SCULE SI UNELTE

Cum alegi o pompa de apa?

Pompele de apa sunt instrumente extrem de versatile care iti pot rezolva o varietate de probleme si iti fac viata mai usoara decat ai crezut.

De la pompe de stropire pentru gazonul tau la pompe de sonda in casa ta, la pompe de gunoi pe locul de munca, pompe de utilitate submersibile sau pompe de apa pentru curatarea inundatiilor, toate pompele de apa sunt instrumentele perfecte pentru mutarea apei dintr-un loc (un subsol) in altul (afara).

Cum sa alegi o pompa de apa

Exista mai multi factori diferiti de luat in considerare pentru a alege pompa de apa perfecta pentru aplicatia dorita. Cei mai importanti factori sunt prezentati in sectiunile de mai jos.

  1. Pompe de apa electrice

Pompele electrice pe apa sunt foarte bune pentru uz interior. Majoritatea sunt de 120V, capabile sa fie conectate la o priza de uz casnic standard. Daca optezi pentru tipul de 230V, asigura-te ca ai cablul electric pentru a-l sustine.

Desi nu sunt la fel de puternice ca modelele pe baza de benzina, pompele electrice de apa vor necesita mai putina intretinere, deoarece nu va trebui iti faci griji cu privire la schimbarile de ulei si alte lucruri necesare pentru intretinere. Va trebui sa actionezi tinand cont de lungimea unui cablu de extensie de la o sursa electrica.

  1. Pompe de apa pe benzina

Pompele de apa alimentate cu benzina se gasesc in mod obisnuit la locurile de munca si la ferme in scopul irigatiei. Cu motoare puternice in curs de remorcare, aceste pompe se pot deplasa pana la 750 de litri de apa pe minut (GPM).

Daca ai nevoie de un asemenea mini-utilaj pentru a muta multa apa dintr-un subsol inundat, o pompa de apa pe benzina este exact ceea de ce ai nevoie. Important: Pompele pe benzina produc emisii de monoxid de carbon, deci trebuie utilizate in aer liber.

Aplicatii in care va fi folosita pompa de apa

Al doilea lucru cel mai important de luat in considerare atunci cand alegi o pompa de apa este aplicatia pentru care ai nevoie de aceasta.

Exista multe tipuri de pompe de apa si toate sunt create pentru aplicatii specializate. In functie de necesitati, iata spre ce tipuri de pompe de apa iti poti indrepta atentia.

  • Pompe de epurare care muta apa curata dintr-un loc in altul.
  • Pompe de gunoi pentru a muta rapid cantitati mari de apa murdara.
  • Pompe de decolare (PTO) care sunt alimentate de tractoare.
  • Pompe de utilitate submersibile pentru diferite aplicatii de indepartare a apei.
  • Pompe de amplificare pentru cresterea presiunii la instalatiile de apa.
  • Pompe de stropit pentru udarea peluzelor, gradinilor sau terenurilor agricole.
  • Pompe de puturi pentru sisteme de puturi superficiale si profunde in case.
  • Pompe de apa speciale pentru iazuri, fantani, stropitori, acoperisuri pentru piscine si multe altele.

Cum se dimensioneaza corect o pompa de apa

Urmatorul pas pentru a alege pompa de apa potrivita este sa te asiguri ca are dimensionata corect. Cei mai importanti factori de luat in considerare la dimensiunea unei pompe de apa se scad la cotele GPM / PSI, dimensiunea de intrare / iesire pentru apa si furtunuri, cat de mare este inaltimea la care va trebui sa pompeze apa (masurata in picioare verticale), si cat de departe va trebui sa pompeze apa pe orizontala.

Evaluari importante pentru a fi atent

Nivelurile totale de ridicare a capului (THL), capul de aspiratie (SH) si galoanele pe minut (GPM)  sunt masuratori importante pentru a te ghida atunci cand dimensionezi orice pompa de apa, deoarece ajuta la determinarea de cata apa este capabila sa se pompeze, si cat de repede pompa poate indeplini sarcina.

Capul de aspiratie este distanta verticala pompata de la sursa de apa la pompa. Cu cat trebuie sa pompezi apa, cu atat pompa combate gravitatia cu atat mai greu. Acest numar este deosebit de important pentru aplicatiile din puturi adanci sau pentru scurgerea unui iaz.

Ridicarea totala a capului este inaltimea totala de la sursa de apa pana la destinatia finala. Acest numar va va oferi „puterea” estimata cu care o pompa trebuie sa miste apa pe o distanta.

Accesorii pompa de apa

Exista multe accesorii care sunt furnizate pompelor pentru a le face mai utile si mai versatile ca niciodata.

Pentru majoritatea pompelor de scurgere, vei avea nevoie de un furtun de evacuare si un furtun de intrare, potential un filtru de aspiratie pentru a mentine solidele in afara pompei sau pentru situatiile in care utilizezi o pompa de apa pe benzina pentru a pompa un subsol, vei avea nevoie de un kit de furtun care iti va permite sa amplasezi pompa in aer liber, in timp ce utilizezi un furtun de aspiratie si un filtru de la distanta.

Pentru pompele care merg in case, cum ar fi pompele care trag apa din puturi si pompele cu jet, este posibil sa ai nevoie de supape de control, intrerupatoare plutitoare sau alarme de apa.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

279 de comentarii la „Cum alegi o pompa de apa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *