Ce este poluarea aerului?
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in jur de 7 milioane de oameni din intreaga lume mor in fiecare an din cauza efectelor poluarii aerului. Orasele mari, in special sunt afectate puternic de poluarea aerului.
Cu toate acestea, poluarea aerului nu cunoaste limitele, iar vantul si vremea distribuie poluantii aerului in intreaga lume.
Cele mai mici particule si gaze poluante sunt eliberate in aer prin procese de conversie a materialelor in trafic, industrie si agricultura. Acolo se amesteca intr-un cocktail chimic nesanatos pe care il inspiram in fiecare zi.
Ce este exact poluarea aerului? Care sunt cauzele si care sunt consecintele asupra sanatatii noastre si a mediului? Vrem sa ajungem la baza acestor intrebari.
Ce este poluarea aerului?
Aerul curat consta in principal in azot (78%) si oxigen (21%). Exista, de asemenea, argon (0,9%), dioxid de carbon (0,04%) si unele alte urme de gaze. Este un amestec de gaze incolor si inodor care ne ofera in mod optim plamanii cu oxigen.
Poluarea aerului este abaterea compozitiei aerului de la valorile sale naturale datorita emisiilor de potentiali poluanti. Cu toate acestea, „aerul original” natural nu se gaseste nicaieri pe Pamant. Motivul: activitatile oamenilor au poluat intotdeauna atmosfera.
Prin urmare, aerul pur este o stare normala cu care trebuie sa traim in timpurile moderne; acest lucru se aplica atat in exterior, cat si in interior.
Poluarea aerului este predominant de origine umana. Cauzele se datoreaza in principal urmatoarelor sectoare:
- Industrie (aceasta include si centrale electrice pe carbune).
- Trafic (masini, aviatie si transport).
- Agricultura (fertilizare chimica si pesticide).
- Gospodarii private (gatit, incalzire si iluminat).
Ce substante sunt implicate?
Combustia si alte procese de conversie a materialelor incomplete determina diverse substante poluante chimice, biologice sau fizice care sunt eliberate (emise) in aer:
- particule solide, de exemplu praf, fum sau funingine.
- Gaze precum CO2, amoniac, oxizi de azot si oxizi de sulf.
- Aerosoli
Aceste substante emise sunt poluanti primari. Vantul, caldura si radiatiile solare provoaca un proces chimic in aer. Substantele primare se amesteca si reactioneaza intre ele.
Aceasta creeaza poluanti secundari ai aerului, cum ar fi praful fin si ozonul. Acesta este motivul pentru care poluarea cu ozon si particulele de ozon din oras ating niveluri critice, in special vara.
In totalitatea lor, aceasta combinatie de poluanti atmosferici formeaza un cocktail nociv chimic pe care il inspiram inevitabil. Acest lucru afecteaza in mod semnificativ sanatatea noastra si mediul inconjurator.
Tipuri de poluare a aerului
Poluarea aerului nu este aceeasi peste tot. Exista diferite tipuri, iar poluarea este adesea impartita in grupuri de poluanti. Din acest motiv, OMS diferentiaza de asemenea, poluarea aerului din gospodarii, si din industrie, transport sau agricultura.
Diferitele sectoare nu polueaza aerul in acelasi mod. Fiecare grup domina cu anumite emisii poluante. Industria este principalul producator de praf, oxizi de sulf si CO2.
Transportul este in special responsabil pentru emisiile de monoxid de azot (NO), compusi organici volatili (COV) si monoxid de carbon (CO). Agricultura pompeaza in principal oxizii de azot (N2O), amoniacul si metanul in atmosfera. Mai ales cand vine vorba de rezolvarea problemelor, poluarea aerului poate fi de asemenea, impartita in alte moduri, de exemplu:
- geografic (de exemplu, urban, rural, in diferite tari).
- legate de substante (de exemplu, oxizi de azot, praf fin, fum).
- legate de probleme (de exemplu, ploaie acida, smog sezonier, schimbari climatice).
Poluarea aerului poate avea si origini naturale. De exemplu, din cauza vulcanismului, a incendiilor, a numarului de polen sau a furtunilor de praf. Cu toate acestea, aceste motive in ansamblu au o importanta mult mai mica si, prin urmare, pot fi neglijate in mare masura.
Poluarea aerului – perspective pentru viitor
Incepand cu anii ’70, industrializarea in Europa a provocat perioade de poluare grava a aerului, cum ar fi ploile acide si smogurile recurente vara. Drept urmare, populatia intreaga Europa nu a luat cunostinta de aceasta problema, dar au fost luate si masuri pentru reducerea sarcinii.
Emisiile unor poluanti ar putea fi reduse cu succes prin tehnologiile de filtrare si catalizator, precum si o interdictie a masinilor duminica.
Problema poluarii aerului ramane o problema serioasa. In multe tari, oamenii inca lupta pentru dreptul lor la aer curat. Exista deja unele guverne si municipalitati care iau masuri promitatoare, precum China, dar mai este mult de parcurs.
De asemenea, ne confruntam cu o alta problema care este direct legata de poluarea aerului. Schimbarile climatice, ca urmare a cresterii emisiilor de gaze cu efect de sera, cum ar fi CO2 sau metan, ne incarca din ce in ce mai mult traiul.
Desi CO2 este non-toxic pentru oameni, incalzirea globala pe care o creeaza duce la alte probleme, cum ar fi seceta sau fenomenele meteorologice extreme. Acest tip de poluare a aerului are de asemenea, un impact major asupra sanatatii noastre.
Gazele cu efect de sera sau schimbarile climatice rezultate nu sunt o cauza de poluare a aerului, dar astfel rezultatul cresterii emisiilor. Ambele probleme merg mana in mana si pot fi rezolvate doar printr-o reducere puternica a emisiilor poluante.
Agricultura si schimbarile aferente utilizarii terenurilor vor fi si vor ramane principalul vinovat pentru ambele probleme: poluarea aerului si schimbarile climatice pe termen lung.
Spre deosebire de tranzitia energetica, unde tendinta se indeparteaza de energia de carbune si de energiile regenerabile, din pacate nu exista o solutie la vedere.