POLUARE

Efectele interventiei umane asupra mediului

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta omenirea, si care de foarte multe persoane nu este luata in serios, este poluarea. Cand discutam despre poluare, includem atat poluarea apei cat si poluarea aerului sau a solului.

Exista o multime de factori care provoaca poluarea si daune mediului inconjurator, iar oamenii sunt responsabili de multe actiuniu daunatoare mediului. In randurile care urmeaza, vom dezbate efectele interventiei umane asupra mediului inconjurator. Cititi pana la final, si veti afla unele lucruri interesante.

Oamenii au avut un impact profund negativ asupra mediului. Imposibilitatea de a desfasura activitati precum productia, transportul, pescuitul pe scara larga, agricultura si eliminarea deseurilor cu moderatie are impact asupra pamantului, aerului si apei.

Desi intreaga serie de consecinte pe termen lung ale interventiei umane asupra mediului este incerta, unele consecinte precum schimbarile climatice sunt deja aparente.

Impactul uman asupra mediului este substantial si negativ. Acesta include degradarea terenurilor (defrisari), poluarea aerului, contaminarea apei si schimbarile climatice.

Degradarea terenului

Exista multe exemple de esec uman de a utiliza resursele funciare in mod durabil. Defrisarea padurilor apare in momentele in care oamenii elimina padurile pentru a folosi pamantul pentru agricultura sau pentru locuinte, sau chiar pentru export (stim cu totii cat de multi copaci au fost taiati in Romania in ultimii ani, si cum acestia au ajuns in diferite tari, precum Austria de exemplu).

In consecinta, acoperirea forestiera scade semnificativ, ceea ce duce la eroziunea solului si la disparitia speciilor de plante. Numarul animalelor terestre se micsoreaza de asemenea, si chiar se confrunta cu disparitia din cauza extinderii umane care se incadreaza in habitatul lor natural si limiteaza capacitatea lor de a se raspandi geografic.

Poluarea aerului

Unul dintre cele mai mari impacturi asupra mediului in activitatile umane este calitatea aerului. Sectorul transporturilor contribuie puternic la poluarea aerului, deoarece majoritatea formelor de transport, inclusiv masinile, avioanele si navele oceanice, utilizeaza combustibili fosili. Cand sunt arsi, combustibilii fosili elibereaza dioxid de carbon si alte gaze cu efect de sera in mediu.

In plus, industria prelucratoare creste exponential odata cu extinderea populatiei umane. Instalatiile de productie emit carbuni si sulfuri care nu apar in mod natural in mediu, provocand un dezechilibru in calitatea si compozitia aerului. Unii poluanti ai aerului epuizeaza stratul de ozon si expun Pamantul la radiatii periculoase de la soare.

Datorita poluarii aerului, multe persoane au ajuns sa se confrunte cu tot felul de boli si afectiuni precum astmul, chiar si cancerul pulmonar, iar anual exista persoane care mor dupa ce au suferit de aceste boli, cauzate de poluare. Despre astfel de boli si afectiuni insa, puteti citi pe nutzu.ro, o multime de articole interesante.

Contaminarea apei

Interventia umana in mediu pune in pericol si alimentarea si fluxul de apa potabila curata. Activitati cum ar fi de exemplu eliminarea deseurilor din zonele rezidentiale, comerciale si industriale; scurgerile de petrol si scurgerea pesticidelor si a ingrasamintelor chimice din agricultura, toate acestea sunt elemente care contamineaza apa.

Depunerea directa de poluanti in lacuri, rauri, mari si parauri si scurgerea indirecta a substantelor periculoase in timpul anotimpurilor ploioase au puterea de a afecta puternic sursele noastre de apa.

O alta problema de mediu care afecteaza sistemele de apa este pescuitul excesiv, ceea ce determina o reducere a diversitatii vietii marine.

Schimbarile climatice

Activitatile umane din mediu interfereaza cu echilibrul natural al planetei, ceea ce face ca climatul Pamantului sa fie mai putin stabil si previzibil. Schimbarile climatice provoaca unele aparitii anormale, cum ar fi de exemplu inundatiile fara precedent; numarul sporit de furtuni, uraganele si taifuanurile; si mai ales tsunamii, care sunt obisnuite in istoria recenta a Pamantului.

Fenomene precum cresterea nivelului marii, temperaturi ridicate nejustificat si seceta indica un mediu care nu poate avea un impact mult mai negativ asupra omului.

Asadar, dupa cum se poate vedea, poluarea ne afecteaza grav mediul si existenta. Din pacate insa, multor oameni care au putere financiara si politica nu le pasa de acest lucru, nu si fac absolut nimic pentru a reduce poluarea mediului inconjurator, in timp ce persoanele care ar dori sa poata stopa poluarea, nu au aceasta putere.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

916 comentarii la „Efectele interventiei umane asupra mediului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *