DESPRE MASINI

Ce simptome poate avea cutia de viteze defecta?

A detine o masina in zilele noastre este o necesitate, in conditiile in care aceasta poate fi folosita pentru a face naveta la servici, pentru a va deplasa prin oras, pentru a merge oriunde aveti nevoie.

Cand doriti sa cumparati o masina, cu siguranta unul dintre lucrurile pe care trebuie sa le luati in considerare, este costul de intretinere al masinii. Exista masini care sunt mai ieftine la achizitie, si care necesita o intretinere nu foarte scumpe.

Exista masini de lux in schimb, care sunt foarte scumpe la intretinere. Ganditi-va doar ca trebuie sa inlocuiti o cutie de viteze pentru un model Ford Focus sa zicem, si un model Audi A7; costul inlocuirii cutiei (cutie de viteza plus manopera), va fi de cateva ori mai mare pentru modelul Audi.

Cat despre cutia de viteze, aceasta se poate defecta in anumite situatii, si prezinta unele simptome care va pot ajuta sa depistati ca in curand va trebui sa opatati pentru reparatia cutiei sau pentru inlocuirea acesteia.

Simptome ale unei cutii de viteze auto, defecte

  1. Probleme la schimbarea treptelor de viteza

Acesta este fara doar si poate, cel mai simplu mod in care va puteti da seama de faptul ca, cutia de viteze a masinii este defecta, sau mai are putin pana sa se defecteze.

Exista de-asemenea situatii in care schimbatorul de viteza poate sari automat din viteza, atunci cand va aflati in trafic, ceea ce cu siguranta nu este un lucru tocmai placut.

  1. Se aud sunete ciudate la schimbare vitezelor

In mod evident, un sofer cu experienta isi da seama imediat cand se aude un zgomot ciudat in timp ce se afla cu masina in trafic. Daca acesta provine de la cutia de viteze, sunetul auzit va fi nefiresc, si se va putea auzi in momentele in care se vor schimba vitezele.

De la zgomote intense si pana la zgomote sacadate, aceste sunete pot varia. In cazul in care se aude un zgomot foarte puternic, in momentul in care schimbatorul se afla in punctul mort, cu siguranta sunt foarte mari sansele ca ceva sa se intample cu transmisia masinii.

  1. Aspectul uleiului de transmisie va poate ridica semne de intrebare

In conditii normale, nuanta uleiului de transmisie este rosu-aprins, in timp ce mirosul acestuia trebuie sa fie dulceag. Daca insa acest ulei are o culoare mai inchisa, sau chiar opaca, este important sa va ganditi la unele detalii legate de starea cutiei de viteze.

O idee buna ar fi sa duceti masina in service, iar acolo sa asteptati ca specialistii sa vada despre ce este vorba. Daca cutia este defecta, nu va grabiti repede sa cumperi prima cutie de viteze, ci asigurati-va ca faceti cea mai buna alegere pentru masina dvs.

  1. Miros de arsura

Atunci cand componentele cutiei de viteze se supraincalzesc datorita frecarii excesive, se va simti un miros specific. Este insa posibil ca acest miros sa provina si de la uleiul de transmisie, asa ca trebuie verificat de urgenta si acesta.

  1. Scurgeri ale uleiului de transmisie

In cazul in care se pot observa scurgeri pe sub masina, este clar ca nu este ceva in regula. Cu siguranta acest lucru nu inseamna ca 100% problema este cauzata de cutia de viteze, dar poate fi si ea vinovata de scurgerile respective.

De preferat ar fi sa fie un caz singural, si sa nu mai existe scurgeri. Daca acestea apar in continuare, cel mai indicat ar fi ca masina sa fie verificata de specialistii de la service, care pot afla daca scurgerile au legatura sau nu cu cutia de viteze.

Cea mai buna veste insa pentru dvs., ar fi sa nu aveti nevoie de o inlocuire a cutiei de viteze, si nici de o reparatie a acesteia, pentru ca veti avea de suportat costuri mari.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

1.150 de comentarii la „Ce simptome poate avea cutia de viteze defecta?