie regenerabila pentru a va reincarca EV, puteti reduce emisiile de gaze cu efect de sera si mai mult. Puteti reincarca EV-ul dvs. de la instalatia dvs. fotovoltaica in timpul zilei, in loc de retea. O alta idee este sa cumparati GreenPower de la distribuitorul dvs. de energie electrica. Apoi, chiar daca iti reincarci EV-ul din retea, emisiile de gaze cu efect de sera sunt reduse.
  • Materiale ecologice: Exista de asemenea o tendinta catre productie si materiale mai ecologice pentru EV. Ford Focus Electric este alcatuit din materiale reciclate, iar captusirea este realizata din materiale pe baza de bio. Interiorul si caroseria Nissan Leaf este partial confectionat din materiale verzi, cum ar fi sticle de apa reciclate, pungi de plastic, piese auto vechi si chiar electrocasnice second hand.

Beneficii pentru sanatate

Reducerea emisiilor nocive de evacuare este o veste buna pentru sanatatea noastra. O calitate mai buna a aerului va duce la mai putine probleme de sanatate si costuri cauzate de poluarea aerului. EV-urile sunt de asemenea, mai silentioase decat vehiculele pe benzina / diesel, ceea ce inseamna mai putina poluarea fonica.

Imbunatatirea sigurantei

Descoperirile recente au aratat ca mai multe caracteristici EV pot imbunatati siguranta. EV-urile au tendinta de a avea un centru de greutate mai mic, ceea ce le face mai putin susceptibile sa se dea peste cap. Ele pot avea de asemenea, un risc mai mic de incendii majore sau explozii, iar constructia corpului si durabilitatea BEV poate le face mai sigure intr-o coliziune.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

30 de comentarii la „Ce beneficii au masinile electrice?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *