CALCULATOARE SI INTERNET

Ce Este Linux?

La fel ca Windows, iOS si Mac OS, Linux este un sistem de operare. De fapt, una dintre cele mai populare platforme de pe planeta, Android, este alimentata de sistemul de operare Linux. Un sistem de operare este un software care gestioneaza toate resursele hardware asociate desktop-ului sau laptopului.

Cu alte cuvinte, sistemul de operare gestioneaza comunicarea intre software si hardware-ul dvs. Fara sistemul de operare (OS), software-ul nu ar functiona.

Instalarea Linux

Pentru multi oameni, ideea instalarii unui sistem de operare ar putea parea o sarcina foarte descurajanta. Credeti sau nu, Linux ofera una dintre cele mai usoare instalari ale tuturor sistemelor de operare. De fapt, majoritatea versiunilor Linux ofera ceea ce se numeste distributie Live, ceea ce inseamna ca rulati sistemul de operare de pe un CD / DVD sau o unitate flash USB fara a face modificari la hard disk.

Obtineti functionalitatea completa fara a fi nevoie sa va angajati la instalare. Dupa ce ati incercat-o si ati decis sa doriti sa o utilizati, trebuie doar sa faceti dublu clic pe pictograma „Instalare” si sa parcurgeti asistentul de instalare simplu.

In mod obisnuit, vrajitorii de instalare va parcurg prin proces cu urmatorii pasi (vom ilustra instalarea Ubuntu Linux):

  • Pregatire: Asigurati-va ca aparatul dvs. indeplineste cerintele pentru instalare. De asemenea, Linux va poate intreba daca doriti sa instalati software terta parte (cum ar fi pluginuri pentru redare MP3, codecuri video si multe altele).
  • Configurare wireless (daca este necesar): Daca utilizati un laptop (sau un aparat cu wireless), va trebui sa va conectati la retea, pentru a descarca software-ul tert si actualizari.
  • Alocare hard disk: Aceasta etapa va permite sa selectati modul in care doriti sa fie instalat sistemul de operare. Aveti de gand sa instalati Linux alaturi de un alt sistem de operare (numit „dual booting”), sa folositi intregul hard disk, sa actualizati o instalatie Linux existenta sau sa instalati peste o versiune existenta de Linux.
  • Locatie: selectati locatia dvs. de pe harta.
  • Aspect tastatura: selectati tastatura pentru sistemul dvs.
  • Configurare utilizator: configurati numele de utilizator si parola.
  • Asta e. Dupa ce sistemul a terminat instalarea, reporniti si sunteti gata de pornire.

Instalarea software-ului pe Linux

La fel cum sistemul de operare in sine este usor de instalat, la fel sunt si aplicatiile. Majoritatea distributiilor Linux moderne includ ceea ce majoritatea ar considera un magazin de aplicatii.

Aceasta este o locatie centralizata in care software-ul poate fi cautat si instalat. Ubuntu Linux (si multe alte distributii) se bazeaza pe GNOME Software, Elementary OS are AppCenter, Deepin are Deepin Software Center, openSUSE are AppStore-ul lor, iar unele distributii se bazeaza pe Synaptic.

Indiferent de nume, fiecare dintre aceste instrumente face acelasi lucru si are un loc central pentru a cauta si instala software Linux. Desigur, aceste aplicatii software depind de prezenta unui GUI. Pentru serverele fara GUI, va trebui sa depindeti de interfata liniei de comanda pentru instalare.

Sa ne uitam la doua instrumente diferite pentru a ilustra cat de usor poate fi chiar instalarea liniei de comanda. Exemplele noastre sunt pentru distributiile bazate pe Debian si distributiile bazate pe Fedora. Distrosele bazate pe Debian vor utiliza instrumentul apt-get pentru instalarea software-ului, iar distro-urile Fedora vor necesita utilizarea instrumentului yum.

Ambele lucreaza in mod similar. Vom ilustra folosind comanda apt-get. Sa spunem ca doriti sa instalati instrumentul wget (care este un instrument util folosit pentru descarcarea fisierelor de pe linia de comanda). Pentru a instala acest lucru folosind apt-get, comanda ar dori astfel:

sudo apt-get install wget

Comanda sudo este adaugata deoarece aveti nevoie de privilegii de super utilizator pentru a instala software-ul. In mod similar, pentru a instala acelasi software pe o distributie bazata pe Fedora, ar trebui mai intai sa dati un mesaj super utilizatorului (emiteti literalmente comanda su si introduceti parola radacina) si emiteti aceasta comanda:

yum instala wget

Este tot ce trebuie sa instalati software pe o masina Linux. Nu este aproape la fel de provocator cum s-ar putea crede. Puteti instala un server LAMP complet (Linux Apache MySQL PHP) fie pe un server, fie pe o distributie desktop. Este intr-adevar atat de usor.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

295 de comentarii la „Ce Este Linux?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *