CALCULATOARE SI INTERNET

Cum alegi un laptop nou?

In ciuda faptului ca tabletele si smartphone-urile se bucura de o foarte mare popularitate in prezent, exista totusi persoane care prefera laptopurile.

Laptopurile sunt prevazute cu tastatura, care permite tastarea rapida, sunt mai eficiente la multitasking, si pot fi folosite in foarte multe scopuri, cum ar fi editarea video profesionala, crearea prezentarilor Powe Point, sau rularea ultimelor jocuri lansate.

Alegerea unui laptop insa, nu este o sarcina atat de usor de indeplinit precum pare la prima vedere. Exista cateva aspecte care trebuiesc luate in considerare pentru a face alegerea potrivita, iar in continuare am pregatit un scurt ghid, referitor la achizitionarea unui laptop.

  1. Sistemul de operare: Mac sau Windows?

Aceasta este o alegere foarte importanta, si cu siguranta conteaza punctele forte, dar si cele slabe. De obicei, echipamentele cu sistemul de operare Windows, sunt mai accesibile, ofera mai multe caracteristici prietenoase mediului business, si sunt simplu de utilizat.

De cealalta parte, Apple MacBook vin cu sistemul de operare X Mountain Lion, care in opinia utilizatorilor, este mai usor de utilizat decat Windows-ul.  Aceste dispozitive dispun de caracteristici iOS, cum ar fi multitouch superior si auto save, sau rampa de lansare pentru aplicatii.

Alegerea trebuie insa facuta in functie de preferintele utilizatorului si de necesitatile sale in viata de zi cu zi. Daca alegerea este facuta in functie de pret, atunci dispozitivele cu Windows preinstalat sunt mai atractive din punct de vedere financiar.

  1. Alegerea marimii potrivite

Laptopurile sunt de diferite dimensiuni. Exista laptopuri care au aproximativ 11-12 inch, si cantaresc intre 1.5 si 3.5 kg. Exista de-asemenea laptopuri de 13-14 inch, care cantaresc de regula intre 2.5 si 4.5 kg.

Laptopurile cele mai populare, in special pentru mediul business, si pentru gaming, sunt cele de 15 inch, care sunt destul de grele si de volomunoase, dar care costa mai putin. Daca nu este necesar ca laptopul sa fie transportat mereu dintr-un loc in altul, cel de 15 inch este potrivit.

Daca insa este necesar transportul zilnic al acestuia, unul de dimensiuni mai mici este mai potrivit. Totul depinde de cerintele utilizatorului. Pentru cei care doresc laptopuri foarte performante, si cu multa putere, cele de 17-18 inch, reprezinta alegerea ideala.

  1. Verificarea tastaturii si touchpad-ului

Este touchpad-ul suficient de bun sau are miscari haotice? Tastatura are timpul rapid de raspundere? Exista suficient spatiu intre taste? Acestea sunt detalii care necesita atentie inainte de a alege laptopul. De obicei produsele de la HP si Dell sunt cele mai fiabile in aceasta privinta.

  1. Cunoasterea specificatiilor

Este deosebit de importanta cunoasterea specificatiilor, inainte de a face o alegere. Cand vine vorba de specificatii, conteaza procesorul, hard disk-ul, memoria RAM sau chip-ul graic.

De exemplu, pentru cei care isi doresc un laptop care sa faca fata cerintelor, atat la servici cat si pentru utilizarea in interes personal, un laptop prevazut cu un procesor Intel Core i5, care dispune de 4-6 sau 8 GB RAM, si care are un hard disk de cel putin 700 GB, daca nu chiar un 1TB, este ideal.

Cand vine vorba despre alegerea unui laptop, conteaza foarte mult si display-ul, care cu cat are mai multi pixeli, cu atat ofera o imagine mai clara. Din acest motiv, ideal ar fi un produs cu 1600 X 1900 sau 1920 X 1080 pixeili, sau un laptop cu rezolutie cat mai inalta.

  1. Baterie

Un alt aspect foarte important, este legat de performanta bateriei. Nimeni nu doreste un laptop care sa trebuiasca tinut mereu in priza. Pentru un laptop de 15 inch de exemplu, trebuie ales un echipament care sa reziste cel putin 4 ore incarcat. Unul care rezista incarcat mai mult timp, este si mai indicat.

Luminozitatea ecranului, si sarcinile efectuate de laptop, sunt factorii cei mai importanti care influenteaza drata de viata a laptopului.

  1. Brand

Exista diferite branduri pe piata, cum ar fi HP, Dell, Acer, Asus, Lenovo, Toshiba, etc. Fiecare isi alege produsul in functie de brandul preferat, insa fara doar si poate, la ora actuala, cele mai populare branduri sunt HP si Dell.

  1. Bugetul

Nu in ultimul rand, conteaza bugetul. Exista laptopuri low cost, dar si laptopuri foarte scumpe, insa preturile sunt influentate de specificatiile tehnice, si de numele brandului. In functie de buget, fiecare trebuie sa tina cont de specificatiile laptopului, si de numele brandului, pentru a face cea mai potrivita alegere.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

518 comentarii la „Cum alegi un laptop nou?