DIVERSE

Ce este inteligenta artificiala?

Inteligenta artificiala (AI) face referire la simularea inteligentei umane in masini care sunt programate astfel incat sa gandeasca ca oamenii si sa imite actiunile lor. Termenul de inteligenta artificiala poate fi de asemenea, aplicat oricarei masini care prezinta trasaturi asociate cu mintea umana, cum ar fi invatarea si rezolvarea problemelor.

Caracteristica cea mai importanta a inteligentei artificiale este cu siguranta, capacitatea acestei tehnologii de a rationaliza si de a intreprinde actiuni care au cele mai mari sanse de a atinge un obiectiv specific.

Intelegerea inteligentei artificiale

De cele mai multe ori, atunci cand majoritatea oamenilor aud termenul de inteligenta artificiala, primul lucru care de obicei le vine in minte, sunt robotii. Asta pentru ca filmele si romanele cu buget mare impletesc povesti despre masini asemanatoare oamenilor care fac ravagii pe Pamant. Dar nimic nu poate fi mai departe de adevar.

Inteligenta artificiala se bazeaza pe principiul ca inteligenta umana poate fi definita intr-un mod in care o masina o poate imita cu usurinta si poate executa sarcini, de la cele mai simple pana la cele care sunt si mai complexe. Scopurile inteligentei artificiale includ invatarea, rationamentul si perceptia.

Pe masura ce tehnologia avanseaza, reperele anterioare care defineau inteligenta artificiala devin depasite. De exemplu, masinile care calculeaza functiile de baza sau recunosc textul prin recunoasterea optima a caracterelor nu mai sunt considerate a incorpora inteligenta artificiala, deoarece aceasta functie este acum considerata ca fiind o functie inerenta a computerului.

AI evolueaza continuu pentru a beneficia de ea multe industrii diferite. Masinile sunt conectate utilizand o abordare interdisciplinara bazata pe matematica, informatica, lingvistica, psihologie si multe altele.

Algoritmii joaca adesea un rol foarte important in structura inteligentei artificiale, unde algoritmi simpli sunt utilizati in aplicatii simple, in timp ce altele mai complexe ajuta la incadrarea inteligentei artificiale puternice.

Aplicatii ale inteligentei artificiale

Aplicatiile pentru inteligenta artificiala sunt nesfarsite. Tehnologia poate fi aplicata in multe sectoare si industrii diferite. AI este testata si utilizata in industria medicala pentru dozarea medicamentelor si tratament diferit la pacienti si pentru proceduri chirurgicale in sala de operatie.

Alte exemple de masini cu inteligenta artificiala includ computerele care joaca sah si masini care se conduc singure. Fiecare dintre aceste masini este necesar sa cantareasca consecintele oricarei actiuni intreprinse, deoarece fiecare actiune va avea impact asupra rezultatului final.

La sah, rezultatul final este castigarea jocului. In cazul autoturismelor cu conducere automata, sistemul computerizat este deosebit de important sa ia in considerare toate datele externe si sa le calculeze pentru a actiona intr-un mod care previne o coliziune.

Inteligenta artificiala are de asemenea aplicatii in industria financiara, unde este utilizata pentru a detecta si semnaliza activitatea bancara si financiara, cum ar fi utilizarea neobisnuita a cardurilor de debit si depunerile mari de conturi – toate acestea ajutand departamentul de frauda al unei banci.

Aplicatiile pentru AI sunt de asemenea, utilizate pentru a ajuta la eficientizarea si facilitarea tranzactionarii. Acest lucru se face prin simplificarea estimarii ofertei, cererii si stabilirii preturilor titlurilor de valoare.

Categoriile inteligentei artificiale

Inteligenta artificiala poate fi clasificata in doua categorii diferite: slaba si puternica. Inteligenta artificiala slaba intruchipeaza un sistem conceput pentru a indeplini o anumita munca.

Sistemele AI slabe de exemplu includ jocuri video, cum ar fi exemplul de sah despre care am discutat mai sus, si asistenti personali precum Alexa Amazon si Siri Apple. Pui o intrebare asistentului, aceasta iti raspunde.

Sistemele puternice de inteligenta artificiala sunt sisteme care indeplinesc sarcinile considerate a fi de tip uman. Acestea tind sa fie sisteme mai complexe si mai complicate. Acestea sunt programate sa gestioneze situatii in care li se poate cere sa rezolve problemele fara ca o persoana sa intervina. Aceste tipuri de sisteme pot fi gasite in aplicatii cum ar fi masinile cu conducere automata sau in salile de operatii ale spitalului.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

1.442 de comentarii la „Ce este inteligenta artificiala?