SCULE SI UNELTE

Cum se alege un aparat de sudura?

Aparatul de sudura este o unealta de care ai nevoie intr-o gospodarie pentru a suda un gard, o poarta, etc. Exista in ziua de azi o multime de tipuri de aparate de sudura, iar alegerea unuia, in mod evident nu este o sarcina tocmai simplu de indeplinit.

Din acest motiv, este indicat sa citesti acest articol pana la final, pentru a descoperi cateva detalii care te pot ajuta sa faci alegerea potrivita.

Este important ca inainte sa discutam despre tipurile de aparate de sudura, sa ai raspunsurile pentru urmatoarele intrebari:

  • Ai experienta in utilizarea aparatului de sudura?
  • Ce materiale consideri ca va fi nevoie sa sudezi cel mai des?
  • Va fi necesar sa folosesti aparatul de sudura si in aer liber si in interior (depozit, garaj, atelier, etc.)?
  • Care este bugetul alocat achizitionarii unui aparat de sudura?

Acestea sunt intrebari importante pentru care trebuie sa ai cele mai bune raspunsuri, astfel incat sa faci alegerea corecta. Dupa ce ai raspunsurile potrivite, trebuie sa stii ce tip de aparat de sudura ti se potriveste. Iata optiunile

Tipuri de aparate de sudura

  1. Aparat de sudura MMA (cu electrozi inveliti), de tip redresor, transformator

Acesta este aparatul de sudura traditional, care este folosit pentru sudarea bucatilor de material, prin topirea unui electrod. Se poate folosi acest tip de aparat pentru a suda metale de diferite grosimi, dar este necesara o oarecare experienta.

Acest tip de aparat de sudura este atractiv din punct de vedere financiar, poate fi utilizat si la exterior, chiar si in conditii de vant, poate fi folosit pentru a suda diferite materiale.

Ca dezavantaje amintim volumul si greutatea aparatului, dar si consumul mare de energie in timp ce randamentul este mic. In plus, pentru lucrari mari, este nevoie de foarte multi electrozi.

  1. Aparat de sudura MIG/MAG

Un astfel de aparat de sudura functioneaza prin topirea unui fir metalic, cu scopul de a uni doua suprafete. Cand efectueaza sudura, aparatul elimina un gaz inert (MIG), sau un gaz activ (MAG).

Gazul eliminat protejeaza sudura si nu permite sa se depuna pe suprafata sudata, rezuduri. Aparatul poate fi folosit fara a avea experienta, ofera suduri rezistente, curate, fine si netede.

Este mai scump insa decat aparatul de sudura MMA, si nu este indicata utilizarea in mediul exterior.

  1. Aparat de sudura cu gaz inert (TIG)

Acesta este aparatul de sudura care foloseste un electrod de wolfram sau tungsten (electrod neconsumabil). Acesta protejeaza suprafata de sudare datorita gazului protector pe care il elimina, si care nu permite oxidarea.

Un asemenea aparat de sudura poate fi utilizat pentru a suda diferite metale si aliaje; pfera o sudura fara reziduri, neteda si precisa. Poate fi folosit si pentru a suda materialele subtiri.

Acesta insa este un aparat de sudura scump, prodesul de sudura este mai lent, iar gazul poate avea preturi mari.

  1. Aparat de sudura autogen

Un astfel de aparat de sudura, pentru a topi metalul foloseste firul metalic si flacara oxiacetilenica. Un astfel de aparat de sudura cu autogen, se foloseste pentru perforarea, debitarea/taierea materialelor.

Aparatul de sudura de acest tip poate suda fara probleme materialele care sunt ruginite, se poate folosi si in conditii de vant, si este simplu si usor de utilizat chiar si de catre incepatori.

Aparatul de sudura autogen are dimensiuni mari, iar din acest motiv poate fi dificil de manipulat si de depozitat. In plus, un asemenea aparat emana caldura in material in timpul sudarii, motiv pentru care de multe ori apar deformatiile.

 

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

323 de comentarii la „Cum se alege un aparat de sudura?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *