CASA SI GRADINA

Tipuri de pavaj pentru curtea casei tale

Ai reusit sa iti construiesti casa la care ai visat de atatia ani? Cu siguranta inainte sa te muti in casa noua, doresti ca si curtea sa arate impecabil, motiv pentru care poti opta pentru o curte pavata.

Cel mai important beneficiu al unei curti pavate, este legat de partea estetica. O curte pavata, mai ales daca are si putin spatiu verde, va oferi un aspect vizual de nota 10.

De-asemenea, pentru femei este mai usor sa calce pe pavaj atunci cand poarta tocuri, decat pe gazon de exemplu sau decat pe diferite alte suprafete. Pavajul ofera flexibilitate si siguranta chiar si cand cineva are bagaje sau greutati in mana.

Un alt avantaj al pavajului este costul de intretinere redus; si nici nu trebuie sa depui efort pentru intretinerea sa. Trebuie sa speli din cand in cand pavajul, in timp ce o curte cu gazon necesita mai multa intretinere, pentru ca trebuie udat si tuns gazonul periodic.

Pavajul are de-asemenea avantajul de a fi rezistent la conditii meteo extreme, si trebuie ales in functie de trafic. Trebuie sa stii daca treci cu masina peste pavaj.

Un alt criteriu in functie de care se poate alege pavajul, este bugetul. Metrul patrat difera de la un tip de pavaj la altul. Cand doresti sa iti pavezi curtea, in afara de metrul patrat al pavajului, trebuie sa tii cont si de materialele adiacente, iar astfel vei stii ce tip de pavaj poti alege.

Tipuri de pavaj

Cand vrei sa alegi pavajul pentru curtea casei tale, ai mai multe optiuni la dispozitie, dupa cum se poate vedea.

  1. Pavaj din caramida

Pavajul din caramida este fabricat din lut, care este turnat in forme, dupa care se usuca la cald. De cele mai multe ori, acest tip de pavaj este intalnit sub forma dreptunghiulara, dar exista si alte forme. Acest tip de pavaj are de obicei culoare argiloasa, dar exista si alte culori disponibile.

Pentru o casa si o curte cu aspect vintage, acest tip de pavaj reprezinta solutia cea mai potrivita.

  1. Pavaj din compozit

Acesta este un tip de trotuar creat si din beton si din asfalt. Stratul de baza de beton asigura capacitatea structurala a pavajului, in timp ce stratul de suprafata asfaltat este ideal pentru acoperirea suprafetei de rulare.

  1. Pavaj din beton amprentat

Acest tip de pavaj are in componenta fibre elastice care sunt necesare pentru protectia in cazul aparitiei fisurilor. Pavajul amprentat mai cuprinde si aditivi pentru rezistenta la ciclurile de inghet si dezghet (acestia sunt aplicati peste matritele care au diferite forme).

Exista diferiti coloranti care au forma de pulbere, si care se adauga pentru a obtine beton amprentat de diferite culori. Acesti coloranti asigura atat culoare acat si duritatea pavajului.

  1. Pavaj din beton simplu

Acest stil de pavaj are si aspectul foarte simplu si frumos, dar este si popular pentru case moderne sau rustice. In ceea ce priveste acest tip de pavaj, exista sanse mari de a aparea fisuri pe suprafata betonului, iar pentru o singura persoana este greu sa toarne betonul.

  1. Pavaj din pietris

Acest stil de pavaj este usor de aplicat dat fiind faptul ca nu este nevoie decat ca materialul sa fie imprastiat. Pavajul din pietris ofera un aspect estetic impecabil, si este ideal pentru casele rustice.

  1. Pavaj din marmura

Aceasta optiune este una scumpa, dar cu siguranta merita. Vei obtine o curte fabuloasa, care va avea o estetica de vis.

In afara acestor tipuri de pavaj, ar mai fi cel din piatra cubica, dar si paveje verzi sau vibropresate. In functie de preferinte si de buget, vei putea face alegerea pavajului.

 

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

1.049 de comentarii la „Tipuri de pavaj pentru curtea casei tale