SCULE SI UNELTE

Cum aleg o surubelnita electrica?

Unele scule si unelte nu trebuie sa lipseasca dintr-o locuinta, iar aici cu siguranta sunt incluse si surubelnitele electrice.

Nu este necesar sa fii un mester calificat pentru a – ti cumpara cateva scule si unelte, cum ar fi un ciocan, un patent, o cheie franceza, o ruleta sau o surbelnita electrica printre altele. Fireste, exista si posibilitatea de a opta pentru surubelnite de mana.

In ceea ce priveste surubelnitele electrice, sunt mai utile decat cele de mana, datorita usurintei de utilizare. Se pot folosi surubelnite electrice atat in proiecte hobby, cat si pentru lucrari profesionale.

Cand ai de gand sa iti alegi o asemenea unealta, trebuie sa tii cont de mai multe detalii, pentru a te asigura intr-un final ca faci alegerea corecta. Iata asadar ce trebuie sa ai in vedere.

Tipuri de surubelnite electrice

Exista surubelnite electrice cu fir, care se alimenteaza de la reteaua de electricitate de 220 V, si surubelnite electrice cu acumulator reincarcabil.

Surubelnitele cu acumulator sunt preferate in multe aplicatii, datorita faptului ca nu au fir care sa ingreuneze munca, iar astfel pot fi manevrate cu usurinta. In locurile greu accesibile, este mult mai indicata o asemenea unealta, decat una cu fir. Cele mai accesibile astfel de unelte au acumulator de 3.6V si 1- 1.5A. Exista si tensiuni de peste 12 – 14V.

Referitor la surubelnitele cu fir, acestea sunt alimentate direct de la retea, si sunt semiprofesionale si profesionale. Acestea au puterea mai mare decat cele cu acumulator, iar vitezele de rotatii sunt mai mari, in timp ce momentele de torsiune sunt de ordinul sutelor de Nm.

Aceste unelte sunt comercializate sun denumirea de masini de insurubat cu impact sau masini de insurubat cu percutie, si pot inlatura suruburi de dimensiuni mari, chiar si ruginite. De-asemenea, pot fi utilizate pentru insurubarea in materiale dure. Aceste unelte sunt intalnite de obicei pe santier, dar si in proiectele de constructii sau de renovare de mare amplitudine.

In ceea ce priveste pretul, uneltele alimentate cu fir sunt mai scumpe in comparatie cu uneltele alimentate cu acumulator.

Caracteristici importante

Exista mai multe caracteristici importante care necesita atentie cand vine vorba despre alegerea unui asemenea produs.

Tensiunea si amperajul acumulatorului reprezinta o caracteristica demna de luat in considerare. Tensiunea arata puterea de insurubare, in timp ce amperajul arata autonomia bateriei, iar cele doua valori inmultite vor oferi puterea totala a produsului, exprimata in Watti.

Momentul de torsiune este o alta caracteristica importanta, si estereprezentat de momentul fortei de rotire a surubelnitei. Acesta este exprimat in Newton / metru (N/m). Cu cat este mai mare momentul de torsiune, cu atat unealta insurubeaza in materiale mai dure.

Viteza de rotatie sau RPM, reprezinta valoarea maxima masurata in gol, a rotatiilor pe minut. De precizat este faptul ca atunci cand surubul intampina rezistenta, numarul rotatiilor pe minut scade.

Tipul acumulatorului este o alta caracteristica importanta, daca discutam despre aceste unelte cu acumulatori. Cei mai multi producatori scot pe piata surubelnite electrice cu acumulatori Li-Ion sau Li-Po. Exista insa si surubelnite electrice cu acumulatori Ni-Cad, care trebuie evitati insa cu orice pret.

cum-aleg-o-surubelnita-electrica-1
cum-aleg-o-surubelnita-electrica-1

Autonomia bateriei este o alta caracteristica importanta a uneltelor cu acumulatori. Aceasta este exprimata in minute sau zeci de minute, dar cu siguranta insa, in realitate autonomia va fi diferita fata de cea din specificatiile produsului.

Timpul de incarcare este o alta caracteristica importanta, iar utilizatorii trebuie sa stie cat timp trebuie sa lase bateria la incarcat, inainte de a o cumpara. Cele mai multe surubelnite electrice se incarca undeva in aproximativ o ora, dar cu cat aceasta este mai puternica, cu atat dureaza mai mult timp incarcarea.

Indicatorul led care arata nivelul de incarcare al bateriei, este cu siguranta o alta caracteristica importanta a uneltei. De cele mai multe ori, acestea au in dotare un led rosu simplu, care se aprinde cand surubelnita elecrica se descarca pana pe la 20 – 25%. Exista insa si surubelnite electrice cu mai multe leduri, iar acestea sunt de preferat pentru ca arata aproximativ procentul nivelului bateriei.

Greutatea uneltei este o alta caracteristica importanta care trebuie luata in considerare, iar o surubelnita electrica are in jur de 400 – 500 de grame, cu cat este mai grea unealta, cu atat mai greu de utilizat va fi cu trecerea timpului, si in locuri greu accesibile.

Ergonomia este o caracteristica importanta a surubelnitei electrice, iar aici amintim manerul cauciucat al uneltei, distributia greutatii, calitatea butoanelor sau alte functii.

Mandrina magnetica este o caracteristica necesara pentru schimbarea capetelor de insurubare fara pericol. Aceasta are diametrul tipic de 5mm, si cu cat diametrul de deschidere al mandrinei este mai mare, cu atat deschiderea este mai mare. Acest lucru inseamna ca unealta poate insuruba mai multe tipuri si dimensiuni de suruburi si dibluri.

Actionarea inversa este o alta caracteristica de urmarit. De obicei se face acest lucru apasand un singur buton sau un comutator de deasupra manerului. Datorita acestei functii, se pot scoate suruburile din diferite materiale, se poate dezasambla mobilierul, etc.

Blocarea arborelui este una din optiunile utile, datorita faptului ca ofera posibilitatea de a scumba capul de insurubare cu usurinta in mandrina. Aceasta functie permite utilizarea manuala a uneltei atunci cand bateria acesteia se descarca.

Extensiile de insurubare sunt necesare de-asemenea, pentru a putea prelungi lungimea uneltei. Un asemenea accesoriu este o necesitate cand unealta trebuie folosita in locuri greu accesibile, acolo unde nu ajunge capul surubelnitei, datorita dimensiunilor.

Bateria uneltei trebuie sa fie detasabila, pentru a putea schimba in timpul lucrului acest accesoriu.  Cei mai multi meseriasi isi cumpara baterii de rezerva, pentru a se asigura ca pot utiliza fara probleme unealta, pentru a-si desfasura activitatea.

Iluminarea led este o alta caracteristica importanta, si este alcatuita dintr-unul sau mai multe leduri. Aceasta functie este ideala pentru ca ajuta la iluminarea locurilor ingunecate si greu accesibile, unde se lucreaza.

In afara acestor caracteristici, mai sunt importante anumite accesorii care pot fi cumparate alaturi de aceste unelte, iar aici amintim geanta protectoare de transport, si multe altele.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

806 comentarii la „Cum aleg o surubelnita electrica?