Ce trebuie sa stii cand iti amenajezi foisorul?
Pentru cei care locuiesc la bloc, una dintre cele mai arzatoare dorinte este aceea ca intr-o buna zi sa isi permita sa isi cumpere o casa, unde sa aiba gazon, sa aiba un gratar in curte, si nu in ultimul rand, un foisor.
Traiul la casa ofera o multime de avantaje in comparatie cu traiul la bloc, iar acesta este unul din motivele datorita carora, multi dintre cei de la bloc, isi doresc sa se mute la casa. La casa au parte de mai multa liniste, nu aud certurile si zgomotele de la vecini, in timpul orelor de liniste.
La casa, fiecare are posibilitatea de a-si amenaja gospodaria dupa bunul plac, fiecare isi poate aranja gradina si poate cultiva legumele dorite, etc. Cei care locuiesc la casa au propria curte, unde pot desfasura diferite activitati, si unde pot sta cand doresc in foisor.
Apropo de foisor, acesta indiferent de cat de mic sau mare este, nu trebuie sa lipseasca dintr-o gradina, atat datorita utilitatii sale, cat si datorita faptuluui ca infrumuseteaza curtea, si reprezinta o modalitate placuta de petrecere a timpului liber in curte.
Foisorul poate fi locul in care toti membrii familiei se pot aduna pentru a se relaxa si pentru a discuta in zilele libere.
Acesta poate avea forma octagonala, hexagonala, rotunda sau patrata, poate avea de-asemenea structura de lemn sau structura metalica. Nu putini sunt cei care alaturi de foisor si-au construit si un gratar, si au amenajat o zona de luat masa.
Amenajarea unui foisor cuprinde cateva etape, cum ar fi urmatoarele:
Planificare
Atunci cand stabilesti ca vrei un foisor in curte, in primul rand este important sa planifici locatia in care acesta va fi construit. Poti alege sa iti construiesti pe cont propriu foisorul, daca te consideri o persoana proceputa la bricolaj, sau poti cumpara un foisor gata facut, de la producator.
Modelul foisorului
Dupa cum spuneam, exista foisoare rotunde, patrate, octagonale, hexagonale, asa ca trebuie sa stii modelul pe care il doresti, astfel incat sa te poti apuca de treaba, sau sa stii ce foisor sa cauti.
In afara de forma acestuia, este important sa tii cont de materialul de constructie a foisorului (lemn, metal), dar si daca acesta va fi rustic sau modern. Este important ca foisorul sa se afle in concordanta cu celelalte elemente din curte.
Mai trebuie sa stii ca daca spatiul din curte nu este unul foarte mare, un foisor cu forma patrata sau dreptunghiulara este ideal, pentru ca nu ocupa mult spatiu. Pentru o curte mai spatioasa, poti opta pentru alte forme precum cele mentionate anterior.
Construirea foisorului
Nu este necesar sa fii un mare maestru in constructii. Daca esti pasionat de bricolaj si daca urmezi instructiunile (poti vedea tutoriale sau poti gasi schite pe Google), este imposibil sa nu reusesti.
Schitele iti arata si cate materiale sunt necesare, si care sunt dimensiunile acestora, si te ghideaza pas cu pas, astfel incat sa nu dai gres.
Amenajarea foisorului
Dupa ce foisorul e gata construit, in ceea ce priveste amenajarea, doar de gusturile tale depinde totul. Poti opta pentru stiluri de amenajare precum rustic, elegant, modern sau vintage.
Este important insa ca indiferent de stilul de amenajare, sa tii cont ca foisorul este un loc de relaxare si de distractie, asa ca trebuie sa fie spatios, primitor si luminos.